Share the post "Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry"
Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo wiosenne danie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne, które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność.
Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie ekologicznych produktów wprost do kuchni, gdzie można wyczarować zdrowe i pożywne pyszności.
Polskich konsumentów coraz bardziej ciekawi zdrowa żywność. W coraz większym stopniu są zainteresowani nabywaniem produktów spożywczych najwyższej jakości. Duży atut stanowi również fakt, że eko żywność jest bezpieczna dla zdrowia. Produkty ekologiczne nie posiadają środków konserwujących i pozostałości pestycydów, produkowanych metodami nie naruszającymi równowagi środowiska przyrodniczego.
Pragniemy, aby zdrowa żywność na stałe zagościła w Państwa domach. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych artykułów spożywczych poddawanych technologicznej obróbce. Bio żywność jest wolna od Genetycznie Modyfikowanych Organizmów oraz od środków chemicznych, stosowanych w masowych produkcjach.
Podpisuję się pod tym obiema rękami – zdrowie jest najważniejsze i czasami warto wydać kilka złotych więcej i mieć pewność, że rodzina je zdrowo. W końcowym rozrachunku, zmiana sposobu żywienia na pewno przełoży się także na wzrost odporności organizmu i oszczędności na leki i lekarzy. Produkty, które otrzymałam ze sklepu były świeże i faktycznie najwyższej jakości. Różnica w smaku była ogromna! Były też bardzo dokładnie zapakowane. Gorąco polecam te delikatesy 🙂
Scroll down for recipe in English
Wiosenne curry z kurczakiem
(6 porcji)
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę
- 2 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę
- 1/2 bakłażana, pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 200 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki
- 2-3 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 ½ szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru, do smaku
- świeża kolendra, posiekana (do dekoracji)
- plasterki limonki lub cytryny (do dekoracji)
Przygotowanie:
- Dopraw kurczaka solą i pieprzem, wrzuć na rozgrzany olej na dużej patelni i smaż na średnim ogniu do ładnego zarumienienia. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw.
- Do tej samej patelni dodaj cebulę, czosnek i imbir i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj papryki, szparagi, zielony groszek, cukinię i bakłażana i smaż kolejne kilka minut.
- Włóż kurczaka ponownie do patelni, dodaj curry i kmin rzymski, smaż mieszając przez minutę. Wlej bulion i gotuj pod częściowym przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 15-20 minut.
- Dodaj mleko kokosowe i gotuj 5 minut, lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym, wraz z plasterkami cytryny i posiekaną kolendrą do dekoracji.
Smacznego!
Spring chicken curry
(6 servings)
Ingredients:
- 1 kg skinless chicken breasts, cubed
- 3 tablespoons olive or coconut oil
- salt and ground black pepper, to taste
- 1 large onion, chopped
- 2 cloves garlic, finely chopped
- 1 piece of fresh ginger, peeled and grated
- 1 red bell pepper, chopped
- 1 yellow bell pepper, chopped
- 1 medium zucchini, chopped
- 1/2 aubergine, chopped
- 1/2 cup green peas
- 200 g asparagus, with wooden end cut and cut into 2 cm pieces
- 2-3 tablespoons curry powder
- 1 teaspoon ground cumin
- 1 ½ cups chicken stock
- 1 cup coconut milk
- 1 tsp of brown sugar
- fresh cilantro, chopped (for garnish)
- lime or lemon wedges, for garnish
Preparation:
- Season chicken pieces with salt and black pepper. Heat oil in a large pan over medium heat, add the chicken pieces and cook until lightly brown. Remove and transfer to a plate.
- Add the onion, garlic and ginger to the pan and cook about 5 minutes, until softened. Add the bell peppers, asparagus, green peas, zucchini and aubergine. Cook another few minutes.
- Add the chicken back to the pot, season with curry powder and cumin. Cook, stirring for 1 minute. Add the stock, simmer gently partially covered, stirring occasionally for about 15-20 minutes.
- Add the coconut milk, and simmer gently for 5 minutes, stirring or until the sauce is thickened. Season with salt, pepper and sugar to taste. Serve over rice or rice noodles, with lemon slices and chopped cilantro for garnish.
Enjoy!
Aga says
Nie próbowałam jeszcze produktów z tego sklepu, ale zgodzę się że produkty świeże i wyższej jakości niż te z najniższej półki są nie tylko zdrowsze, ale też smaczniejsze.
Dzi says
Dokładnie tak:)
Adam says
Witam uprzejmie. Znalazłem ten blog całkiem przypadkiem i niemal odrazu przypadł mi do gustu. Jest przede wszystkim bardzo dobrze napisany, wpisy świetnie się czyta. Czyta się je wprost doskonale. 🙂 Będę polecać tą stronę innym, niech również poczytają. Bardzo podoba mi się równiez wygląd strony. Życzę sukcesów i jak najlepszej promocji!
Dzi says
Dziękuję za miłe słowa:)
AniaRand says
Witam! Dzisiaj rano w pracy przeczytałam wpis i naszła mnie taka ochota, że zrobiłam po drodze zakupy i za chwilę przystępuję do wykonania! Chociaż znając mojego partnera, to pewnie każe mi zmodyfikować przepis na nieco bardziej ostro zgodnie z jego złotą kuchenną zasadą, że im curry ostrzejsze, tym lepsze;-) Pozdrawiam
Dzi says
Mój niestety też tak ma, a je wolę jednak te mniej pikantne potrawy:) Trzymam kciuki!
AniaRand says
Chciałam tylko dać znać, że wyszło super:) Pozdrowienia
Dzi says
Super! Cieszę się, że smakowało:)
Zosia says
Mleko kokosowe najlepsze! Polecam szczególnie do deserów, choć sprawdzi się także do dań głównych, nawet z mięsem.
Dzi says
Zgadzam się:)