Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Korma z jagnięciną / Lamb Korma"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepis na absolutnie doskonałą kormę z jagnięciną z książki Gordona Ramsaya „Ramsay’s Best Menus”. Uwielbiam baraninę i jagnięcinę, jednak musi być ona dobrej jakości i bardzo dobrze przygotowana, gdyż czasami ma dziwny posmak;/ Tym razem dobrze trafiłam i danie wyszło przepyszne! Długo duszona jagnięcina w delikatnym sosie jogurtowym z prażonymi migdałami i orzechami nerkowca, z chilli, czosnkiem i innymi bardzo aromatycznymi przyprawami na długo pozostanie w naszej pamięci. Jagnięcinę można zmienić na inne ulubione mięso, testowałam z karkówką i też było wyśmienite. Na pewno jeszcze nie raz powtórzę to curry, zapraszam!

Scroll down for English

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Korma z jagnięciną

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 kg udźca jagnięcego bez kości
  • sól i pieprz
  • 2 zielone papryczki chilli, z usunętymi pestkami i z grubsza posiekane
  • 75g migdałów, uprażonych lekko na suchej patelni
  • 75g orzechów nerkowca, uprażonych lekko na suchej patelni
  • 2 ząbki czosnku, obrane i z grubsza posiekane
  • 2,5 cm świeżego imbiru, obranego i z grubsza posiekanego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki
  • 4 suszone liści curry
  • 2 łyżeczki nasion kolendry, uprażone na suchej patelni
  • 2 ziarna kardamonu
  • 2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • mała szczypta szafranu, namoczona w 1 łyżce gorącej wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • świeża kolendra do podania

Przygotowanie:

  1. Pokrój jagnięcinę na 3 cm kostkę i dopraw solą i pieprzem.
  2. W pojemniku blendera zmiksuj na gładką pastę chilli, migdały, nerkowce, czosnek, imbir i 2 łyżki wody, zdrapując co jakiś czas składniki z boków pojemnika i odstaw.
  3. Rozgrzej połowę oleju w dużej patelni z grubym dnem i obsmaż partiami jagnięcinę, przez około 2 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia i przełóż ją na talerz.
  4. Dodaj do patelni resztę oleju i dodaj cynamon, goździki, liście curry, rozgniecione nasiona kolendry i kardamon. Smaż, mieszając, przez minutę, po czym dodaj cebulę, dopraw solą i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do lekkiego zarumienienia.
  5. Wymieszaj dokładnie dwie trzecie jogurtu z wodą z szafranem i pastą z orzechów, po czym przełóż do patelni i dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut i dodaj jagnięcinę wraz z sokami. Całość ponownie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 45 – 60 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie.
  6. Tuż przed podaniem wmieszaj resztę jogurtu i sok z cytryny, podgrzej i dopraw solą jeżeli będzie to konieczne.
  7. Podawaj danie posypane kolendrą z ryżem lub chlebkiem naan.

Smacznego!

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

English version

Lamb Korma

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 kg boneless leg of lamb
  • salt and pepper
  • 2 green chillies, deseeded and chopped
  • 75g almonds, lightly toasted
  • 75g cashew nuts, lightly toasted
  • 2 garlic cloves, peeled and chopped
  • 2,5 cm fresh ginger, peeled and chopped
  • 3 tbsp vegetable oil
  • 1 cinnamon stick
  • 4 cloves
  • 4 curry leaves
  • 2 tsp coriander seeds, toasted
  • 2 cardamom pods
  • 2 onions, peeled an finely sliced
  • 200 ml natural yoghurt
  • pinch of saffron strands, soaked in 1 tbsp hot water
  • 2 tsp lemon juice
  • coriander leaves

Preparation:

  1. Cut the lamb into 3 cm cubes and season with salt and pepper.
  2. Blitz the chillies, almonds, cashews, garlic, ginger and 2 tbsp water in a blender or food processor to a wet paste, scraping down the sides of the bowl occasionally. Set aside.
  3. Heat half of the oil in a heavy based pan. Fry the lamb cubes in batches for about 2 minutes on each side until browned all over, then transfer to a plate.
  4. Heat the ramaining oil in the pan and add the cinnamon, cloves, curry leaves, crushed coriander seeds and cardamom. Fry, stirring, for a minute until fragrant. Add the onions, season with salt and cook, stirring occasionally, for 5 minutes, until they are soft and golden.
  5. Mix two-thirds of the yogurt with saffron water and nut paste, then add to the pan, stirring well. Cook over a medium-low heat for 5 minutes, then return the browned lamb pieces to the pan with juices. Stir well and simmer very gently for 45 – 60 minutes until the lamb is very tender.
  6. Just before serving, stir in the remaining yogurt and the lemon juice. Heat gently and check the seasoning.
  7. Scatter over the coriander and serve with naan or rice.

Enjoy!

Korma z jagnięciną / Lamb Korma

Share the post "Korma z jagnięciną / Lamb Korma"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, Gordon Ramsay, imbir, jagnięcina, kuchnia indyjska, mięso, migdały, obiad, orzechy, orzechy nerkowca

« Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta
Gofry ziemniaczane / Potato waffles »

Comments

  1. Kasia i Marta says

    14 września 2016 at 18:13

    Kochamy takie potrawy! 🙂 Wygląda przepysznie ^^

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Biryani z kurczakiem / Chicken biryani - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    1 września 2017 o 09:29

    […] koniecznie sprawdź moje inne przepisy z tej kategorii np. obłędnego kurczaka tikka masala, czy kormę z jagnięciną, […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate

Karmelizowany grapefruit

ciasto miodowe z jablkami / Honey apple cake

2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake

Fasolka-szparagowa-w-pomidorach-Yellow-beans-with-tomato-sauce

Fasolka szparagowa w pomidorach / Yellow beans with tomato sauce

Lekkie clafoutis z truskawkami i ricottą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress