Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na chyba najłatwiejsze ciasto jakie znam – Tarte Tatin. Przepis na tą klasyczną tartę autorstwa Michela Rouxa pojawił się już u mnie na blogu, a dziś przedstawiam wersję wzbogaconą o truskawki 🙂 Takim też sposobem powstała obłędnie pyszna tarta na cieście francuskim z jabłkami i truskawkami, dosłownie ociekająca karmelem. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. Zapewniam, że warto!

Przepis na tą przepyszną tartę znalazłam tutaj.

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

Scroll down for recipe in English

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami

(8 porcji)

Składniki:

  • 3 duże jabłka, obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone na ćwiartki
  • 1 szklanka truskawek, bez szypułek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 i 1/3 szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki
  • 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie:

  1. W większej misce wymieszaj ćwiartki jabłka z sokiem z cytryny i 1/3 szklanki cukru i odstaw na 20 minut. W oddzielnej misce wymieszaj truskawki z 2 łyżkami cukru i także odstaw na 20 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
  3. W żaroodpornej patelni o średnicy ok. 24 cm lub innej metalowej formie dostosowanej do zapiekania w piekarniku, rozpuść na średnim ogniu 6 łyżek masła. Wsyp 1 szklankę cukru i 3-4 łyżki soku, który powstał w misce z jabłkami. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając przez około 15 minut, aż cukier się rozpuści i powstanie jasno-brązowy jednolity karmel.
  4. Zdejmij patelnię z ognia i ułóż w niej jabłka okrągłą stroną do dołu. Wyłóż na nie 2 łyżki masła i ponownie umieść na średnim ogniu. Gotuj przez około 10 minut, polewając jabłka od czasu do czasu wrzącym karmelem.
  5. Rozsuń jabłka na boki i na środek formy wyłóż truskawki. Gotuj na średnim ogniu przez kolejne 10 minut aż karmel zgęstnieje, polewając nim owoce od czasu do czasu.
  6. Na posypanej mąką powierzchni, rozłóż ciasto francuskie i wytnij z niego koło o 1 cm szersze niż średnica patelni. Umieść ciasto na jabłkach a brzegi powciskaj między owoce a brzegi patelni, natnij ciasto w kilku miejscach.
  7. Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjmij patelnię i odstaw na minutę lub dwie. Następnie przyłóż tackę/talerz do patelni i wyjmij tartę odwracając ją do góry nogami (tylko ostrożnie, gdyż łatwo w tym momencie o poparzenie gorącym karmelem). Popraw ewentualnie jabłka, jeżeli się poprzesuwały lub przykleiły do patelni i podawaj  z lodami.

Smacznego!

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

English version

Apple and strawberry Tarte Tatin

(8 servings)

Ingredients:

  • 3 large apples, peeled and quartered
  • 1 cup whole strawberries
  • juice of 1/2 lemon
  • 1 1/3 cups and 2 tablespoons granulated sugar
  • 6 tablespoons plus 2 tablespoons unsalted butter
  • 1 sheet puff pastry

Preparation:

  1. Toss the apple quarters in a large bowl with the lemon juice and 1/3 cup of the sugar. Set aside for 20 minutes to release the juices. In a separate bowl, toss strawberries with 2 tablespoons sugar, let them sit for 20 minutes as well.
  2. Preheat the oven to 200 oC.
  3. Melt 6 tablespoons of butter in an oven-proof 24 cm skillet. Add 1 cup of sugar and 3-4 tablespoons of apple-lemon juices. Cook the mixture on medium heat, stirring constantly, for about 15 minutes, until mixture thickens, becomes smooth, and turns pale caramel color.
  4. Remove the skillet from the heat, add apple quarters, round side down in a decorative pattern in a circle along the side of the skillet. Top the apples with the remaining 2 tablespoons of butter, sliced. Cook the apples over medium-low heat for about 10 minutes, occasionally spooning the bubbling caramel liquid over them.
  5. Add strawberries in the middle of the pattern and continue cooking both strawberries and apples for 10 more minutes on medium high heat, constantly stirring the liquid, pouring it over apples and strawberries, until the caramel sauce reduces and thickens.
  6. On a floured surface, roll the puff pastry sheet and cut out a circle about about 1 cm wider all around than the skillet. Make 4 cuts in the pastry for breathing during baking. Place the puff pastry circle over the apples and the strawberries in the skillet, tucking the overlapping portion down between the apples and the inside of the pan.
  7. Place the skillet in the oven, and bake for about 40 minutes, until the pastry has puffed up, and is dry and golden brown. Remove the skillet from the oven, and let it to rest for a minute or two. Place a serving platter upside-down over the skillet and invert the tart onto the platter. Be very careful not to burn yourself as the skillet is very hot. Rearrange any apple slices that may have slipped or stuck to the skillet.

Enjoy!

Share the post "Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto francuskie, deser, jabłka, tarta, truskawki

« Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym / Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard sauce
Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes »

Comments

  1. Gregor says

    28 maja 2015 at 11:50

    Niech jeszcze tylko ceny truskawek „znormalnieją” i będzie można się delektować 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 maja 2015 at 13:39

      🙂

      Odpowiedz
  2. Kasia says

    28 maja 2015 at 14:12

    Oj lekko i pięknie 😉

    Odpowiedz
  3. Marek says

    2 czerwca 2015 at 19:43

    No i to jest tarta z prawdziwego zdarzenia! Z grubą warstwą owoców, a nie to co ja (i pewnie wiele osób) w sklepach, czyli ciasto grusze i oszczędniejsza warstwa owoców. Jednak nie ma to jak zrobić samemu tartę, wtedy nie będzie taka oszczędna jak kupna 🙂 Przepis jest naprawdę bardzo ciekawy, a to zdjęcie gotowej już tarty na tej eleganckiej tacy wprost przepiękne!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 czerwca 2015 at 20:38

      Dziękuję za miłe słowa, a tartę polecam gorąco-jest przepyszna!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczona cukinia Hasselback z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami

Podwójnie lukrowana babka kawowa / Double glazed mocha bundt cake

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale

Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella

Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress