Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Najlepsze sernikobrownie z malinami / Cheesecake brownie with raspberries

Najlepsze sernikobrownie z malinami / Cheesecake brownie with raspberries

by Dzi 15 komentarzy

Share the post "Najlepsze sernikobrownie z malinami / Cheesecake brownie with raspberries"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam coś absolutnie przepysznego i bardzo łatwego w przygotowaniu. Pyszne, bardzo czekoladowe i wilgotne brownie, delikatny, kremowy sernik i maliny – ciasto idealne! Przygotowałam je dla mojego ukochanego, gdyż już 21 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia, a ja w tym roku obchodzę go z kostką do pieczenia Kasia. Był zachwycony, szczerze mówiąc zjedliśmy część jeszcze bardzo cieplutkiego sernikobrownie, a reszta zniknęła w ciągu dnia, więc nie jestem nawet w stanie powiedzieć nic o jego przechowywaniu:) Myślę, że nikt nie będzie miał takiej potrzeby.

Przygotowałam to ciasto własnie dla mojego ukochanego, gdyż to właśnie dzięki niemu powstał ten blog. To dla niego zaczęłam gotować, to on przygotował mi wszystko pod kątem technicznym i to on nieustannie motywuje mnie do jego udoskonalania. Bez niego ten blog nigdy by nie postał i nie odkryłabym w sobie przyjemności przygotowywania tych wszystkich pyszności. Dziękuję:) Wy też upieczcie coś pysznego dla wyjątkowej dla siebie w tym szczególnym dniu, na przykład to sernikobrownie. Na pewno nikt mu się nie oprze :).

Najlepsze-sernikobrownie-z-malinami-Cheesecake-brownie-with-raspberries

Przejdźmy do samego ciasta. Jest ono bardzo łatwe w przygotowaniu. Najpierw przygotowujemy czekoladową bazę brownie, którą przekładamy do ulubionej blaszki do pieczenia. Najpierw miksujemy do białości kostkę do pieczenia Kasia z cukrem.

Najlepsze-sernikobrownie-z-malinami-Cheesecake-brownie-with-raspberries

Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i można ją zrobić na dwa sposoby. Pierwszy: rozpuszczamy czekoladę w żaroodpornej misce umieszczonej nad gotującą się wodą, albo wrzucamy w misce do mikrofalówki i podgrzewamy przez 15 s, mieszamy i jeżeli to konieczne podgrzewamy kilka sekund dłużej. Preferuję ten drugi sposób gdyż jest szybszy i jest duużo mniej sprzątania, a ja bywam leniwa 😉

Najlepsze-sernikobrownie-z-malinami-Cheesecake-brownie-with-raspberries

Następnie przygotowałam masę serową, generalnie miksujemy zmielony twaróg, cukier i jajka i to wszystko. Nie może się nie udać:) Na koniec wykładamy 3/4 masy brownie do natłuszczonej blaszki lub tortownicy, na to wykładamy masę serową i na nią resztę masy brownie w postaci kleksów, które rozmazujemy po masie serowej za pomocą widelca.

Najlepsze-sernikobrownie-z-malinami-Cheesecake-brownie-with-raspberries

Na koniec wciskamy w ciasto maliny i do pieca! Jak widzicie to ciasto jest ekstra łatwe w przygotowaniu, a efekt palce lizać 🙂

Scroll down for recipe in English

Najlepsze sernikobrownie z malinami

(10-12 porcji)

Składniki:

  • 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 200 g kostki do pieczenia Kasia, w temperaturze pokojowej
  • 400 g drobno zmielonego cukru
  • 5 jajek
  • 110 g mąki pszennej, przesianej
  • 400 g twarogu do serników
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 150 g świeżych lub mrożonych malin
  • cukier puder do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm.
  2. Umieść czekoladę w misce żaroodpornej, ustaw ją nad garnkiem z wrzącą wodą i rozpuść mieszając od czasu do czasu lub włóż miskę z czekoladą do mikrofalówki, podgrzej przez 15 s po czym zamieszaj. Jeżeli to konieczne włóż na kolejne kilka sekund. Wyjmij i odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia.
  3. W misce miksera ubij do białości kostkę do pieczenia Kasia z 250g cukru kośćca, następnie dodaj trzy jaja, miksując po dodaniu każdego z nich. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, zmiksuj do połączenia i na koniec wmieszaj mąkę. Wyłóż 3/4 przygotowanej masy do naczynia do zapiekania.
  4. W oddzielnej misce zmiksuj ser, resztę cukru i jajek wraz z wanilią i wyłóż masę na przygotowaną bazę czekoladową.
  5. Wyłóż na wierzch resztę ciasta czekoladowego i rozprowadź po wierzchu za pomocą widelca.Powciskaj w ciasto maliny i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45-50 minut lub prawie suchego patyczka (ciasto tak czy inaczej powinno być wilgotne).
  6. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Najlepsze-sernikobrownie-z-malinami-Cheesecake-brownie-with-raspberries

Najlepsze-sernikobrownie-z-malinami-Cheesecake-brownie-with-raspberries

English version

Cheesecake brownie with raspberries

(10-12 servings)

Ingredients:

  • 200 g good-quality dark chocolate, chopped
  • 200 g unsalted butter or margarine Kasia, softened
  • 400 g caster sugar
  • 5 eggs
  • 110 g plain flour, sifted
  • 400 g cream cheese
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 150 g fresh or frozen raspberries
  • powdered sugar for dustnig

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180°C. Grease and line a 20 x 30 cm baking pan or 23 cm in diameter round one.
  2. Place the chocolate in a bowl over a pan of simmering water until melted or microwave for 15 s, stir and microwave for a few seconds longer if needeed. Set aside to cool slightly.
  3. In a bowl of stand mikser cream the butter or margarine and 250g of the caster sugar until pale, then add 3 of the eggs, one at a time, beating well after each addition. Stir in the melted chocolate, then mix in the flour. Spread three-quarters of the mixture into the lined or greased pan.
  4. In a separate bowl, beat the cream cheese, remaining sugar and eggs and the vanilla extract until smooth, then spread over the chocolate base.
  5. Dollop the remaining brownie mixture over the cream cheese layer and use a fork to swirl the chocolate. Poke the raspberries into the top and bake in the oven for 45-50 minutes or until a skewer comes out almost clean.
  6. Set aside to cool and serve sprinkled with powdered sugar.

Enjoy!

Najlepsze-sernikobrownie-z-malinami-Cheesecake-brownie-with-raspberries

Share the post "Najlepsze sernikobrownie z malinami / Cheesecake brownie with raspberries"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: brownie, czekolada, deser, maliny, ser, sernik, słodkości, wypieki

« Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami / Easy spring asparagus and chicken stew
Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym / Egg salad with bacon and creamy honey mustard dressing »

Comments

  1. Evi says

    23 maja 2017 at 12:02

    Uwielbiam sernikobrownies z owocami. A Twoje tak pysznie wygląda na zdjęciach!

    Odpowiedz
  2. Ewa says

    23 maja 2017 at 12:12

    Ty zła kobieto! Siedzę teraz w biurze i zaśliniam klawiaturę 😛 Wygląda obłędnie, a Twój opis jeszcze to potęguje 😛

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 maja 2017 at 12:14

      ;P

      Odpowiedz
  3. Lenka says

    27 lipca 2017 at 10:27

    Jakiego typu użyć tu twarogu może być mascarpone 2x czy raczej taki w wiaderku?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 lipca 2017 at 10:44

      Mascarpone raczej się nie sprawdzi. Ja użyłabym takiego „typu philadelphia” lub właśnie takiego z wiaderka.

      Odpowiedz
  4. Aga says

    25 września 2017 at 12:48

    Mam blaszkę długość 35 na 25, jakie proporcje powinnam zastosować? Bardzo chciałabym zrobić to ciasto, ale nie wiem jak przeliczyć produkty.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 września 2017 at 14:00

      Generalnie zachowałabym proporcje składników, jedynie może piekłabym kilka minut krócej.

      Odpowiedz
  5. Klaudia says

    26 marca 2018 at 16:07

    Piekarnik na termoobieg czy gora-dol?? 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 marca 2018 at 16:12

      Ja preferuję termoobieg, tylko wtedy zmniejszam temp. do 160oC. Można oczywiście góra dół ale wtedy dajemy już 180oC.

      Odpowiedz
      • Klaudia says

        26 marca 2018 at 16:25

        Aha czyli jesli termoobieg to cale 50 min temp 160 st ?? 🙂

        Odpowiedz
        • Dzi says

          26 marca 2018 at 17:38

          Tak, czas pozostaje bez zmian:)

          Odpowiedz
  6. ewelka says

    7 października 2020 at 10:16

    Czy zamiast margaryy Kasia można dodać masło w proporcji 1:1 ? (czyli w takiej samej ilości jak jest w przepisie Kasia) ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 października 2020 at 11:18

      Nawet zalecam:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Najlepsze sernikobrownie z malinami / Cheesecake brownie with raspberries | FlyB Kulinaria pisze:
    19 maja 2017 o 11:47

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Cheesecake brownie with raspberries - Yum Goggle pisze:
    26 maja 2017 o 04:40

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Botwinka zasmażana / Braised swiss chard

kurczak_w_mleku_kokosowym

Kurczak z suszonymi pomidorami w mleku kokosowym / Sun-dried tomato coconut chicken

Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką

Babeczki z twarożkiem i malinami Billa Grangera

Halibut marynowany w paście miso na puree porowo-ziemniaczanym

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress