Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring"

  • Facebook
  • Twitter

Za każdym razem gdy jestem w Ikei, kupuję śledziki w tych małych i nie tanich słoiczkach, bo uwielbiam je w tych słodkawych sosach. Teraz przy okazji zbliżających się Świąt postanowiłam sama zgłębić recepturę i zrobić je we własnej kuchni. Po przekopaniu internetów natrafiłam na blogu CookEat na przepis, który w końcu zaspokoił moje kubki smakowe. Pyszne śledziki w sosie miodowo-musztardowym z dużą ilością koperku z pewnością posmakują fanom tego typu śledzików w słodkawym sosie. Gdybym wiedziała, że są takie łatwe w przygotowaniu, nie kupowałabym ich w Ikei, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 7 dużych filetów śledziowych
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 6 łyżek musztardy Dijon
  • 300 ml oleju roślinnego
  • pęczek, drobno posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Opłukane i osuszone śledzie włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia, wyjmij je z miski, opłucz i pokrój na ok 4 cm kawałki.
  2. W celu przygotowania sosu, w pojemniku blendera umieść musztardę, miód i ocet winny. Miksuj składniki dolewając powoli olej, i gdy sos będzie gęsty i puszysty wmieszaj koperek i dopraw sola i pieprzem do smaku.
  3. Układaj śledzie w słoiku warstwowo, przekładając je sosem. Włóż do lodówki i pozwól im się przegryźć przez minimum 12 godzin.

Smacznego!

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

English version

Honey mustard herring

(4 servings)

Ingredients:

  • 7 large herring fillets
  • 0.5 l of milk
  • 2 tablespoons runny honey
  • 2 tablespoons white wine vinegar
  • 6 tablespoons Dijon mustard
  • 300 ml vegetable oil
  • 1 bunch of finely chopped dill
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Place rinsed herrings in a medium bowl, cover with milk and place in the refrigerator overnight.  The next day, remove it from the bowl, rinse and cut into 4 cm pieces.
  2. To prepare the sauce, palce in a blender container mustard, honey and vinegar. Mix slowly adding the oil and when the sauce becomes thick and fluffy stir in the dill and season with salt and pepper to taste.
  3. Arrange herring in layers, spreading the sauce on each layer. Place in the refrigerator for 12 hours.

Enjoy!

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Share the post "Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Ryby i owoce morza Tagged With: miód, musztarda, przystawka, ryby, śledzie, święta

« Warsztaty z Kurczakiem Zagrodowym
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries »

Comments

  1. Danka says

    15 grudnia 2016 at 17:29

    Jestem już dość mocno zaawansowaną gospodynią – dom prowadzę ponad dwadzieścia lat. Postanowiłam w tym roku pozmieniać swoje tradycyjne przepisy na nowe smaki. Długo szukałam fajnych inspiracji, aż dotarłam na ten blog. O śledziach wigilijnych już pisałam pod przepisem na nie. Te w sosie musztardowym właśnie zrobione. Trzymałam się ściśle przepisu, tylko zamiast koperku świeżego dodałam szczyptę suszonego. Sos wyszedł bardzo gęsty, jedwabisty i aromatyczny sam w sobie jest smaczny! Jutro zdegustujemy, ale pachnie zachęcająco. Na pewno w tegoroczne Święta Bożego Narodzenia podam śledzie jako zakąskę według Pani przepisów. Dziękuję za ciekawe inspiracje, które odświeżą moje wieloletnie wigilijne menu. Pozdrawiam i życzę zdrowych, udanych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 grudnia 2016 at 17:34

      Dziękuję za przemiły komentarz 🙂

      Odpowiedz
      • Ewa says

        20 grudnia 2016 at 17:54

        A jakie śledzie najlepiej kupić do tego przepisu?

        Odpowiedz
        • Dzi says

          20 grudnia 2016 at 18:10

          Użyłam w oleju, dobrze odsączone.

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak-pieczony-w-sosie-rabarbarowo-wisniowym-Roasted-chicken-with-rhubarb-and-cherry-sauce

Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce

Pizza z wędzonym kurczakiem, szpinakiem i camembertem / Smoked chicken, spinach and camembert pizza

Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup

Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup

Daktyle w boczku nadziewane serem / Cheesy bacon-wrapped dates

Daktyle w boczku nadziewane serem / Cheesy bacon-wrapped dates

Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes

Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress