Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie

Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do każdego dania głównego, doskonały zamiennik dla poczciwych, tradycyjnych ziemniaków. Jakiś czas temu przywiozłam z domu piękną kapustę i wykorzystuję ją teraz w każdy możliwy sposób. Tym razem proponuję ją w połączeniu z tradycyjnym puree ziemniaczanym i serem brie, doprawionym gałką muszkatołową i podanym ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie

Puree ziemniaczane z kapustą i brie

(6 porcji)

Składniki:

  • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 300 g kapusty, posiekanej
  • 50 g masła
  • 200 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 50 g sera brie, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie po czym odcedź.
  2. W międzyczasie w patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż kapustę i smaż przez minutę. Dopraw solą i pieprzem, wlej 3-4 łyżki wody, przykryj patelnie i smaż przez 10 minut lub do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
  3. W pojemniku blendera lub miksera umieść ziemniaki i zmiksuj z ciepłym mlekiem i brie. Dodaj kapustę i wymieszaj łyżką. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.

Smacznego!

Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie

English version

Potato puree with cabbage and brie

(6 servings)

Ingredients:

  • 800 g potatoes, peeled and cut into smaller pieces
  • 300 g of cabbage, chopped
  • 50 g of butter
  • 200 ml of milk, warmed
  • 50 g brie cheese, diced
  • 2 tablespoons chopped chives
  • salt, pepper, nutmeg to taste

Preparation:

  1. Cook the potatoes in salted water until soft and drain.
  2. Meanwhile, in a medium pan heat the butter, add cabbage and cook for a minute. Season with salt and pepper,  add 3-4 tablespoons of water, cover and cook for 10 minutes or until soft, stirring occasionally.
  3. Using an immersion blender,mix the potatoes until smooth and mix in warm milk and brie. Add the cabbage and mix with a spoon. Season to taste with salt, pepper and nutmeg and serve.

Enjoy!

Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie

Share the post "Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: brie, dodatek do dania głównego, kapusta, ser, ziemniaki

« Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta
Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella »

Comments

  1. misia says

    21 sierpnia 2015 at 11:01

    Zdrowe i pożywne 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 sierpnia 2015 at 11:46

      🙂

      Odpowiedz
  2. Andrzej H. says

    21 sierpnia 2015 at 14:33

    Hmmm… Ciekawe. Taka wyszukana ciapkapusta 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 sierpnia 2015 at 14:41

      jaka tam wyszukana:P Kapucha z ziemniakami:)

      Odpowiedz
  3. Adam says

    21 sierpnia 2015 at 14:35

    Zrobiłem, spróbowałem i danie jest dobre ale szału nie robi.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 sierpnia 2015 at 14:42

      Cieszę się, ze chociaż smakowało. Jak dla mnie do mięcha rewelacja.

      Odpowiedz
  4. mopswkuchni says

    24 sierpnia 2015 at 13:41

    Ciekawa propozycja obiadowa. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 sierpnia 2015 at 14:24

      🙂

      Odpowiedz
  5. Moje Bistro says

    26 sierpnia 2015 at 23:53

    Genialne! Muszę spróbować.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Owsianka z powidłami, liczi i smoczym owocem (pitahayą)

Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią / Pasta with spinach and blue cheese

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake

Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową / Spicy peanut butter noodles with pork

Biryani-z-kurczakiem-Chicken-biryani

Biryani z kurczakiem / Chicken biryani

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress