Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Idealne jajka w koszulce / Poached eggs

Idealne jajka w koszulce / Poached eggs

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Idealne jajka w koszulce / Poached eggs"

  • Facebook
  • X

Jajka w koszulce zazwyczaj kojarzyły mi się z restauracjami i programami kulinarnymi. Z wypiekami na twarzy oglądałam zmagania uczestników, którzy za zadanie mieli przygotować idealne jajko w koszulce i przyznam, że nie wyglądało to na łatwe zadanie. Któregoś pięknego dnia postanowiłam zmierzyć się z tematem. Obejrzałam kilka tutoriali i próbowałam wbijać jajka w tą gotującą się wodę, próbowałam tworzyć wiry i mieszać kiedy trzeba, ale zazwyczaj kończyło się to porażką. Jajka były smaczne, jednak nie wyglądały ja te z programów kulinarnych. Natknęłam się jednak na przepis na idealne jajka w koszulce Gordona Ramsaya, a moje doświadczenia z jego przepisami wspominam bardzo pozytywnie. Na początku delikatnie mieszamy lekko wrzącą wodę i później w miarę potrzeby pomagamy się jajku uformować i tyle, od tamtej pory robię je właśnie w jego sposób. Tak przygotowane jajka idealnie wręcz nadają się na tosty z awokado lub na szparagi:)

Kilka ważnych kwestii:

  • do tej metody należy mieć jajka w miarę świeże
  • woda ma tylko delikatnie wrzeć
  • należy dodać odrobinę octu, żeby jajka miały odpowiedni kształt a białko ładnie się ścięło

Korzystam z metody Gordona Ramsaya opisanej na tej stronie

jajka_w_koszulce

Scroll down for recipe in English

Idealne jajka w koszulce

(4 jajka)

Składniki:

  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 4 jajka
  • sól

Przygotowanie:

  1. Do średniego rondla wlej wodę i delikatnie zagotuj.
  2. Dopraw wrzącą wodę solą i dodaj ocet z białego wina. Zamieszaj delikatnie wodę łyżka lub trzepaczką, aż zacznie wirować. Wbij jajka w pojedyncze małe miseczki i delikatnie zsuń jajka z małej wysokości nad gotującą się wodą (po tym etapie „pomagam” łyżką uformować ich kształt). Zmniejsz ogień żeby woda tylko delikatnie się gotowała i gotuj jajka przez 2 minuty. Sprawdź łyżką i jeśli są zwarte po naciśnięciu, wyjmij z wody łyżką cedzakową, jeśli są wciąż bardzo miękkie, gotuj kolejne 10 sekund.
  3. Wyjmij gotowe jajka łyżką cedzakową na na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem i wyłóż ładniejszą stroną do góry na tosty, szparagi lub na co tylko chcesz. Podawaj natychmiast!

Smacznego!

jajka_w_koszulce

English version

Poached eggs

(4 eggs)

Ingredients:
  • 2 tablespoons white wine vinegar
  • 4 eggs
  • salt
Preparation:
  1. Fill a medium-size saucepot with cold water and bring to a gentle boil.
  2. Season boiling water with salt and add white wine vinegar. Stir the water with a whisk until swirling. Crack eggs into individual small bowls and lower each bowl and gently drop eggs into water. Turn heat down to gentle simmer and cook eggs for 2 minutes, then check them. If they are firm to touch, remove from water with slotted spoon, if they wobble, return to water for another 10 seconds.
  3. Remove eggs to paper towel-lined plate to drain excess moisture. Turn eggs presentation side up, season with salt and pepper and transfer to the tops of each toast or asparagus. Serve immediately.

Enjoy!

jajka_w_koszulce

Share the post "Idealne jajka w koszulce / Poached eggs"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: Gordon Ramsay, jajka, śniadanie

« Bigos z młodej kapusty / Young cabbage stew
Lubisz rodzinne grillowanie? Możesz to robić zdrowo i bez dymu! »

Comments

  1. Jak się całować says

    17 lipca 2020 at 17:26

    Lejące się żółtko <3!

    Odpowiedz
  2. Renata says

    21 lipca 2020 at 10:54

    Jeszcze nie robiłam nigdy jajek w koszulce 🙂 Nie próbowałam i nie wiem w sumie jak mi wyjszyłyby w domu. Przygotowanie jednak nie wydaje się aż takie trudne jak mi sie wczesniej wydawało. Miałam ochotę na jajka w ostatnim czasie tak więc postaram sie przygotować takie śniadanie albo kolację.

    Bardzo podoba mi sie jajko podane w tej wersji, wygląda apetycznie. Jestem jeszcze przed drugim śniadaniem tak wiec pociekła mi ślinka 🙂

    Odpowiedz
  3. Kinga says

    22 lipca 2020 at 09:12

    Przepis jest niesamowity:)) zrobiłam wczoraj na kolację to chłopaka był pod wrażeniem ze tak gotuję:)) ale nie zdradziłam ze przepis wzięłam z bloga.

    Odpowiedz
  4. Weronika says

    3 sierpnia 2020 at 12:14

    Ja jeszcze nie robiłam, ale te triki wydają się łątwiejsze niż z poradnika Okrasy 🙂 Jajka w koszulce to zawsze coś ekstra na śniadanie, wiec wreszcie muszę przetestować Twój sposób 🙂 Pozdrawiam, Werka;)

    Odpowiedz
  5. Herdis says

    10 września 2020 at 17:08

    To jest takie pyszne!

    Odpowiedz
  6. Dana says

    8 października 2020 at 22:14

    Uwielbiam takie jajka, kojarzą mi się – o dziwo – nie z restauracjami, a ze smakiem dzieciństwa 🙂 obok jajek na miękko często właśnie takie jajka w koszulce robiła moja babcia (nazywała je „po benedyktyńsku”). Ja niestety nie mam za bardzo do nich ręki – ilekroć próbuję je przygotować, to marnuję sporo białka, które mi się w wodzie strzępi. Nie potrafię ich tak ładnie uformować.

    Odpowiedz
  7. Ewa says

    10 grudnia 2020 at 14:50

    Mam pytanie odnośnie tego wiru z wody, bo zawsze wlewam jajko w sam środek, ale Ty dałaś cztery aż, jakim cudem ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 grudnia 2020 at 18:21

      zwyczajnie, jedno po drugim, a później pomagam „zawijać” jajka łyżką w trakcie gotowania już

      Odpowiedz
  8. kasza krakowska says

    3 lutego 2021 at 09:02

    Zawsze podobały mi sie zdjęcia-inspirację z tego typu jajkami i miałam wrażenie, że takie cuda pozostają do zostawienia tylko dla profesjonalnych kucharzy. Przepis jednak wydaje się prosty, dlatego podejmuję wyzwanie w ramach rozwoju kulinarnych umiejętności 🙂

    Odpowiedz
  9. butik smlfashion.pl says

    23 marca 2021 at 16:19

    Wygląda świetnie! Jutro spróbuję 😀

    Odpowiedz
  10. Iza says

    11 maja 2021 at 19:41

    Ja już jakiś czas temu postanowiłam spróbować, ale jajka wyszły mi niezbyt kształtne, przez co też nie prezentowały się apetycznie. Jednak sam smak rewelacyjny w połączeniu z różnymi składnikami. Ja zwykle przygotowuję je z sałatą i pomidorami, do tego kanapka i przepyszne śniadanie gotowe 🙂

    Odpowiedz
  11. Danuta says

    8 lutego 2023 at 06:51

    Ta apetyczna propozycja z pewnością znajdzie się w moim menu śniadaniowym.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Butter chicken z kolendrą,imbirem i chilli Gordona Ramsaya

makaron_z_kielbasa_dynia

Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta

Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami / Duck legs braised in red wine with prunes

Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies

Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies

Puree z zielonego groszku i rukoli / Pea puree with arugula

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress