Za każdym razem gdy jestem w Ikei, kupuję śledziki w tych małych i nie tanich słoiczkach, bo uwielbiam je w tych słodkawych sosach. Teraz przy okazji zbliżających się Świąt postanowiłam sama zgłębić recepturę i zrobić je we własnej kuchni. Po przekopaniu internetów natrafiłam na blogu CookEat na przepis, który w końcu zaspokoił moje kubki smakowe. Pyszne śledziki w sosie miodowo-musztardowym z dużą ilością koperku z pewnością posmakują fanom tego typu śledzików w słodkawym sosie. Gdybym wiedziała, że są takie łatwe w przygotowaniu, nie kupowałabym ich w Ikei, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Śledzie w sosie miodowo-musztardowym
(4 porcje)
Składniki:
- 7 dużych filetów śledziowych
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki białego octu winnego
- 6 łyżek musztardy Dijon
- 300 ml oleju roślinnego
- pęczek, drobno posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Opłukane i osuszone śledzie włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia, wyjmij je z miski, opłucz i pokrój na ok 4 cm kawałki.
- W celu przygotowania sosu, w pojemniku blendera umieść musztardę, miód i ocet winny. Miksuj składniki dolewając powoli olej, i gdy sos będzie gęsty i puszysty wmieszaj koperek i dopraw sola i pieprzem do smaku.
- Układaj śledzie w słoiku warstwowo, przekładając je sosem. Włóż do lodówki i pozwól im się przegryźć przez minimum 12 godzin.
Smacznego!
English version
Honey mustard herring
(4 servings)
Ingredients:
- 7 large herring fillets
- 0.5 l of milk
- 2 tablespoons runny honey
- 2 tablespoons white wine vinegar
- 6 tablespoons Dijon mustard
- 300 ml vegetable oil
- 1 bunch of finely chopped dill
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Place rinsed herrings in a medium bowl, cover with milk and place in the refrigerator overnight. The next day, remove it from the bowl, rinse and cut into 4 cm pieces.
- To prepare the sauce, palce in a blender container mustard, honey and vinegar. Mix slowly adding the oil and when the sauce becomes thick and fluffy stir in the dill and season with salt and pepper to taste.
- Arrange herring in layers, spreading the sauce on each layer. Place in the refrigerator for 12 hours.
Enjoy!
Danka says
Jestem już dość mocno zaawansowaną gospodynią – dom prowadzę ponad dwadzieścia lat. Postanowiłam w tym roku pozmieniać swoje tradycyjne przepisy na nowe smaki. Długo szukałam fajnych inspiracji, aż dotarłam na ten blog. O śledziach wigilijnych już pisałam pod przepisem na nie. Te w sosie musztardowym właśnie zrobione. Trzymałam się ściśle przepisu, tylko zamiast koperku świeżego dodałam szczyptę suszonego. Sos wyszedł bardzo gęsty, jedwabisty i aromatyczny sam w sobie jest smaczny! Jutro zdegustujemy, ale pachnie zachęcająco. Na pewno w tegoroczne Święta Bożego Narodzenia podam śledzie jako zakąskę według Pani przepisów. Dziękuję za ciekawe inspiracje, które odświeżą moje wieloletnie wigilijne menu. Pozdrawiam i życzę zdrowych, udanych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia!
Dzi says
Dziękuję za przemiły komentarz 🙂
Ewa says
A jakie śledzie najlepiej kupić do tego przepisu?
Dzi says
Użyłam w oleju, dobrze odsączone.
Monika says
Robiłam w ubiegłym roku na Święta, w tym roku też będą wyszły przepyszne! I ten sosik… Aha, coś pysznego! Robiłam ze śledziami solonymi, po uprzednim namoczeniu.
Dziękuję za przepis!