Dziś przedstawiam przepis na szybkie ciasteczka z gorzką czekoladą i kandyzowanym imbirem (najlepiej domowej roboty:)). Myślę,że są o niebo lepsze od podobnych ciasteczek z popularnej „sieciówki”, i będę też powtarzała do znudzenia,że dobrze mieć pewność z czego takie ciasteczka są zrobione. Taką pewność będziemy mieli tylko wtedy, gdy zrobimy je sami.Polecam!
Przygotowanie: max 40 min. z pieczeniem
Ciasteczka z czekoladą i kandyzowanym imbirem
(30 szt)
Składniki:
- 1 szklanka mąki uniwersalnej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
- 110 g masła, rozmiękczonego
- 1/3 szklanki cukru białego
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki posiekanego w kostkę imbiru kandyzowanego z tego przepisu,lub gotowego kupionego w sklepie
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
- W misce miksera ubij do białości masło z cukrami. Następnie dodaj jajko,wanilię i całość odkładnie ponownie zmiksuj.
- Miksując dosypuj do miski partiami mąkę,proszek do pieczeni ,sodę,mielony imbir i sól.
- Następnie wmieszaj łyżką czekoladę i kandyzowany imbir.
- Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyłóż porcje ciasta uformowane w kuleczki o śr. ok 2 cm, umiejscawiając je w pewnej odległości od siebie (weź pod uwagę,że się rozpłaszczą w trakcie pieczenia).
- Piecz je ok 9-11 min, aż brzegi staną się rumiane. Następnie je wyjmij, pozostaw na blaszce kilka minut i przełóż je na kratkę do wystudzenia. Nie piecz 2 partii jednocześnie, z mojego doświadczenia wynika,że ciasteczka nie pieką się wtedy równomiernie.
- Przechowuj je w temp. pokojowej, najlepiej w przewiewnym pojemniku max do 4 dni. Można je też zamrozić.
Wiewióra says
ale kusisz 🙂 wspaniałe ciastka!
Dzi says
Odkryłam też,że jak poleżą 1 dzień to robią się jeszcze lepsze:P