Share the post "Najlepsze sernikobrownie z malinami / Cheesecake brownie with raspberries"
Dziś przedstawiam coś absolutnie przepysznego i bardzo łatwego w przygotowaniu. Pyszne, bardzo czekoladowe i wilgotne brownie, delikatny, kremowy sernik i maliny – ciasto idealne! Przygotowałam je dla mojego ukochanego, gdyż już 21 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia, a ja w tym roku obchodzę go z kostką do pieczenia Kasia. Był zachwycony, szczerze mówiąc zjedliśmy część jeszcze bardzo cieplutkiego sernikobrownie, a reszta zniknęła w ciągu dnia, więc nie jestem nawet w stanie powiedzieć nic o jego przechowywaniu:) Myślę, że nikt nie będzie miał takiej potrzeby.
Przygotowałam to ciasto własnie dla mojego ukochanego, gdyż to właśnie dzięki niemu powstał ten blog. To dla niego zaczęłam gotować, to on przygotował mi wszystko pod kątem technicznym i to on nieustannie motywuje mnie do jego udoskonalania. Bez niego ten blog nigdy by nie postał i nie odkryłabym w sobie przyjemności przygotowywania tych wszystkich pyszności. Dziękuję:) Wy też upieczcie coś pysznego dla wyjątkowej dla siebie w tym szczególnym dniu, na przykład to sernikobrownie. Na pewno nikt mu się nie oprze :).
Przejdźmy do samego ciasta. Jest ono bardzo łatwe w przygotowaniu. Najpierw przygotowujemy czekoladową bazę brownie, którą przekładamy do ulubionej blaszki do pieczenia. Najpierw miksujemy do białości kostkę do pieczenia Kasia z cukrem.
Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i można ją zrobić na dwa sposoby. Pierwszy: rozpuszczamy czekoladę w żaroodpornej misce umieszczonej nad gotującą się wodą, albo wrzucamy w misce do mikrofalówki i podgrzewamy przez 15 s, mieszamy i jeżeli to konieczne podgrzewamy kilka sekund dłużej. Preferuję ten drugi sposób gdyż jest szybszy i jest duużo mniej sprzątania, a ja bywam leniwa 😉
Następnie przygotowałam masę serową, generalnie miksujemy zmielony twaróg, cukier i jajka i to wszystko. Nie może się nie udać:) Na koniec wykładamy 3/4 masy brownie do natłuszczonej blaszki lub tortownicy, na to wykładamy masę serową i na nią resztę masy brownie w postaci kleksów, które rozmazujemy po masie serowej za pomocą widelca.
Na koniec wciskamy w ciasto maliny i do pieca! Jak widzicie to ciasto jest ekstra łatwe w przygotowaniu, a efekt palce lizać 🙂
Scroll down for recipe in English
Najlepsze sernikobrownie z malinami
(10-12 porcji)
Składniki:
- 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, posiekanej
- 200 g kostki do pieczenia Kasia, w temperaturze pokojowej
- 400 g drobno zmielonego cukru
- 5 jajek
- 110 g mąki pszennej, przesianej
- 400 g twarogu do serników
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 150 g świeżych lub mrożonych malin
- cukier puder do podania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm.
- Umieść czekoladę w misce żaroodpornej, ustaw ją nad garnkiem z wrzącą wodą i rozpuść mieszając od czasu do czasu lub włóż miskę z czekoladą do mikrofalówki, podgrzej przez 15 s po czym zamieszaj. Jeżeli to konieczne włóż na kolejne kilka sekund. Wyjmij i odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia.
- W misce miksera ubij do białości kostkę do pieczenia Kasia z 250g cukru kośćca, następnie dodaj trzy jaja, miksując po dodaniu każdego z nich. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, zmiksuj do połączenia i na koniec wmieszaj mąkę. Wyłóż 3/4 przygotowanej masy do naczynia do zapiekania.
- W oddzielnej misce zmiksuj ser, resztę cukru i jajek wraz z wanilią i wyłóż masę na przygotowaną bazę czekoladową.
- Wyłóż na wierzch resztę ciasta czekoladowego i rozprowadź po wierzchu za pomocą widelca.Powciskaj w ciasto maliny i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45-50 minut lub prawie suchego patyczka (ciasto tak czy inaczej powinno być wilgotne).
- Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
English version
Cheesecake brownie with raspberries
(10-12 servings)
Ingredients:
-
200 g good-quality dark chocolate, chopped
-
200 g unsalted butter or margarine Kasia, softened
-
400 g caster sugar
-
5 eggs
-
110 g plain flour, sifted
-
400 g cream cheese
-
1 teaspoon vanilla extract
-
150 g fresh or frozen raspberries
- powdered sugar for dustnig
Preparation:
-
Preheat the oven to 180°C. Grease and line a 20 x 30 cm baking pan or 23 cm in diameter round one.
-
Place the chocolate in a bowl over a pan of simmering water until melted or microwave for 15 s, stir and microwave for a few seconds longer if needeed. Set aside to cool slightly.
-
In a bowl of stand mikser cream the butter or margarine and 250g of the caster sugar until pale, then add 3 of the eggs, one at a time, beating well after each addition. Stir in the melted chocolate, then mix in the flour. Spread three-quarters of the mixture into the lined or greased pan.
-
In a separate bowl, beat the cream cheese, remaining sugar and eggs and the vanilla extract until smooth, then spread over the chocolate base.
-
Dollop the remaining brownie mixture over the cream cheese layer and use a fork to swirl the chocolate. Poke the raspberries into the top and bake in the oven for 45-50 minutes or until a skewer comes out almost clean.
-
Set aside to cool and serve sprinkled with powdered sugar.
Enjoy!
Uwielbiam sernikobrownies z owocami. A Twoje tak pysznie wygląda na zdjęciach!
Ty zła kobieto! Siedzę teraz w biurze i zaśliniam klawiaturę 😛 Wygląda obłędnie, a Twój opis jeszcze to potęguje 😛
;P
Jakiego typu użyć tu twarogu może być mascarpone 2x czy raczej taki w wiaderku?
Mascarpone raczej się nie sprawdzi. Ja użyłabym takiego „typu philadelphia” lub właśnie takiego z wiaderka.
Mam blaszkę długość 35 na 25, jakie proporcje powinnam zastosować? Bardzo chciałabym zrobić to ciasto, ale nie wiem jak przeliczyć produkty.
Generalnie zachowałabym proporcje składników, jedynie może piekłabym kilka minut krócej.
Piekarnik na termoobieg czy gora-dol?? 🙂 pozdrawiam
Ja preferuję termoobieg, tylko wtedy zmniejszam temp. do 160oC. Można oczywiście góra dół ale wtedy dajemy już 180oC.
Aha czyli jesli termoobieg to cale 50 min temp 160 st ?? 🙂
Tak, czas pozostaje bez zmian:)
Czy zamiast margaryy Kasia można dodać masło w proporcji 1:1 ? (czyli w takiej samej ilości jak jest w przepisie Kasia) ?
Nawet zalecam:)