Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś po raz kolejny proponuję danie z wykorzystaniem dyni, której teraz wszędzie jest pełno i to w doskonałej cenie. Makaron z kurczakiem, grzybami i szpinakiem w przepysznym sosie dyniowym – taka kompozycja zawsze się sprawdza. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, miejcie tylko pewność, że zawsze macie po ręką puree dyniowe🙂 Polecam!

Scroll down for recipe in English

pasta

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 250 g ulubionego makaronu
  • 1 pierś z kurczaka, usmażona lub upieczona, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka świeżego/mrożonego szpinaku
  • 1/2 szklanki pieczarek pokrojonych w plastry
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3/4 szklanki śmietanki 30 %
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki puree z dyni

Przygotowanie:

  1. W dużej ilości wrzącej i osolonej wody ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente. Kilka minut przed końcem dodaj zamrożony szpinak (jeżeli takiego używasz), po czym wszystko razem odcedź.
  2. W międzyczasie, w dużej patelni podgrzej masło i dodaj kurczaka, cebulę i pieczarki (i szpinak jeżeli używasz świeżego) i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Przełóż zawartość patelni do miski.
  3. Do patelnie dodaj teraz czosnek, smaż przez minutę po czym dodaj śmietankę z parmezanem. Gotuj sos aż ser się rozpuści i zgęstnieje i dodaj puree z dyni. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej śmietanki i dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem, kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami i podawaj.

Smacznego!

pasta

English version

Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 250 g uncooked pasta
  • 1 cooked chicken breast, cut into cubes
  • 1 cup fresh/frozen spinach
  • 1/2 cup sliced button mushrooms
  • 2 tablespoons butter
  • 1/2 onion, chopped
  • 2 cloves garlic, minced
  • 3/4 cup heavy cream
  • 3/4 cup grated Parmesan cheese
  • 1/2 cup pumkin puree

Preparation:

  1. Cook pasta as directed on the package until al dente. During the last few minutes of cooking, add the frozen spinach (if using) to the boiling water. Drain everything together in a colander.
  2. Meanwhile, in a large skillet, melt the butter. Add the chicken, onions and mushrooms (and fresh spinach if using) and cook 5 minutes or until the onion and mushrooms are soft. Transfer to a bowl.
  3. Add the garlic to the skillet and cook for 1 minute. Whisk in the cream and Parmesan cheese. Cook until the sauce thickens and add pumpkin puree. If the sauce is too thick, add some more cream to thin it and season with salt and pepper. Toss the sauce with the pasta, chicken,spinach, and mushrooms and serve.

Enjoy!

pasta

Share the post "Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: dynia, grzyby, kurczak, makaron, mięso, obiad, parmezan, pieczarki, ser, szpinak

« Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry
Bardzo odchudzony sernik / Diet cheesecake »

Comments

  1. lalka says

    31 października 2014 at 08:50

    wygląda pyszniee! będzie dziś na kolację halloweenową:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 października 2014 at 09:00

      Polecam, szybkie i pyszne!

      Odpowiedz
  2. Bestseller says

    1 listopada 2014 at 13:55

    Będę mieć tylko problem z puree z dyni, bo nigdy nie robiłam. Nie boję się nowości, lubię eksperymenty w kuchni, ale zawsze towarzyszą mi pewne obawy. Danie z pewnością będzie mi smakować, ale o doznaniach smakowych jeszcze napiszę.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 listopada 2014 at 14:04

      Puree to pikuś, dosłownie pieczemy dynię do miękkości i miksujemy. Na pewno się uda!

      Odpowiedz
  3. Tomasz Tomaszewski says

    3 listopada 2014 at 13:10

    Bardzo podoba mi się to połączenie. Kurczak ze szpinakiem już jadłem. Makaron ze szpinakiem i czosnkiem też. No ale połączenia dynia-szpinak-makaron-czosnek-kurczak jeszcze nie, a wydaje się to w miarę proste w przygotowaniu. Na pewno sprawdzę w najbliższym czasie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 listopada 2014 at 17:36

      Polecam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty kulinarne z Gorenje

Zupa-golabkowa-Cabbage-roll-soup

Zupa gołąbkowa / Cabbage roll soup

Kurczak z patelni w kremowym sosie z kurkami / Creamy chicken and chanterelle skillet

Warsztaty z Kurczakiem Zagrodowym

Szybki-stir-fry-z-makaronem-udon-wolowina-i-warzywami-Stir-fry-with-udon-noodles-beef-and-vegetables

Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress