Jest zimno i raczej nie zanosi się na ocieplenie, dlatego proponuję dziś coś mocno rozgrzewającego. Bardzo aromatyczne i pikantne czerwone curry z dorszem podane z ryżem rozgrzeje nawet największego zmarzlucha 🙂 Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprawdzie wymaga kilku mało popularnych składników, jednak zapewniam, że można jej już znaleźć w większości hipermarketów. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Tajskie czerwone curry z rybą
(3-4 porcje)
Składniki:
- 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę
- 3 cm kawałek imbiru, obrany
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana
- sok z 1/2 limonki
- 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
- olej
- 2 chlusty sosu rybnego (do smaku)
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 ml wody
- sól
- posiekana kolendra do podania
Przygotowanie:
- W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty.
- W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i wodę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby smaki się przegryzły.
- Dopraw do smaku sosem rybnym, ewentualnie solą i dodaj rybę. Gotuj przez przez 5-10 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, wyjmij rybę i gotuj go do osiągnięcia gęstszej konsystencji.
- Podawaj curry gorące z ryżem i kolendrą.
Smacznego!
English version
Thai red fish curry
(3-4 servings)
Ingredients:
- 300 g whitefish, eg. cod fillets
- 3 cm knob of ginger, peeled
- 2 cloves of garlic
- 1 stalk of lemongrass, finely chopped
- 1/2 lime, juice
- 2 fresh red chillies
- 1 tbsp tomato paste
- 1 onion, very finely chopped
- oil
- 2 good slugs of fish sauce
- 400 ml coconut milk
- 100 ml water
- salt
- chopped coriander to serve
Preparation:
- To make the curry paste blend together the ginger, garlic, lemongrass, lime juice, chillies, tomato paste and a little oil.
- Heat an oil in a large saucepan, add onion and cook for 5 minutes. Next add the curry paste and cook for a further 10 minutes. Add in the coconut milk and water and continue to cook to allow the flavours to infuse for 10 minutes.
- Season the sauce to taste with fish sauce and salt if necessary before adding the fish in large, skinless chunks. Cook for 5-10 minutes, until the fish is completely done. If the sauce is a little thin, remove the fish from the sauce and turn the heat up for a little while.
- Serve hot with rice and coriander.
Enjoy!
Michał says
Prawdziwe pyszności. Uwielbiam curry. I rzeczywiście na panującą za oknem temperaturę taka potrawa to prawdziwy balsam. Wiem z doświadczenia, że jedyny problematyczny składnik to trawa cytrynowa, która bywa czasem trudna do zdobycia.
Dzi says
No niestety. Jednak widziałam, że oprócz suszonej można znaleźć też mrożoną.
adwokat says
Kurcze wstyd się przyznać ale nigdy nie widziałem curry z rybą. Musze koniecznie spróbować takiego zestawienia.
Andrzej says
Ciekawy przepis, trzeba będzie go wypróbować w jakieś chłodniejsze dni i zobaczyć czy naprawdę działa.
Dzi says
Polecam:)