Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam dzisiaj przepyszne i szybkie danie z sezonowymi letnimi składnikami. Ulubiony makaron z pieczonym kurczakiem, kawałkami chrupiącej cukinii i szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem parmezanu. Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny, nawet po zabieganym dniu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę
  • garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
  • 1 duża garść świeżego szpinaku
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 30-36%
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/8 łyżeczki płatków chilli
  • 300 g upieczonego kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 220 g ulubionego makaronu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.
  2. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę, marchewkę i czosnek i smaż przez 10 do 15 minut, do zeszklenia cebuli.
  3. W międzyczasie przygotuj sos. W małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu masło, po czym wmieszaj śmietankę, mleko i parmezan. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na bardzo małym ogniu aż lekko zgęstnieje.
  4. Do smażących się warzyw dodaj pietruszkę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i smaż do miękkości, przez około 5 minut. Zmniejsz ogień do małego, dodaj pomidory, kurczaka i szpinak. Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż przez kolejne 5 minut.
  5. Wlej sos do patelni, wymieszaj i podawaj z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

English version

Chicken, zucchini and spinach pasta

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp of vegetable oil
  • 1 medium onion, diced
  • 1 carrot, peeled and diced
  • 1 clove garlic, minced
  • 2 tbsp fresh parsley, chopped
  • 1 medium zucchini, coarsely chopped
  • handful grape tomatoes, halved
  • 1 cup fresh spinach
  • salt and pepper
  • 2-3 tbsp butter
  • 1/2 cup heavy cream
  • 1 cup milk
  • 1/4 cup grated Parmesan cheese
  • 1/8 tsp crushed red pepper flakes
  • 300 g cooked chicken, cubed
  • 220 g pasta

Preparation:

  1. Cook the pasta according to package directions, drain and set aside.
  2. Heat oil in a large skillet over medium heat. Add the onions, carrots and garlic and cook for 10 to 15 minutes, or until just tender.
  3. Meanwhile, make the sauce. In a small saucepan, heat the butter over medium heat, next stir in the cream, milk and Parmesan. Season with salt and pepper and allow the sauce to simmer on low heat until reduced.
  4. While the sauce is simmering, stir the parsley and zucchini into the onion and carrot mixture. Season with salt and pepper and cook until tender, about 5 minutes. Turn the heat down to low. Add the tomatoes, chicken and spinach. Season with salt, pepper and red pepper flakes, for 5 minutes.
  5. Pour the sauce over the vegetable mixture, stir to combine, stir in the cooked pasta and serve.

Enjoy!

Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta

Share the post "Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: chilli, cukinia, kurczak, makaron, mięso, obiad, parmezan, ser, szpinak

« Czekoladowe ciasto z białek / Chocolate egg white cake
Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie »

Comments

  1. Victorinox says

    20 sierpnia 2015 at 08:21

    wersji z cukinią jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 sierpnia 2015 at 08:52

      Koniecznie należy spróbować!

      Odpowiedz
  2. Wiki says

    21 sierpnia 2015 at 08:49

    Ciekawe połączenie ! Spróbuję ! 🙂

    Odpowiedz
  3. Kinga says

    21 sierpnia 2015 at 08:56

    Już wiem, co dzisiaj przygotuję na obiad 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 sierpnia 2015 at 09:24

      Polecam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Konkurs z marką Wedel!

Zupa krem z cukinii z serem Brie / Courgette and Brie soup

Kapusniak-w-stylu-orientalnym-Asian-style-cabbage-soup

Kapuśniak w stylu orientalnym / Asian style cabbage soup

Dobrze doprawiony colesław

Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem / Spinach parmesan oysters

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress