Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Żurek z białą kiełbasą i grzybami / Sour rye soup with sausage and mushrooms

Żurek z białą kiełbasą i grzybami / Sour rye soup with sausage and mushrooms

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Żurek z białą kiełbasą i grzybami / Sour rye soup with sausage and mushrooms"

  • Facebook
  • X

Święta za pasem, warto więc zacząć planować menu. Dziś przedstawiam niezbędny klasyk na te świąteczne dni, czyli żurek z białą kiełbasą i grzybami z dodatkiem dużej ilości majeranku i podana z jajkiem. Uwielbiam tą zupę, szczególnie z dodatkiem dużej ilości chrzanu, przepyszna! Zapraszam po łatwy przepis.

zurek-z-biala-kielbasa-i-grzybami-Sour-rye-soup-with-sausage-and-mushrooms

Scroll down for recipe in English

Żurek z białą kiełbasą i grzybami

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
  • duża garść, suszonych grzybów
  • 500 ml zakwasu lub koncentratu żytniego
  • cztery kawałki surowej białej kiełbasy
  • 200 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 1-2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • jajka ugotowane na twardo do podania

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku umieść grzyby, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź i posiekaj.
  2. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę wraz z posiekanymi grzybami i podsmaż do zarumienienia cebuli.
  3. W większym rondlu podgrzej bulion, dodaj zawartość patelni wraz z białą kiełbasą i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
  4. Po tym czasie dodaj zakwas lub koncentrat, czosnek, chrzan i majeranek. Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut.
  5. Zdejmij rondel z ognia, dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Podawaj zupę z pokrojoną kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo.

Smacznego!

zurek-z-biala-kielbasa-i-grzybami-Sour-rye-soup-with-sausage-and-mushrooms

English version

Sour rye soup with sausage and mushrooms

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 2 l of chicken or vegetable stock
  • large handful of dried mushrooms
  • 500 ml of rye sourdough or concentrate
  • four pieces of raw white sausage
  • 200 g of bacon, diced
  • 1 large onion, diced
  • 2 teaspoons of grated horseradish
  • 1 clove of garlic, crushed
  • 1/2 cup of double cream
  • 1-2 tablespoons of dried marjoram
  • salt and pepper to taste
  • harb-boiled eggs for serving

Preparation:

  1. Place mushrooms in a small saucepan, cover with water, bring to the boil and cook for about 15 minutes, until softened, then drain and chop.
  2. Heat a large pan over medium heat, add the bacon and cook until browned. Next add the onion along with chopped mushrooms and cook onion starts to brown.
  3. In a soup pot, heat the stock, add bacon with onion and mushrooms and sausage and cook on low heat for 40 minutes.
  4. Next add rye sourdough or concentrate, garlic, horseradish and marjoram. Mix and cook for another 10 minutes.
  5. Remove the soup from the heat, add the cream and season to taste with salt and pepper.
  6. Serve with sliced ​​sausage and hard-boiled eggs.

Enjoy!

zurek-z-biala-kielbasa-i-grzybami-Sour-rye-soup-with-sausage-and-mushrooms

Share the post "Żurek z białą kiełbasą i grzybami / Sour rye soup with sausage and mushrooms"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Zupy Tagged With: jajka, kiełbasa, święta, Wielkanoc, zioła, zupa

« Warsztaty wielkanocne w Akademii Smaku Sokołów
Sernik waniliowo-czekoladowy / Vanilla chocolate cheesecake »

Comments

  1. Antek says

    19 marca 2018 at 13:58

    Przyciągnąłem ten żur myślami. Im bliżej świąt, tym częściej o żurku myślę. Jedna z moich ulubionych zup – przepis wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 marca 2018 at 14:05

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  2. Immoral says

    19 marca 2018 at 16:39

    mmm dobry żurek to podstawa 🙂

    Odpowiedz
  3. Zielony99 says

    20 marca 2018 at 13:31

    Taki żurek moja babcia robiła… smak nie do podrobienia. Ani mamie, ani cioci, ani nikomu innemu nie udało się tego powtórzyć… a przepis niby ten sam. Ot, babcine tajemnice…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 marca 2018 at 13:41

      znam ten ból…

      Odpowiedz
  4. Bea says

    20 marca 2018 at 20:49

    Już się nie mogę doczekać świąt 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Biała kiełbasa ze słodko-pikantną cebulą / Sausage with sweet and spicy onion - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    17 kwietnia 2019 o 11:33

    […] być musi. Można przygotować ją na wiele różnych sposobów, na przykład można dodać ją do żurku, zapiec w sosie miodowo-musztardowym lub z warzywami. Dziś proponuję ją zapieczoną w piekarniku […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zupa-cheeseburgerowa-Cheeseburger-soup

Zupa cheeseburgerowa / Cheeseburger soup

Mlode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Zestawienie świątecznych przepisów

Test herbaty Tet i konkurs "Wygraj PODRÓŻ swojego życia"

Test herbaty Tet i konkurs „Wygraj PODRÓŻ swojego życia”

Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym / Peanut butter caramel chicory coffee latte

Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym / Peanut butter caramel chicory coffee latte

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress