To danie na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo skomplikowane, nic bardziej mylnego. Jest szybkie i pyszne dlatego polecam je na obiad w „tygodniu’. Pyszna i soczysta polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku i podana z balsamicznymi truskawkami, młodymi ziemniakami i lekką sałatką. Idealny obiad na lato. Polecam!
Scroll down for English
Polędwiczka wieprzowa z balsamicznymi truskawkami
(4 porcje)
Składniki:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa lub 2 mniejsze
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 8-10 plasterków boczku wędzonego
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
- 1/3 szklanki dżemu truskawkowego
- 1 szklanka świeżych truskawek pokrojonych w kostkę
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- Natrzyj polędwiczkę bazylią, solą i pieprzem. Zawiń ją w plastry boczku, spinając je wykałaczkami.
- Rozgrzej łyżkę oleju w żaroodpornej patelni, włóż polędwiczkę i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż polędwiczkę wraz z patelnią (lub przełóż ją do naczynia żaroodpornego) do piekarnika i piecz przez 20 minut, lub do momentu uzyskania temperatury wewnętrznej mięsa ok. 76 oC.
- W międzyczasie w rozgrzej kolejną łyżkę oleju w rondelku i włóż czosnek. Smaż go na średnim ogniu około 30 sekund, po czym wlej ocet balsamiczny i zwiększ ogień do dużego. Doprowadź ocet do wrzenia i gotuj około 5 minut.
- Zdejmij ocet z ognia i wmieszaj dżem i truskawki.
- Gdy polędwiczka jest już upieczona, wyjmij ją z piekarnika i odstaw na kilka minut aby „odpoczęła”. Następnie pokrój je na plastry i podawaj wraz z balsamicznymi truskawkami.
English version
Pork Tenderloin with Bacon and Balsamic Strawberries
(4 servings)
Ingredients:
- 1 big pork tenderloin or 2 smaller
- 1/2 teaspoon dried basil
- 1/2 teaspoon ground black pepper
- 1/2 teaspoon salt
- 8-10 bacon slices
- 2 tablespoons oil
- 1 clove garlic, crushed
- 1/2 cup balsamic vinegar
- 1/3 cup strawberry preserves
- 1 cup diced fresh strawberries
Preparation:
- Preheat oven to 200 oC.
- Sprinkle pork with basil, salt, and pepper. Wrap slices around tenderloin, overlapping the neds of the bacon slices to secure.
- Heat 1 tablespoon oil in an oven proof skillet. Sear pork in skillet for 2-3 minutes per side. Place skillet on oven and cook for 20 minutes, or until pork reaches an internal temperature of 76 oC.
- Meanwhile, heat the remaining tablespoon oli in a medium saucepan over medium heat. Add garlic and saute for 30 seconds. Add balsamic vinegar and increase heat to medium-high. Bring vinegar to a boil for 5 minutes.
- Remove vinegar from heat and stir in preserves and strawberries.
- When pork is done cooking, remove from oven and let it rest for a few minutes. Then slice it and top with strawberries.
Pati says
Niech ktoś odciągnie mnie od komputera. Kiedy widzę Twoje potrawy, zwłaszcza soczyste mięsa robię się głodna, a kolacja o tej porze nie jest wskazana!
Dzi says
Oj tam, raz się żyje:)