Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Szybkie ciasteczka z czekoladą i kandyzowanym imbirem

Szybkie ciasteczka z czekoladą i kandyzowanym imbirem

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Szybkie ciasteczka z czekoladą i kandyzowanym imbirem"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na szybkie ciasteczka z gorzką czekoladą i kandyzowanym imbirem (najlepiej domowej roboty:)). Myślę,że są o niebo lepsze od podobnych ciasteczek z popularnej „sieciówki”,  i będę też powtarzała do znudzenia,że dobrze mieć pewność z czego takie ciasteczka są zrobione. Taką pewność będziemy mieli tylko wtedy, gdy zrobimy je sami.Polecam!

Przygotowanie: max 40 min. z pieczeniem

 

Ciasteczka z czekoladą i kandyzowanym imbirem

(30 szt)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 110 g masła, rozmiękczonego
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki posiekanego w kostkę imbiru kandyzowanego z tego przepisu,lub gotowego kupionego w sklepie

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
  2. W misce miksera ubij do białości masło z cukrami. Następnie dodaj jajko,wanilię i całość odkładnie ponownie zmiksuj.
  3. Miksując dosypuj do miski partiami mąkę,proszek do pieczeni ,sodę,mielony imbir i sól.
  4. Następnie wmieszaj łyżką czekoladę i kandyzowany imbir.
  5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyłóż porcje ciasta uformowane w kuleczki o śr. ok 2 cm, umiejscawiając je w pewnej odległości od siebie (weź pod uwagę,że się rozpłaszczą w trakcie pieczenia).
  6. Piecz je ok 9-11 min, aż brzegi staną się rumiane. Następnie je wyjmij, pozostaw na blaszce kilka minut i przełóż je na kratkę do wystudzenia. Nie piecz 2 partii jednocześnie, z mojego doświadczenia wynika,że ciasteczka nie pieką się wtedy równomiernie.
  7. Przechowuj je w temp. pokojowej, najlepiej w przewiewnym pojemniku max do 4 dni. Można je też zamrozić.
Smacznego!

Share the post "Szybkie ciasteczka z czekoladą i kandyzowanym imbirem"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasteczka, czekolada, deser, gorzka czekolada, imbir, kandyzowany imbir, słodkości, wypieki

« Kurczak parmigiana Billa Grangera
Miodowy kurczak po wietnamsku z groszkiem cukrowym »

Comments

  1. Wiewióra says

    17 kwietnia 2013 at 18:56

    ale kusisz 🙂 wspaniałe ciastka!

    Odpowiedz
  2. Dzi says

    17 kwietnia 2013 at 19:01

    Odkryłam też,że jak poleżą 1 dzień to robią się jeszcze lepsze:P

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kotlety schabowe z sosem malinowym z kolendrą / Pork chops with raspberry cilantro sauce

Karp z kurkami zapiekany w śmietanie / Carp baked with mushrooms and sour cream

Grillowany łosoś w glazurze z miodu i pasty miso

Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Savory crepes filled with chicken, spinach and mushrooms

Mloda-kapusta-z-boczkiem-Young-cabbage-with-bacon

Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress