Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami / Garlic herb potato puree

Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami / Garlic herb potato puree

by Dzi 1 Comment

Share the post "Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami / Garlic herb potato puree"

  • Facebook
  • Twitter
Smak pieczonego czosnku poznałam już jakiś czas temu na warsztatach, w których dodawaliśmy go do sosu grzybowego. Dzięki niemu smak sos nabrał dosłownie innego wymiaru! Zaczęłam dodawać go do wielu innych potraw i zawsze smak był o niebo lepszy. Dziś proponuję klasyczne puree ziemniaczane z pieczonym czosnkiem, serkiem śmietankowym i ziołami. Jest przepyszne! Polecam do każdego dania głównego.

Puree-ziemniaczane-z-czosnkiem-i-ziolami-Garlic-herb-potato-puree
Scroll down for recipe in English
Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami
(6 porcji)
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
  • 4 łyżki serka śmietankowego
  • 4 łyżki masła
  • główka pieczonego czosnku (przygotowanego jak w tym przepisie)
  • 4 łyżki posiekanych świeżych ziół mielonych (bazylia, szczypiorek, rozmaryn, oregano, itp.)
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, przez około 30-40 minut, po czym odcedź.
  2. Dodaj serek śmietankowy, masło, pieczony czosnek, dopraw solą i pieprzem i utłucz lub przeciśnij przez praskę i wymieszaj do uzyskania jednolitego i gładkiego puree. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

Puree-ziemniaczane-z-czosnkiem-i-ziolami-Garlic-herb-potato-puree

English version
Garlic herb potato puree
(6 servings)
Ingredients:
  • 1 kg potatoes, peeled and cut in thick dice
  • 4 tbsp cream cheese
  • 4 tbsp unsalted butter
  • 1 head of roasted garlic (drections in this recipe)
  • 4 tbsp fresh herbs, minced (basil, chives, rosemary, oregano, etc)
  • salt and pepper
 Preparation:
  1. Cook potatoes in covered pot over medium heat in salted water until very tender, about 30-40 minutes. Drain off the water.
  2. Add cream cheese, butter, roasted garlic, herbs to cooked potatoes, season with salt and pepper and mash until smooth. Add additional salt and pepper, if needed.

Enjoy!

Puree-ziemniaczane-z-czosnkiem-i-ziolami-Garlic-herb-potato-puree

Share the post "Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami / Garlic herb potato puree"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, ser, ziemniaki, zioła

« Currywurst
Makaron z kaczką i grzybami / Pasta with roasted duck and mushrooms »

Trackbacks

  1. Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami / Garlic herb potato puree | FlyB Kulinaria pisze:
    18 stycznia 2019 o 12:06

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Jagodzianko-malinianki z kruszonką / Blueberry and raspberry rolls with streusel

Orange curd z likierem cytrynowym

Butter chicken z kolendrą,imbirem i chilli Gordona Ramsaya

Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake

Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake

Szybka potrawka-wiosenna-z-kurczakiem-i-szparagami-Easy-spring-asparagus-and-chicken-stew

Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami / Easy spring asparagus and chicken stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress