Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Restauracje i warsztaty / Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono”

Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono”

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono”"

  • Facebook
  • Twitter

Po raz kolejny miałam ogromną przyjemność uczestnictwa w warsztatach kulinarnych „Mój Ulubiony – na słodko i słono”. Tym razem bohaterami spotkania były produkty Spółdzielni Dostawców Mleka „Wieluń”, która ma ponad 70 letnie doświadczenie w tej branży!

Mieliśmy do dyspozycji całą gamę ich produktów, które zachwyciły nas swoją jakością i naturalnością, a co najważniejsze brakiem chemicznych dodatków.

 Mój Ulubiony warsztaty 11

Tym razem warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym Smolna 8 Studio w Warszawie, gdzie widok z okien na 18 piętrze za każdym razem zapiera dech w piersiach!

IMG_1438

Warsztaty poprowadziła przesympatyczna Oliwia Bernady, Chef kuchni Restauracji Hotelu 511 i uczestniczka obecnego Top Chef 6.

Mój Ulubiony warsztaty 3

Jak zwykle po wstępnym powitaniu, zabraliśmy się do dzieła. Zostaliśmy podzieleni na grupy i każda miała przygotować inne pyszności.

Mój Ulubiony warsztaty 52

Mój Ulubiony warsztaty 38

Mój Ulubiony warsztaty 46

Takim też sposobem przygotowaliśmy następujące potrawy:

  • Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami

Mój Ulubiony Dorsz pod kruszonką z risotto i sosem 3

Czas przygotowania 50 min. 2 porcje

Składniki:

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 150 g wędzonego jesiotra z Jury
  • 150 g czerstwego razowego chleba
  • 100 g masła
  • 100 g twarożku „Mój ulubiony”
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek natki pietruszki

Sos

  • 200 g twarożku „Mój ulubiony”
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml whiskey
  • szczypta soli

Risotto

  • 1 duży brokuł
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100 g twarożku „Mój Ulubiony”
  • 50 g parmezanu
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Marynowane brukselki

  • 10 brukselek
  • dwie łyżki soku z limonki
  • łyżka miodu
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Masło mocno chłodzimy, chleb kroimy w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki) osuszamy i szatkujemy. Do dużej miski wkładamy twarożek, zioła (koperek, natka pietruszki) obraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wyrabiamy  kruszonkę. Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu, posypujemy kruszonką i pieczemy w temp 160 ̊ C 17 minut. Brokuł myjemy i szatkujemy bardzo drobno same różyczki (bez głąba). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy, podsmażamy ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły. Tak podsmażone brokuły zalewamy bulionem, dusimy 5 min i dodajemy sok z limonki, twarożek „Mój ulubiony” i parmezan. Całość doprawiamy do smaku solą i odrobiną miodu. Brukselki dzielimy na listki, solimy i odstawiamy na 10 min. Po upływie tego czasu do brukselek dodajemy miód, sok z limonki i cynamon. Zostawiamy w chłodnym miejscu na ok 30 min. Twarożek ” Mój ulubiony” mieszamy z sokiem z pomarańczy i whiskey, doprawiamy solą. Dorsza serwujemy na risotto.

  • Mus z białych szparagów, twarożku „Mój ulubiony” i białej czekolady

Mój ulubiony Mus z białych szparagów, twarożku i białej czekolady 2

Czas przygotowania 70 min. 4 porcje

Składniki:

  • 100 g twarożku ” Mój ulubiony”
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 36%
  • pół pęczka białych szparagów
  • 2 zielone szparagi
  • 75 g cukru
  • 50 ml wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Białe szparagi obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki. W rondlu zagotowujemy wodę, solimy ją i gotujemy szparagi na średnim ogniu do miękkości ok 15 min. Odcedzamy, studzimy i blendujemy. Jeśli masa nie jest jedwabiście gładka przecieramy mus przez sitko. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej umieszczając miseczkę z połamaną czekoladą na garnuszku z gorąca wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy, łączymy z twarożkiem, musem ze szparagów i ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Zielone szparagi oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie wstążki lub plasterki, zanurzamy w syropie i gotujemy w nim, po czym wyjmujemy i studzimy. Mus wykładamy na talerze i dekorujemy zielonymi szparagami.

  • Pieczone przepiórki z sosem na cydrze z broccolini i podkiszoną  rzepą arbuzową

Mój Ulubiony Pieczone przepiórki z sosem, broccolini i podkiszoną rzepą 2

Czas przygotowania: 1,5 h 4 porcje

Składniki:

  • 2 tuszki przepiórki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 200 ml soku jabłkowego
  • sól
  • ostra papryka
  • łyżeczka miodu
  • 300 g twarożku „Mój ulubiony”
  • 100 ml cydru
  • 200 g masła
  • 200 g broccolini
  • 1 rzepa arbuzowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ziarenko kardamonu
  • 100 ml przegotowanej zimnej wody
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Przepiórki myjemy, osuszamy i nacieramy solą i papryką. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy do brytfanki. Na patelnię, na której smażone były przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min  w temp 170̊ C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy z brytfanny i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Sos, powstały podczas pieczenia, przecedzamy do garnuszka, dodajemy cydr, redukujemy zmniejszając objętość o 1/3, po czym zagęszczamy sos dodając 100 g twarożku „Mój ulubiony”. Doprowadzamy do wrzenia. Rzepę obieramy, kroimy w cieniutkie plastry na mandolinie. Wodę, cytryny, sól i rozgniecione ziarenko kardamonu mieszamy i zalewamy rzepę i odstawiamy na kilka godzin. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i blanszujemy umyte i przycięte broccolini przez 2 min. Polewamy roztopionym na patelni masłem. 200g twarożku „Mój ulubiony” umieszczamy w dużym, szerokim słoju i podwędzamy go drewnem jabłoni za pomocą smoking gum. Przepiórki serwujemy z plastrami rzepy, sosem i broccolini z dodatkiem wędzonego twarożku.

  • Proja

Mój Ulubiony ciasto Proja 3

Czas przygotowania: ok.50 min. 24 porcje, forma do pieczenia 28/18

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki otrębów pszennych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soli

Nadzienie 1

  • 200 g twarożku „Mój ulubiony”
  • łyżka posiekanej trybuli
  • 2 łyżeczki złotego siemienia lnianego
  • pół małej papryczki chilli drobno posiekanej bez pestek
  • sól i pieprz

Nadzienie 2

  • 200 g twarożku ” Mój ulubiony”
  • 1 upieczona i obrana ze skórki czerwona papryka
  • łyżeczka czarnuszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Nadzienie:

W jednej miseczce mieszamy twarożek „Mój ulubiony” z posiekaną trybulą, dodajemy sól i pieprz. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy siemię lniane, na niezbyt dużym płomieniu, mieszając, aby równo się przyprażyło. W drugiej miseczce, tej samej wielkości, mieszamy 200 g twarożku „Mój ulubiony” z drobno pokrojoną, upieczoną i obraną ze skórki czerwoną papryką. Dodajemy czarnuszkę, przyprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto:

Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, mieszamy, dodajemy roztrzepane jaja, mleko i olej. Mieszamy łyżką, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Trzonkiem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w cieście i do każdego wkładamy naprzemiennie farsz z trybulą i papryką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 30 minut.

  • Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową

Mój Ulubiony Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową 3

Czas przygotowania: 1,5 h 12 porcji, wymiar tortownicy 24Ø

Składniki:

Masa:

  • 1 kg twarożku „Mój ulubiony”
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 125 ml śmietanki 36 %
  • sok i skórki z dwóch limonek
  • 200g batatów

Spód:

  • 100 g marchwi
  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 g masła100 g pokruszonych pistacji
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Polewa

  • 150 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g zmielonych pistacji
  • sok i skórka z 1 limonki

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu. Marchew myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wsypujemy mielone migdały, pokruszone pistacje, startą marchew, dodajemy żółtko, pokrojone masło i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Na 30 min wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Po tym czasie wylepiamy ciastem wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i pieczemy 20 min w temperaturze 170 ̊ C. Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do wystygnięcia. Twarożek „Mój ulubiony” przekładamy do dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodając na przemian porcje cukru pudru, jaja, przestudzone bataty, śmietankę, oliwę, sok i skórkę z limonek. Gładką masę wylewamy na podpieczony spód marchewkowo – pistacjowy i pieczemy w temperaturze 140 ̊C 55 min. Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy zmielone pistacje i odstawiamy na 10 minut. Następnie powtórnie podgrzewamy dodając pokruszoną białą czekoladę. Na zakończenie dodajemy sok i skórkę z limonki. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnik, studzimy ok. 10 minut i polewamy przygotowaną polewą.

Wszystkie dania wyszły przepyszne i na koniec sprawiliśmy sobie prawdziwą ucztę!

Mój Ulubiony warsztaty 60

Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie!

Share the post "Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono”"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Restauracje i warsztaty Tagged With: warsztaty

« Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter
Omlet z piekarnika z pieczonym rabarbarem i truskawkami / Dutch baby with roasted rhubarb and strawberries »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera

Tagliatelle z kaczką w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy

Latwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin

Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin

Kruche ciasto z jagodami Nigela Slatera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress