Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Za każdym razem gdy jestem w Ikei, kupuję śledziki w tych małych i nie tanich słoiczkach, bo uwielbiam je w tych słodkawych sosach. Teraz przy okazji zbliżających się Świąt postanowiłam sama zgłębić recepturę i zrobić je we własnej kuchni. Po przekopaniu internetów natrafiłam na blogu CookEat na przepis, który w końcu zaspokoił moje kubki smakowe. Pyszne śledziki w sosie miodowo-musztardowym z dużą ilością koperku z pewnością posmakują fanom tego typu śledzików w słodkawym sosie. Gdybym wiedziała, że są takie łatwe w przygotowaniu, nie kupowałabym ich w Ikei, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 7 dużych filetów śledziowych
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 6 łyżek musztardy Dijon
  • 300 ml oleju roślinnego
  • pęczek, drobno posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Opłukane i osuszone śledzie włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia, wyjmij je z miski, opłucz i pokrój na ok 4 cm kawałki.
  2. W celu przygotowania sosu, w pojemniku blendera umieść musztardę, miód i ocet winny. Miksuj składniki dolewając powoli olej, i gdy sos będzie gęsty i puszysty wmieszaj koperek i dopraw sola i pieprzem do smaku.
  3. Układaj śledzie w słoiku warstwowo, przekładając je sosem. Włóż do lodówki i pozwól im się przegryźć przez minimum 12 godzin.

Smacznego!

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

English version

Honey mustard herring

(4 servings)

Ingredients:

  • 7 large herring fillets
  • 0.5 l of milk
  • 2 tablespoons runny honey
  • 2 tablespoons white wine vinegar
  • 6 tablespoons Dijon mustard
  • 300 ml vegetable oil
  • 1 bunch of finely chopped dill
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Place rinsed herrings in a medium bowl, cover with milk and place in the refrigerator overnight.  The next day, remove it from the bowl, rinse and cut into 4 cm pieces.
  2. To prepare the sauce, palce in a blender container mustard, honey and vinegar. Mix slowly adding the oil and when the sauce becomes thick and fluffy stir in the dill and season with salt and pepper to taste.
  3. Arrange herring in layers, spreading the sauce on each layer. Place in the refrigerator for 12 hours.

Enjoy!

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Share the post "Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Ryby i owoce morza Tagged With: miód, musztarda, przystawka, ryby, śledzie, święta

« Warsztaty z Kurczakiem Zagrodowym
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries »

Comments

  1. Danka says

    15 grudnia 2016 at 17:29

    Jestem już dość mocno zaawansowaną gospodynią – dom prowadzę ponad dwadzieścia lat. Postanowiłam w tym roku pozmieniać swoje tradycyjne przepisy na nowe smaki. Długo szukałam fajnych inspiracji, aż dotarłam na ten blog. O śledziach wigilijnych już pisałam pod przepisem na nie. Te w sosie musztardowym właśnie zrobione. Trzymałam się ściśle przepisu, tylko zamiast koperku świeżego dodałam szczyptę suszonego. Sos wyszedł bardzo gęsty, jedwabisty i aromatyczny sam w sobie jest smaczny! Jutro zdegustujemy, ale pachnie zachęcająco. Na pewno w tegoroczne Święta Bożego Narodzenia podam śledzie jako zakąskę według Pani przepisów. Dziękuję za ciekawe inspiracje, które odświeżą moje wieloletnie wigilijne menu. Pozdrawiam i życzę zdrowych, udanych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 grudnia 2016 at 17:34

      Dziękuję za przemiły komentarz 🙂

      Odpowiedz
      • Ewa says

        20 grudnia 2016 at 17:54

        A jakie śledzie najlepiej kupić do tego przepisu?

        Odpowiedz
        • Dzi says

          20 grudnia 2016 at 18:10

          Użyłam w oleju, dobrze odsączone.

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜 ⏩ Link Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜
⏩ Link w BIO ⏪
🥢🥢🥢🥢🥢
Dziś zapraszam na bloga po przepis na pysznego kurczaka w stylu azjatyckim z chrupiącą cukinią, papryką i prażonymi orzechami – pyszności. Polecam!🍜 #obiad #dinner #comfortfood #noodles #mięso #meat #kurczak #chicken #chinese #zucchini #cukinia #spicy #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc cza Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc czas podsumowań. Na blogu przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów w 2019 r. Zapraszam po inspirację!🍗🥘🍝
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #podsumowanie #sweets #deser #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świą Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów. Zapraszam po inspirację!🎄👌
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #duck#foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken🍗
⏩Link w BIO⏪
🍊🍊🍊
Dziś zapraszam na bloga po przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty.👌🍗
#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad

Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad

Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs

Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą

Pizza z pepperoni i pieczarkami Delii Smith

Serowa zupa krem z dyni z kurkami/ Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles

Serowa zupa krem z dyni z kurkami / Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress