Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta

Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta"

  • Facebook
  • Twitter

Zbliża się Sylwester i na pewno jeśli przygotowujecie imprezę u siebie w domu, szukacie pomysłu na szybkie i łatwe przystawki. Dlatego przedstawiam dzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce. Nic dodać, nic ująć. Polecam!

bruschetta

 

Scroll down for recipe in English

Klasyczna włoska bruschetta

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 1 bagietka, pokrojona w ukośne kromki
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
  • 2 pomidory, pokrojone w drobną kostkę
  • 150 g startej na tarce mozzarelli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj pomidory, czosnek, sól, pieprz, pietruszkę i bazylię.
  2. Wyłóż mieszankę na kromki bagietki, skrop oliwą, a następnie posyp mozzarellą i parmezanem.
  3. Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 8 minut, a następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia się sera. Podawaj natychmiast!

Smacznego!

bruschetta

English version

Classic Italian bruschetta

(2-4 servings)

Ingredients:

  • 1 baguette, sliced
  • 2 tsp minced parsley
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 2 tbsp basil, minced
  • 2 tomatoes, diced
  • 150 g shredded mozzarella
  • 2 tbsp grated parmesan cheese
  • pinch of salt and pepper

Preparation:

  1. Take your tomatoes, garlic, salt, pepper, parsley and basil and mix together in a bowl.
  2. Top the baguette slices with your tomato mixture, sprinkle with olive oil, then top with mozzarella and parmesan.
  3. Bake in a 180 oC preheated oven for 8 minutes, then switch the oven to broil and bake another 4 minutes, or until the cheese starts to turn a little golden brown.

Enjoy!

 

Share the post "Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki Tagged With: kuchnia włoska, mozzarella, parmezan, pomidor, przystawka, ser, zioła

« Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings
Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów »

Comments

  1. Mateusz says

    30 grudnia 2014 at 11:14

    świetny pomysł 🙂 rzeczywiście przyda się na sylwestrowy wieczór kiedy wpadną do mnie znajomi 🙂 pozdrawiam i dziękuje!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 grudnia 2014 at 11:19

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Najlepsze gofry / The best waffels ever

Ciasteczka potrójnie czekoladowe

Mus z mascarpone z orange curd i bezami

Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce

Latwa-tarta-ze-sliwkami-Easy-plum-tart

Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress