Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup

Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam jedną z najlepszych zup z pieczonej dyni jakie jadłam, z dodatkiem puree z jarmużu. Odkryłam go całkiem niedawno i aktualnie stosuję w kuchni na równi ze szpinakiem. Jest pyszny! Wracając do zupy, jest to klasyczna zawsze pyszna zupa krem z pieczonej dyni, z dodatkiem jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadać 🙂 Nawet mój anty-warzywny połówek stwierdził, że jest to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory. Polecam!

Scroll down for recipe in English

zupa

Zupa dyniowa z puree z jarmużu

(4 porcje)

Składniki na zupę:

  • 1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki
  • 1-2 chlusty oliwy albo innego oleju roślinnego
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta pieprzu chilli cayenne

Składniki na puree z jarmużu:

  • 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek
  • 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • sól do smaku
  • uprażone i posiekane orzechy włoskie do podania
  • 1-2 szczypty wędzonej papryki do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
  2. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż w jednej warstwie cebulę i dynię, następnie posól je i popieprz.  Skrop olejem, wymieszaj i włóż do piekarnika na około 30-35 minut. Piecz do miękkości i lekkiego zarumienienia, mieszając od czasu do czasu.
  3. Po tym czasie przełóż zawartość blaszki do średniego rondla, wlej 3 szklanki bulionu, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem i zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Postaw ją na małym ogniu i delikatnie gotuj przez kilka minut.
  4. W międzyczasie przygotuj puree z jarmużu. W małym garnku umieść jarmuż, mleko kokosowe, cebulę, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 7-10 minut, do miękkości.
  5. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawaj zupę dyniową w miseczkach wraz z kilkoma łyżkami puree z jarmużu. Posyp prażonymi orzechami i wędzoną papryką i podawaj.

Smacznego!

zupa

English version

Pumpkin and kale puree soup

(4 servings)

Ingredients for the soup:

  • 1 kg pumpkin, cut into cubes
  • 1/2 onion, sliced
  • 1-2 glugs of mild extra virgin olive oil
  • 3-4 cups vegetable or chicken stock
  • salt and pepper
  • 1 tsp grated nutmeg
  • 1 pinch of cayenne pepper

Ingredients for the kale puree:

  • 8 big kale leaves deveined
  • 1/4  onion, diced
  • 2 garlic cloves, minced
  • 1 cup coconut milk
  • salt to taste
  • roasted walnuts roughly chopped
  • 1-2 pinches smoked paprika

Preparation:

  1. Preheat oven to 220 oC.
  2. On a baking pan lined with aluminum foil or parchment paper, toss the pumpkin, onion, salt and pepper and one glug of olive oil all in one layer. Roast in the oven for about 30-35 minutes, shake the pan from time to time, until the little cubes are fork tender, and toasty.
  3. Remove pan from the oven, and in a medium size deep pot, add the pumkin, add the 3 cups of stock, salt, nutmeg, pepper, and puree with the help of hand blender. Check for thickness and if needed add another cup of stock. Let your soup warm up on a low low heat, and stir constantly.
  4. For the kale puree, in a small pot place the leafy parts of the kale, discarding the main vein. Add the coconut milk, onion, garlic, salt and pepper. Cover the pot over a slow simmer for about 7-10 minutes until the kale feels soft.
  5. Remove from the stove and using blender to puree the kale mixture. Adjust seasoning with salt and pepper.
  6. Serve the soupin the bowls with the kale swirl. Sprinkle some roasted walnuts, and a pinch of smoked paprika and serve.

Enjoy!

zupa

zupa

Share the post "Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, dynia, jarmuż, orzechy, orzechy włoskie, przystawka, zupa

« Restauracja Filmowa – recenzja
Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami »

Comments

  1. Michał says

    14 października 2014 at 12:56

    Co do jarmużu to też go właśnie odkryłem i jestem pod jego ogromnym wrażeniem. I teraz jarmuż pod każdą postacią zjem bardzo chętnie. Nawet w zupie dyniowej, którą i tak lubię. Ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałem. Cóż, trzeba spróbować 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 października 2014 at 13:30

      Zalecam:)

      Odpowiedz
  2. Magda says

    14 października 2014 at 18:59

    zrobiłam się głodna od samego patrzenia, muszę na ten weekend wypróbować ten przepis, dziękuję za pomysł 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 października 2014 at 20:14

      Polecam się:)

      Odpowiedz
  3. foodmania says

    14 października 2014 at 19:51

    świetna propozycja zupy dyniowej 🙂

    Odpowiedz
  4. Sebastian says

    16 października 2014 at 08:07

    W życiu nic takiego nie jadłem. Ale wygląda smacznie, podesłałem przepis żonie, może zlituje się nade mną i mi zrobi taki wywar. 😉

    Odpowiedz
  5. cookingforemily says

    16 października 2014 at 23:03

    wow! wygląda jak obca planeta

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 października 2014 at 09:44

      😛

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Stroganow z kurczaka i pora Jamiego Olivera

Kruche ciasto z musem rabarbarowym

Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini

Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini

Tagliatelle z kaczką w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy

Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress