Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas

Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas

by Dzi 1 Comment

Share the post "Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam świetny pomysł na wiosenny i bardzo smaczny dodatek do każdego dania głównego – bób i groszek w sosie śmietanowym. Można przygotować je do mięs, ryb lub innych ulubionych potraw jako dodatek do młodych ziemniaczków, lub nawet zamiast:) Są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, najpierw delikatnie podgotowujemy bób wraz z groszkiem w osolonym wrzątku, po czym delikatnie dusimy w śmietance. Dodatek mięty dodaje temu daniu świeżości, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas

Bób i groszek w sosie śmietanowym

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 150 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
  • 150 g bobu (świeżego lub mrożonego)
  • 2 szalotki posiekane w cienkie pióra
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/2 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Wrzuć groszek wraz z bobem do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 3 minuty, odcedź i opłucz pod zimną wodą. Obierz bób z łupinek.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej łyżkę oleju i wrzuć szalotkę. Smaż na małym ogniu przez 2 minuty, po czym dodaj czosnek i kmin rzymski i smaż kolejne 30 sekund.
  3. Wrzuć groszek i bób, wlej śmietankę i gotuj na bardzo małym ogniu przez minutę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Rozłóż danie na talerze, posyp posiekaną miętą i podawaj.

Smacznego!

Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas

English version

Creamed broad beans and peas

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 150 g peas (fresh or frozen)
  • 150 g broad beans (fresh or frozen)
  • 2 shallots, finely sliced
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1/3 cup double cream
  • 1 tablespoon chopped mint
  • 1 tbsp vegetable oil
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Place peas and broad beans in boiling salted water, cook for 3 minutes, drain and rinse under cold water. Remove the thin skin that covers broad beans.
  2. Heat medium pan over medium heat, add tablespoon of oil and add shallots. Cook over low heat for 2 minutes, add the garlic and cumin and cook for another 30 seconds.
  3. Add peas and beans, pour in the cream and cook over very low heat for a minute. Season with salt and pepper.
  4. Divide dish on plates, sprinkle with chopped mint and serve.

Enjoy!

Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas

Share the post "Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: bób, dodatek do dania głównego, groszek

« Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken
Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg »

Comments

  1. The Food Nest says

    3 września 2016 at 11:31

    Delish!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową / Blueberry muffins with walnut streusel

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze

Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo

Babka drozdzowa z powidlami / Easter bundt cake with plum jam

Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress