Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy / Creamy braised cabbage

Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy / Creamy braised cabbage

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy / Creamy braised cabbage"

  • Facebook
  • Twitter

Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy jest jednym z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Niby zwykła kapusta duszona śmietankowym sosie z dodatkiem pomidorów, ale ma coś w sobie takiego, że chyba nigdy mi się nie znudzi. Jest cudownym dodatkiem do każdego dania głównego, polecam gorąco!

smietankowa-kapusta-w-cwiartkach-mojej-mamy-Creamy-braised-cabbage

Scroll down for recipe in English

Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 mała kapusta, pokrojona w ćwiartki (najlepiej młoda)
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 50 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  1. Umieść kapustę w garnku, zalej zimną wodą, dodaj pół łyżki cukru, soli i szczyptę pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem aż zmięknie, przez około 20 minut, po czym odcedź i przełóż kapustę na talerz.
  2. W tym samym rondlu podsmaż cebulkę z boczkiem do zarumienienia, następnie dodaj ziele angielskie i liść laurowy, wlej bulion, śmietankę wymieszaną z mąką i wmieszaj koncentrat pomidorowy.
  3. Włóż kapustę, przykryj i duś na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut aż kapusta będzie się dosłownie rozpływać a sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  4. Podawaj jako dodatek do dania głównego.

Smacznego!

smietankowa-kapusta-w-cwiartkach-mojej-mamy-Creamy-braised-cabbage

English version

Creamy braised cabbage

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 young cabbage, cut into quarters
  • salt, pepper, sugar to taste
  • 2 dried allspice berries
  • 1 bay leaf
  • 1 onion, diced
  • 50 g smoked bacon, diced
  • 1 cup of chicken stock
  • 1/2 cup of double cream
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 1 tablespoon of flour

Preparation:

  1. Place the cabbage in a pot, pour over cold water, add half a tablespoon of sugar, salt and a pinch of pepper. Bring to a boil, reduce the heat and cook covered until it softens, for about 20 minutes, then drain and set aside.
  2. In the same pot, cook onion with bacon until browned, add the allspice and bay leaf, stock, cream mixed with the flour and stir in the tomato concentrate.
  3. Add cabbage, cover and cook on low heat, stirring occasionally, for about 10 minutes until the sauce thickens. Season with salt, pepper and sugar to taste.
  4. Serve as  a side dish.

Enjoy!

smietankowa-kapusta-w-cwiartkach-mojej-mamy-Creamy-braised-cabbage

Share the post "Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy / Creamy braised cabbage"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: boczek, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, kapusta, młoda kapusta, pomidor, wieprzowina

« Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart
Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym / Cheesy steak sandwich with mushrooms »

Comments

  1. ELA says

    12 września 2018 at 11:18

    Kurcze to musi być naprawdę pyszne spróbuję jak najszybciej wypróbować, wygląda pięknie i zachęcająco. Ja bardzo lubię nietypowe połączenia, i chyba zostaniesz moją inspiracją. POZDRAWIAM

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 września 2018 at 11:38

      😉

      Odpowiedz
  2. Izka says

    13 września 2018 at 12:58

    brzmi i wygląda zachęcająco 😉

    Odpowiedz
  3. Marta says

    14 września 2018 at 08:15

    Super przepis 😀

    Odpowiedz
  4. Nadia says

    18 września 2018 at 09:02

    Uuuuu wygląda super, uwielbiam taką kapustkę 😛

    Odpowiedz
  5. Ania says

    17 listopada 2019 at 12:21

    Robiłam ją już kilka razy – jest przepyszna!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 listopada 2019 at 13:12

      bardzo często wracam do tego przepisu, uwielbiam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zapiekane-kanapki-z-paluszkami-rybnymi-i-mozzarella-Fish-sticks-and-mozzarella-toasts

Zapiekane kanapki z paluszkami rybnymi i mozzarellą / Fish sticks and mozzarella toasts

Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania / Pumpkin pull apart bread

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Kremowa-zupa-kokosowa-z-cukinia-i-szpinakiem-Zucchini-and-spinach-coconut-soup

Kremowa zupa kokosowa z cukinią i szpinakiem / Zucchini and spinach coconut soup

Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress