Smak pieczonego czosnku poznałam już jakiś czas temu na warsztatach, w których dodawaliśmy go do sosu grzybowego. Dzięki niemu smak sos nabrał dosłownie innego wymiaru! Zaczęłam dodawać go do wielu innych potraw i zawsze smak był o niebo lepszy. Dziś proponuję klasyczne puree ziemniaczane z pieczonym czosnkiem, serkiem śmietankowym i ziołami. Jest przepyszne! Polecam do każdego dania głównego.
Scroll down for recipe in English
Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami
(6 porcji)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
- 4 łyżki serka śmietankowego
- 4 łyżki masła
- główka pieczonego czosnku (przygotowanego jak w tym przepisie)
- 4 łyżki posiekanych świeżych ziół mielonych (bazylia, szczypiorek, rozmaryn, oregano, itp.)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, przez około 30-40 minut, po czym odcedź.
- Dodaj serek śmietankowy, masło, pieczony czosnek, dopraw solą i pieprzem i utłucz lub przeciśnij przez praskę i wymieszaj do uzyskania jednolitego i gładkiego puree. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
English version
Garlic herb potato puree
(6 servings)
Ingredients:
- 1 kg potatoes, peeled and cut in thick dice
- 4 tbsp cream cheese
- 4 tbsp unsalted butter
- 1 head of roasted garlic (drections in this recipe)
- 4 tbsp fresh herbs, minced (basil, chives, rosemary, oregano, etc)
- salt and pepper
Preparation:
- Cook potatoes in covered pot over medium heat in salted water until very tender, about 30-40 minutes. Drain off the water.
- Add cream cheese, butter, roasted garlic, herbs to cooked potatoes, season with salt and pepper and mash until smooth. Add additional salt and pepper, if needed.
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]