Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry

Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo wiosenne danie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne, które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie ekologicznych produktów wprost do kuchni, gdzie można wyczarować zdrowe i pożywne pyszności.

Polskich konsumentów coraz bardziej ciekawi zdrowa żywność. W coraz większym stopniu są zainteresowani nabywaniem produktów spożywczych najwyższej jakości. Duży atut stanowi również fakt, że eko żywność jest bezpieczna dla zdrowia. Produkty ekologiczne nie posiadają środków konserwujących i pozostałości pestycydów, produkowanych metodami nie naruszającymi równowagi środowiska przyrodniczego.

Pragniemy, aby zdrowa żywność na stałe zagościła w Państwa domach. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych artykułów spożywczych poddawanych technologicznej obróbce. Bio żywność jest wolna od Genetycznie Modyfikowanych Organizmów oraz od środków chemicznych, stosowanych w masowych produkcjach.

Podpisuję się pod tym obiema rękami – zdrowie jest najważniejsze i czasami warto wydać kilka złotych więcej i mieć pewność, że rodzina je zdrowo. W końcowym rozrachunku, zmiana sposobu żywienia na pewno przełoży się także na wzrost odporności organizmu i oszczędności na leki i lekarzy. Produkty, które otrzymałam ze sklepu były świeże i faktycznie najwyższej jakości. Różnica w smaku była ogromna! Były też bardzo dokładnie zapakowane. Gorąco polecam te delikatesy 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scroll down for recipe in English

Wiosenne curry z kurczakiem

(6 porcji)

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1/2 bakłażana, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 200 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki
  • 2-3 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru, do smaku
  • świeża kolendra, posiekana (do dekoracji)
  • plasterki limonki lub cytryny (do dekoracji)

Przygotowanie:

  1. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, wrzuć na rozgrzany olej na dużej patelni i smaż na średnim ogniu do ładnego zarumienienia. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw.
  2. Do tej samej patelni dodaj cebulę, czosnek i imbir i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj papryki, szparagi, zielony groszek, cukinię i bakłażana i smaż kolejne kilka minut.
  3. Włóż kurczaka ponownie do patelni, dodaj curry i kmin rzymski, smaż mieszając przez minutę. Wlej bulion i gotuj pod częściowym przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 15-20 minut.
  4. Dodaj mleko kokosowe i gotuj 5 minut, lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym, wraz z plasterkami cytryny i posiekaną kolendrą do dekoracji.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spring chicken curry

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 kg skinless chicken breasts, cubed
  • 3 tablespoons olive or coconut oil
  • salt and ground black pepper, to taste
  • 1 large onion, chopped
  • 2 cloves garlic, finely chopped
  • 1 piece of fresh ginger, peeled and grated
  • 1 red bell pepper, chopped
  • 1 yellow bell pepper, chopped
  • 1 medium zucchini, chopped
  • 1/2 aubergine, chopped
  • 1/2 cup green peas
  • 200 g asparagus, with wooden end cut and cut into 2 cm pieces
  • 2-3 tablespoons curry powder
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1 ½ cups chicken stock
  • 1 cup coconut milk
  • 1 tsp of brown sugar
  • fresh cilantro, chopped (for garnish)
  • lime or lemon wedges, for garnish

Preparation:

  1. Season chicken pieces with salt and black pepper. Heat oil in a large pan over medium heat, add the chicken pieces and cook until lightly brown. Remove and transfer to a plate.
  2. Add the onion, garlic and ginger to the pan and cook about 5 minutes, until softened. Add the bell peppers, asparagus, green peas, zucchini and aubergine. Cook another few minutes.
  3. Add the chicken back to the pot, season with curry powder and cumin. Cook, stirring for 1 minute. Add the stock, simmer gently partially covered, stirring occasionally for about 15-20 minutes.
  4. Add the coconut milk, and simmer gently for 5 minutes, stirring or until the sauce is thickened. Season with salt, pepper and sugar to taste. Serve over rice or rice noodles, with lemon slices and chopped cilantro for garnish.

Enjoy!

Share the post "Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: bakłażan, cukinia, curry, groszek, kuchnia indyjska, mleko kokosowe, obiad, papryka, szparagi, zioła

« Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake
Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym / Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard sauce »

Comments

  1. Aga says

    22 maja 2015 at 13:44

    Nie próbowałam jeszcze produktów z tego sklepu, ale zgodzę się że produkty świeże i wyższej jakości niż te z najniższej półki są nie tylko zdrowsze, ale też smaczniejsze.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 maja 2015 at 21:20

      Dokładnie tak:)

      Odpowiedz
  2. Adam says

    22 maja 2015 at 18:45

    Witam uprzejmie. Znalazłem ten blog całkiem przypadkiem i niemal odrazu przypadł mi do gustu. Jest przede wszystkim bardzo dobrze napisany, wpisy świetnie się czyta. Czyta się je wprost doskonale. 🙂 Będę polecać tą stronę innym, niech również poczytają. Bardzo podoba mi się równiez wygląd strony. Życzę sukcesów i jak najlepszej promocji!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 maja 2015 at 21:21

      Dziękuję za miłe słowa:)

      Odpowiedz
  3. AniaRand says

    23 maja 2015 at 13:59

    Witam! Dzisiaj rano w pracy przeczytałam wpis i naszła mnie taka ochota, że zrobiłam po drodze zakupy i za chwilę przystępuję do wykonania! Chociaż znając mojego partnera, to pewnie każe mi zmodyfikować przepis na nieco bardziej ostro zgodnie z jego złotą kuchenną zasadą, że im curry ostrzejsze, tym lepsze;-) Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 maja 2015 at 17:05

      Mój niestety też tak ma, a je wolę jednak te mniej pikantne potrawy:) Trzymam kciuki!

      Odpowiedz
      • AniaRand says

        29 maja 2015 at 11:41

        Chciałam tylko dać znać, że wyszło super:) Pozdrowienia

        Odpowiedz
        • Dzi says

          29 maja 2015 at 14:14

          Super! Cieszę się, że smakowało:)

          Odpowiedz
  4. Zosia says

    10 czerwca 2015 at 13:05

    Mleko kokosowe najlepsze! Polecam szczególnie do deserów, choć sprawdzi się także do dań głównych, nawet z mięsem.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 czerwca 2015 at 13:30

      Zgadzam się:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce

Ziemniaki-smazone-z-grzybami-Potato-mushroom-hash

Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Pory w śmietanie / Creamed leeks

Pory w śmietanie / Creamed leeks

Kandyzowany imbir w cukrze

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress