Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry

Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry"

  • Facebook
  • Twitter

Jest zimno i raczej nie zanosi się na ocieplenie, dlatego proponuję dziś coś mocno rozgrzewającego. Bardzo aromatyczne i pikantne czerwone curry z dorszem podane z ryżem rozgrzeje nawet największego zmarzlucha 🙂 Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprawdzie wymaga kilku mało popularnych składników, jednak zapewniam, że można jej już znaleźć w większości hipermarketów. Polecam!

Scroll down for recipe in English

curry

Tajskie czerwone curry z rybą

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę
  • 3 cm kawałek imbiru, obrany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
  • olej
  • 2 chlusty sosu rybnego (do smaku)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml wody
  • sól
  • posiekana kolendra do podania

Przygotowanie:

  1. W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty.
  2. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i wodę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby smaki się przegryzły.
  3. Dopraw do smaku sosem rybnym, ewentualnie solą i dodaj rybę. Gotuj przez przez 5-10 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, wyjmij rybę i gotuj go do osiągnięcia gęstszej konsystencji.
  4. Podawaj curry gorące z ryżem i kolendrą.

Smacznego!

curry

English version

Thai red fish curry

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 300 g whitefish, eg. cod fillets
  • 3 cm knob of ginger, peeled
  • 2 cloves of garlic
  • 1 stalk of lemongrass, finely chopped
  • 1/2 lime, juice
  • 2 fresh red chillies
  • 1 tbsp tomato paste
  • 1 onion, very finely chopped
  • oil
  • 2 good slugs of fish sauce
  • 400 ml coconut milk
  • 100 ml water
  • salt
  • chopped coriander to serve

Preparation:

  1. To make the curry paste blend together the ginger, garlic, lemongrass, lime juice, chillies, tomato paste and a little oil.
  2. Heat an oil in a large saucepan, add onion and cook for 5 minutes. Next add the curry paste and cook for a further 10 minutes. Add in the coconut milk and water and continue to cook to allow the flavours to infuse for 10 minutes.
  3. Season the sauce to taste with fish sauce and salt if necessary before adding the fish in large, skinless chunks. Cook for 5-10 minutes, until the fish is completely done. If the sauce is a little thin, remove the fish from the sauce and turn the heat up for a little while.
  4. Serve hot with rice and coriander.

Enjoy!

curry

Share the post "Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: chilli, curry, dorsz, imbir, kuchnia tajska, mleko kokosowe, ryba, trawa cytrynowa, zioła

« Kurczak pieczony z dynią i pomidorkami / Roasted chicken with pumpkin and tomatoes
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce »

Comments

  1. Michał says

    28 października 2014 at 10:47

    Prawdziwe pyszności. Uwielbiam curry. I rzeczywiście na panującą za oknem temperaturę taka potrawa to prawdziwy balsam. Wiem z doświadczenia, że jedyny problematyczny składnik to trawa cytrynowa, która bywa czasem trudna do zdobycia.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 października 2014 at 10:50

      No niestety. Jednak widziałam, że oprócz suszonej można znaleźć też mrożoną.

      Odpowiedz
  2. adwokat says

    28 października 2014 at 14:18

    Kurcze wstyd się przyznać ale nigdy nie widziałem curry z rybą. Musze koniecznie spróbować takiego zestawienia.

    Odpowiedz
  3. Andrzej says

    29 października 2014 at 09:03

    Ciekawy przepis, trzeba będzie go wypróbować w jakieś chłodniejsze dni i zobaczyć czy naprawdę działa.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 października 2014 at 09:32

      Polecam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables

Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms

Jajka z dynią i boczniakami po indyjsku / Indian style eggs with pumpkin and oyster mushrooms

Lekka sałatka z fasolki i rzodkiewki Hestona Blumenthala/Heston Blumenthal’s green bean and radish salad

Kurczak zapiekany w śmietankowym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake

Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and asparagus bake

Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup

Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress