Share the post "Żurek z białą kiełbasą i grzybami / Sour rye soup with sausage and mushrooms"
Święta za pasem, warto więc zacząć planować menu. Dziś przedstawiam niezbędny klasyk na te świąteczne dni, czyli żurek z białą kiełbasą i grzybami z dodatkiem dużej ilości majeranku i podana z jajkiem. Uwielbiam tą zupę, szczególnie z dodatkiem dużej ilości chrzanu, przepyszna! Zapraszam po łatwy przepis.
Scroll down for recipe in English
Żurek z białą kiełbasą i grzybami
(6-8 porcji)
Składniki:
- 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
- duża garść, suszonych grzybów
- 500 ml zakwasu lub koncentratu żytniego
- cztery kawałki surowej białej kiełbasy
- 200 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 1-2 łyżki suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- jajka ugotowane na twardo do podania
Przygotowanie:
- W małym rondelku umieść grzyby, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź i posiekaj.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę wraz z posiekanymi grzybami i podsmaż do zarumienienia cebuli.
- W większym rondlu podgrzej bulion, dodaj zawartość patelni wraz z białą kiełbasą i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
- Po tym czasie dodaj zakwas lub koncentrat, czosnek, chrzan i majeranek. Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut.
- Zdejmij rondel z ognia, dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj zupę z pokrojoną kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo.
Smacznego!
English version
Sour rye soup with sausage and mushrooms
(6-8 servings)
Ingredients:
- 2 l of chicken or vegetable stock
- large handful of dried mushrooms
- 500 ml of rye sourdough or concentrate
- four pieces of raw white sausage
- 200 g of bacon, diced
- 1 large onion, diced
- 2 teaspoons of grated horseradish
- 1 clove of garlic, crushed
- 1/2 cup of double cream
- 1-2 tablespoons of dried marjoram
- salt and pepper to taste
- harb-boiled eggs for serving
Preparation:
- Place mushrooms in a small saucepan, cover with water, bring to the boil and cook for about 15 minutes, until softened, then drain and chop.
- Heat a large pan over medium heat, add the bacon and cook until browned. Next add the onion along with chopped mushrooms and cook onion starts to brown.
- In a soup pot, heat the stock, add bacon with onion and mushrooms and sausage and cook on low heat for 40 minutes.
- Next add rye sourdough or concentrate, garlic, horseradish and marjoram. Mix and cook for another 10 minutes.
- Remove the soup from the heat, add the cream and season to taste with salt and pepper.
- Serve with sliced sausage and hard-boiled eggs.
Enjoy!
Antek says
Przyciągnąłem ten żur myślami. Im bliżej świąt, tym częściej o żurku myślę. Jedna z moich ulubionych zup – przepis wypróbuję 🙂
Dzi says
Koniecznie!
Immoral says
mmm dobry żurek to podstawa 🙂
Zielony99 says
Taki żurek moja babcia robiła… smak nie do podrobienia. Ani mamie, ani cioci, ani nikomu innemu nie udało się tego powtórzyć… a przepis niby ten sam. Ot, babcine tajemnice…
Dzi says
znam ten ból…
Bea says
Już się nie mogę doczekać świąt 🙂