Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays

Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepis na doskonałego pieczonego kurczaka w obłędnym sosie z masłem orzechowym, pastą curry, miodem i mlekiem kokosowym. Uwielbiam ten sos i z pewnością zagości w mojej kuchni jeszcze nie raz w zestawieniu z innymi rodzajami mięs, a może nawet z warzywami 😉 Polecam to danie gorąco, tym bardziej, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays

Pieczony kurczak w sosie satay

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka, pałki oddzielone od nadudzi (ewentualnie same pałki lub nadudzia)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 3 łyżki sosu jasnego sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • ⅔ szklanki mleka kokosowego
  • garść prażonych orzeszków ziemnych, z grubsza posiekanych do podania
  • kolendra do podania

Przygotowanie:

  1. W średniej misce dokładnie wymieszaj trzepaczką masło orzechowe, pastę curry, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, imbir i mleko kokosowe.
  2. Włóż kurczaka do miski (nie metalowej), zalej marynatą i dokładnie go w niej obtocz. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut do zamarynowania, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  4. Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż skórą do dołu na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Zachowaj marynatę.
  5. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 30 minut. Obróć kawałki kurczaka skórą do góry, zalej resztą marynaty. Zwiększ temperaturę do 200 oC i piecz kolejne 30 minut.
  6. Wyjmij kurczaka z piekarnika, posyp orzeszkami i kolendrą i podawaj.

Smacznego!

Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays

English version

Roasted chicken satays

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 chicken legs, thighs separated (or just chicken thighs only)
  • 3 tablespoons peanut butter
  • 1 heaping tablespoon red curry paste
  • 3 tablespoons lime or lemon juice
  • 3 tablespoons light soy sauce
  • 2 teaspoons sesame oil
  • 1 teaspoon honey
  • 1 tablespoon freshly grated ginger
  • ⅔ cup coconut milk
  • a handful of roasted, salted peanuts, roughly chopped for serving
  • coriander for serving

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180º C.
  2. Combine the peanut butter and curry paste, add the lemon juice, soy sauce, sesame oil, honey, ginger and coconut milk and mix until smooth.
  3. Place the chicken in a non-metallic bowl and pour the marinade over. Cover with cling film and set aside to marinate for 15 minutes or over-night.
  4. Transfer the chicken (skin side down), onto a greased baking sheet and season lightly. Keep the remaining marinade aside for later.
  5. Roast the chicken uncovered for 30 minutes. Turn the chicken pieces and pour the reserved marinade over. Turn the oven up to 200º C and roast for a further 30 minutes.
  6. Scatter with roasted peanuts and coriander amd serve.

Enjoy!

Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays

Share the post "Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: curry, kurczak, masło orzechowe, mięso, miód, mleko kokosowe, obiad, zioła

« Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka
Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts »

Comments

  1. Kasia says

    27 września 2016 at 10:34

    Wygląda genialnie, aż mi ślinka pociekła 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 września 2016 at 10:37

      Jest pyszny!

      Odpowiedz
  2. Ela says

    30 września 2016 at 20:48

    Kurczak bardzo dobry,mięso po prostu się rozpływa ,super sos Dzięki za przepis 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Ela says

    15 czerwca 2017 at 10:20

    Witam czy w tym sosie mogę zrobić paski piersi ma grila ?z czym można podać ?pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 czerwca 2017 at 10:29

      Na grilla polecam ten przepis: https://karmelowy.pl/marynowane-sataye-z-kurczakiem-marinated-chicken-satay/

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    8 marca 2018 o 09:41

    […] podniebienia fanów orientalnych smaków. Jeżeli lubisz tego typu dania, polecam także mojego kurczaka zapiekanego w sosie satay i pyszne szaszłyki. Polecam […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Mloda-kapusta-zapiekana-w-smietanie-Creamy-young-cabbage-bake

Młoda kapusta zapiekana w śmietanie / Creamy young cabbage bake

Ciasto zebra / Zebra cake

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake

„Paszteciki” z ziemniaków i gotowanej kapusty Gordona Ramsaya

Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym / Crullers with rum glaze

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress