Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Cukinia zapiekana pod beszamelem / Zucchini gratin with bechamel

Cukinia zapiekana pod beszamelem / Zucchini gratin with bechamel

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Cukinia zapiekana pod beszamelem / Zucchini gratin with bechamel"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Dziś przedstawiam przepis na sezonowy i pyszny dodatek do każdego dania głównego. Warstwy cukinii przełożone podsmażoną cebulką, beszamelem i parmezanem, a następnie zapieczone w piekarniku. Korzystajmy z dobrodziejstw lata, kiedy warzywa są najsmaczniejsze i co ważne, też najtańsze. Polecam!

Scroll down for recipe in English

 

cukinia

Cukinia zapiekana pod beszamelem

(8 porcji)

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 4 średnie cukinie, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka świeżo startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C.
  2. Na małej patelni rozgrzej oliwę i włóż czosnek wraz z cebulą. Smaż do zeszklenia cebuli, uważając by nie spalić czosnku, gdyż wtedy staje się gorzki, ok. 2-3 minuty. Odstaw.
  3. W średnim rondelku na średnim ogniu rozgrzej masło, po czym dodaj mąkę i smaż powstałą masę do zarumienienia (cały czas mieszając najlepiej trzepaczką) przez około 6 minut.
  4. W międzyczasie podgrzej mleko (prawie do wrzenia) i wlej je w 3 podejściach, cały czas mieszając trzepaczką, do masy powstałej z masła i mąki. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 1 minutę, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dopraw solą i gałką muszkatołową.
  5. Natłuść naczynie do zapiekania o wymiarach około 20 × 26 cm i ułóż 3-4 warstwy naprzemiennie cukinii, cebulki, beszamelu i parmezanu. Każdą warstwę cukinii dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Można też na posypać wierzch większą ilością parmezanu 🙂
  6. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-45 minut, do ładnego zarumienia. Na koniec można włączyć funkcję grilla na 3-4 minut dla uzyskania bardziej rumianego efektu. Wyjmij z piekarnika, podziel na porcje i podawaj.

Smacznego!

 

cukinia

 

English version

Zucchini gratin with bechamel

(8 servings)

Ingredients:

  • 3 cloves garlic, minced
  • 1 onion, chopped
  • 1 teaspoon olive oil
  • 4 medium zucchini, thinly sliced into rounds
  • 2 1/2 tablespoons butter
  • 2 tablespoons flour
  • 1 1/2 cups milk
  • 1 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon ground nutmeg
  • 1 cup freshly grated parmesan cheese
  • salt and pepper, to taste

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC.
  2. Heat 1 teaspoon of olive oil in small skillet over medium heat. Add the garlic and onion and cook until the garlic is lightly toasted and onion are translucent, making sure the garlic doesn’t burn, for about 2-3 minutes. Set aside.
  3. Melt butter in medium or large saucepan over medium heat. Add flour and whisk until smooth. Continue cooking, whisking, until golden brown, about 6 minutes.
  4. Meanwhile, heat milk in saucepan until just about to boil. Add milk to butter and flour mixture, in three parts, whisking continuously until very smooth. Bring to a boil and continue cooking for about 1 minute, until it thickens. Remove from the heat and add salt and nutmeg.
  5. In a lightly greased 20×26 cm casserole dish or baking pan, layer, in order, 3 to 4 layers of zucchini slices, garlic/onion, béchamel, and parmesan. Season with salt and pepper, to taste.
  6. Bake for about 35-45 minutes, until the top is golden brown and bubbling. Turn on the broiler for 3-4 minutes, if necessary. Slice and serve.

Enjoy!

cukinia

 

 

Share the post "Cukinia zapiekana pod beszamelem / Zucchini gratin with bechamel"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cukinia, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, parmezan, ser

« Kruche ciasteczka z jagodami / Blueberry pie cookies
Wyniki konkursu z firmą Ballarini »

Comments

  1. Kropki i Kwiatki says

    31 sierpnia 2014 at 20:16

    Wygląda pysznie! Uwielbiam potrawy z cukinią. Ja lubię wydrążyć z niej środek i dać tam mięso mielone z cebulką, na to daję sobie ser żółty i to tak fajnie się zapieka. Najlepsze kiedy cukinia jest świeżutka!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 sierpnia 2014 at 20:21

      Też uwielbiam ją w każdej postaci!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜 ⏩ Link Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜
⏩ Link w BIO ⏪
🥢🥢🥢🥢🥢
Dziś zapraszam na bloga po przepis na pysznego kurczaka w stylu azjatyckim z chrupiącą cukinią, papryką i prażonymi orzechami – pyszności. Polecam!🍜 #obiad #dinner #comfortfood #noodles #mięso #meat #kurczak #chicken #chinese #zucchini #cukinia #spicy #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc cza Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc czas podsumowań. Na blogu przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów w 2019 r. Zapraszam po inspirację!🍗🥘🍝
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #podsumowanie #sweets #deser #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świą Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów. Zapraszam po inspirację!🎄👌
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #duck#foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken🍗
⏩Link w BIO⏪
🍊🍊🍊
Dziś zapraszam na bloga po przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty.👌🍗
#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa

Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera / Madeira Pork with Paprika

Nadziewane piersi kurczaka w sosie z koniakiem / Stuffed chicken breasts with cognac sauce

Coq au Riesling Nigela Slatera

Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion

Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress