Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Lifestyle / Najlepsze czeskie piwo w Warszawie? Kierunek Restauracja Bohemia!

Najlepsze czeskie piwo w Warszawie? Kierunek Restauracja Bohemia!

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Najlepsze czeskie piwo w Warszawie? Kierunek Restauracja Bohemia!"

  • Facebook
  • X

Na pewno każdy próbował kiedyś prawdziwego czeskiego Pilsnerka i na pewno wiecie też, jak trudno trafić na tak pyszne piwko już poza granicami tego kraju. A jednak w samym sercu Warszawy, w Restauracji Bohemia możecie skosztować niepasteryzowanego piwa Pilsner Urquell, identycznego jak w Czechach!

W restauracji umieszczonych jest pięć miedzianych tanków, który każdy może pomieścić 500l niepasteryzowanego piwa. Przyjeżdża ono prosto z browaru w Pilźnie w czasie nie dłuższym niż 48 godzin. Piwo jest transportowane w tankach mobilnych, w stałej temperaturze 4-6⁰C. Z racji, że jest to produkt niepasteryzowany, data jego przydatności jest ściśle określona i zakłada, że piwo może leżakować zamknięte w tanku przez trzy tygodnie. Od momentu kiedy otwierany jest nowy tank, barman ma 7 dni na to aby wylać piwo. Tanki z piwem są stale chłodzone, tak by utrzymywać temperaturę w granicach 4 – 6 ⁰C. Jest to cała procedura, którą zapewniam, że w tej restauracji obsługa przestrzega bardzo pieczołowicie.

Jednak wysokiej jakości produkt, zaprezentowany w nietuzinkowy sposób byłby niczym gdyby nie Tapster. W potocznym nazewnictwie jest to barman, który dba o najwyższą jakość serwowanego piwa. W Prazdroju w Pilźnie zwykło się mawiać, że to „ Browar piwo warzy ale to barman je tworzy”. W tych krótkich słowach zawiera się istota pracy Tapstera, oraz jego ogromna rola. Zapewniam, że poprawne nalanie piwa do kufla wcale nie jest takie łatwe. Próbowaliśmy i nikomu nie udało się tego zrobić poprawnie … ;P

Sama restauracja jest pięknie urządzona, panuje w niej bardzo miła atmosfera. W sam raz na posiadówkę ze znajomymi!

Co więcej, w tej restauracji możecie skosztować prawdziwych czeskich pyszności! Na początek zaserwowano nam przystawki w postaci:

  • PLZENSKÁ BULHARKA (19 zł) Lekko pikantna mięsna pasta (120g), czosnek, ogórek kiszony, cebula czerwona, czeskie grzanki – obłęd!
  • NAKLÁDANY HERMELIN (22 zł) Marynowany ser na ostro Camembert (120g), pieczywo, pyszny!
  • TATARÁK Z TOPINKU (42 zł) Siekana polędwica wołowa (130g), czeskie grzanki, dodatki, mogłabym go jeść codziennie…

Później na stół wjechała ČESNEČKA (15 zł), czyli tradycyjna zupa czosnkowa z serem i grzankami z pieczywa. Bardzo rozgrzewająca.

Następnie nadeszła pora na danie główne i ja wybrałam dla siebie VEPRO KNEDLO ZELO (32 zł), czyli karkówka wieprzowa (150g) confit duszona z kapustą i kminkiem, knedlik karlowarski. Bardzo przyjemne i sycące danie. Pamiętajcie, że my mieliśmy porcje degustacyjne, normalne wersje są dużo większe 😉

W opcji była jeszcze HOVÉZI GULÁŠ (39 zł) czyli gulasz wołowy (160g) ze świeżą cebulą, knedlikiem i plackiem ziemniaczanym. Następnym razem muszę spróbować ich kaczuszkę.

Na koniec mój hit zaraz po tatarze, KNEDLIK S POVIDLY (18 zł) drożdżowy knedlik z powidłami śliwkowymi, makiem i sosem waniliowym. To było tak pyszne, że wróciłabym tam tylko po ten deser! I piwko oczywiście 🙂

Podsumowując, była to bardzo udana wizyta. Wyszłam najedzona i szczęśliwa, chociaż pewnie tutaj duży wpływ na to miało obłędne piwo i wina, które też musiałam przecież przetestować. Polecam to miejsce na obiadek, jak i na relaks przy piwku z pysznymi przekąskami z przyjaciółmi.

Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie, spędziłam czas bardzo miło i w cudownym towarzystwie!

KONTAKT

Al. Jana Pawła II 23 ( róg Grzybowskiej )
00-854 Warszawa

Godziny otwarcia:

poniedziałek – piątek 9-23
sobota 12-23

Share the post "Najlepsze czeskie piwo w Warszawie? Kierunek Restauracja Bohemia!"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Lifestyle, Restauracje i warsztaty, Styl życia Tagged With: restauracja

« Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami / Cheesy mushroom and beef bake
Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach »

Comments

  1. Betty says

    27 lutego 2018 at 20:39

    Bardzo klimatyczne miejsce, podoba mi się, że serwują czeskie przysmaki 🙂

    Odpowiedz
  2. ola says

    16 marca 2018 at 10:36

    najlepsze

    Odpowiedz
  3. Zenobiusz says

    20 marca 2018 at 15:00

    Nie znałem tego miejsca! Czas nadrobić zaległości 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Najlepsze czeskie piwo w Warszawie? Kierunek Restauracja Bohemia! | FlyB Kulinaria pisze:
    27 lutego 2018 o 23:56

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Fasolka zapiekana z grzybami i serem / Green bean mushroom and cheese bake

Zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów

Zestawienie słodkości na Tłusty Czwartek

Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera

Babka drozdzowa z powidlami / Easter bundt cake with plum jam

Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress