Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pieczona w boczku polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi truskawkami

Pieczona w boczku polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi truskawkami

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Pieczona w boczku polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi truskawkami"

  • Facebook
  • Twitter

To danie na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo skomplikowane, nic bardziej mylnego. Jest szybkie i pyszne dlatego polecam je na obiad w „tygodniu’. Pyszna i soczysta polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku i podana z balsamicznymi truskawkami, młodymi ziemniakami i lekką sałatką. Idealny obiad na lato. Polecam!

Scroll down for English

Polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi truskawkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa lub 2 mniejsze
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8-10 plasterków boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki dżemu truskawkowego
  • 1 szklanka świeżych truskawek pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  2. Natrzyj polędwiczkę bazylią, solą i pieprzem. Zawiń ją w plastry boczku, spinając je wykałaczkami.
  3. Rozgrzej łyżkę oleju w żaroodpornej patelni, włóż polędwiczkę i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż polędwiczkę wraz z patelnią (lub przełóż ją do naczynia żaroodpornego) do piekarnika i piecz przez 20 minut, lub do momentu uzyskania temperatury wewnętrznej mięsa ok. 76 oC.
  4. W międzyczasie w rozgrzej kolejną łyżkę oleju w rondelku i włóż czosnek. Smaż go na średnim ogniu około 30 sekund, po czym wlej ocet balsamiczny i zwiększ ogień do dużego. Doprowadź ocet do wrzenia i gotuj około 5 minut.
  5. Zdejmij ocet z ognia i wmieszaj dżem i truskawki.
  6. Gdy polędwiczka jest już upieczona, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na kilka minut aby „odpoczęła”. Następnie pokrój je na plastry i podawaj wraz z balsamicznymi truskawkami.
Smacznego!

English version

Pork Tenderloin with Bacon and Balsamic Strawberries

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 big pork tenderloin or 2 smaller
  • 1/2 teaspoon dried basil
  • 1/2 teaspoon ground black pepper
  • 1/2 teaspoon salt
  • 8-10 bacon slices
  • 2 tablespoons oil
  • 1 clove garlic, crushed
  • 1/2 cup balsamic vinegar
  • 1/3 cup strawberry preserves
  • 1 cup diced fresh strawberries

Preparation:

  1. Preheat oven to 200 oC.
  2. Sprinkle pork with basil, salt, and pepper. Wrap slices around tenderloin, overlapping the neds of the bacon slices to secure.
  3. Heat 1 tablespoon oil in an oven proof  skillet. Sear pork in skillet for 2-3 minutes per side. Place skillet on oven and cook for 20 minutes, or until pork reaches an internal temperature of 76 oC.
  4. Meanwhile, heat the remaining tablespoon oli in a medium saucepan over medium heat. Add garlic and saute for 30 seconds. Add balsamic vinegar and increase heat to medium-high. Bring vinegar to a boil for 5 minutes.
  5. Remove vinegar from heat and stir in preserves and strawberries.
  6. When pork is done cooking, remove from oven and let it rest for a few minutes. Then slice it and top with strawberries.
Enjoy!

Share the post "Pieczona w boczku polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi truskawkami"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: boczek, mięso, obiad, ocet balsamiczny, polędwiczka, truskawki, wieprzowina, zioła

« Włoska crostata z truskawkami
Botwinka zabielana »

Comments

  1. Pati says

    26 lipca 2013 at 21:55

    Niech ktoś odciągnie mnie od komputera. Kiedy widzę Twoje potrawy, zwłaszcza soczyste mięsa robię się głodna, a kolacja o tej porze nie jest wskazana!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 lipca 2013 at 22:01

      Oj tam, raz się żyje:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    12 lipca 2017 o 09:13

    […] przypadnie Ci do gustu przepis na polędwiczki po indonezyjsku, w sosie karmelowym lub z balsamicznymi truskawkami, wszystkie […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread

Jajecznica na tostach / Scrambled Eggs on Fried Bread

Gulasz wołowy z czerwonym winem i problem marnowania jedzenia

Grillowany dorsz w sosie teriyaki

Pikantne-enchilady-z-kurczakiem-i-awokado-Spicy-enchiladas-with-chicken-and-avocado

Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress