Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Lifestyle / Warsztaty Meet and Meat w The Plate

Warsztaty Meet and Meat w The Plate

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Warsztaty Meet and Meat w The Plate"

  • Facebook
  • Twitter

Jakiś czas temu zostałam zaproszona na warsztaty do  The Plate. Tematem przewodnim była wołowinka, a że nigdy wcześniej nie byłam w tym miejscu zgodziłam się bez wahania. I bardzo dobrze zrobiłam bo okazało się, że miejsce jest cudne! Kameralne wnętrze, świetnie wyposażone stanowiska i przemiła obsługa sprawiły, że bardzo dobrze się tam czułam. No i oczywiście świetnie dobrane towarzystwo także zrobiło swoje 🙂

Wołowinka była na prawdę doskonałej jakości, a to za sprawą firmy Beskidzki Wypas, który powstał w roku 2010 i była pierwszą firmą w Warszawie oferującą w ciągłej sprzedaży rasową wołowinę, (angusy, herefordy, charolaise i salersy). Też jako pierwsi w Polsce sezonowali (i sezonują nadal) mięso na sucho. Są dostawcami najlepszych restauracji w Warszawie przecierając szlaki z dobra wołowiną, jagnięciną, wieprzowiną i drobiem. Potwierdzam, mięso było pierwsza klasa!

Po wstępnych uprzejmościach i poczęstunkach, otworzyliśmy szampana i zabraliśmy się do dzieła!

Takim też sposobem powstały obłędne dania, które wraz z recepturami przedstawiam poniżej.

Tataki z polędwicy wołowej z piklowanym ogórkiem, pomarańczowym aioli, kruszonką z razowca i kwiatami nasturcji
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • Polędwica wołowa: 0.4 kg
  • Pieprz czerwony: 1 łyżka
  • Pieprz czarny: 1 łyżka
  • Pieprz zielony: 1 łyżka
  • Sake: 60 ml
  • Sos sojowy jasny: 60 ml

Pikle:

  • Ogórek: 1 sztuka
  • Szalotka: 3 sztuki
  • Ocet ryżowy: ½ szklanki
  • Woda: 1 szklanka
  • Ziarna kolendry: 1 łyżeczka
  • Liść laurowy: 3 sztuki
  • Ziele angielskie: 5 ziarenek
  • Anyż: 2 gwiazdki
  • Czosnek: 3 ząbki
  • Sól: 2 łyżki
  • Cukier brązowy: 6 łyżek

Aioli pomarańczowe:

  • Pomarańcza: 1 sztuka
  • Ocet ryżowy: 3 łyżki
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Jajko: 1 sztuka
  • Olej z ryżu i zielonej herbaty: 200 ml
  • Sól i pieprz do smaku

Kruszonka z razowca:

  • Chleb razowy: 6 kromek
  • Oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Rozmaryn świeży: 1 gałązka

Sposób przygotowania:

Polędwicę oczyszczamy, pieprz ubijamy w moździerzu. Do miski wlewamy sake, sos sojowy, dodajemy pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Wrzucamy polędwicę i dokładnie wcieramy marynatę. Pozostawiamy w lodówce na około 30 minut. Patelnię o grubym dnie bardzo mocno rozgrzewamy i bez użycia tłuszczu obsmażamy polędwicę z każdej strony, przez około 1 minutę. Mięso chowamy do lodówki.
Ogórka myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pustki i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Szalotkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Całość przekładamy do miski. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki marynaty piklowej i gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną marynatą zalewamy nasze warzywa. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Sok z połówki pomarańczy, jajko, ocet ryżowy, czosnek i otwartą skórkę z pomarańczy, blendujemy w wąskim i wysokim naczyniu. Następnie cały czas blendując, powoli wlewamy olej do uzyskania dość gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku.
W miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy bardzo drobno posiekany rozmaryn i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba wykładamy na blaszkę, smarujemy przygotowaną oliwą i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 160 oC, pieczemy przez około 20-25 minut, w połowie pieczenia, przekręcamy grzanki na drugą stronę.
Wyjmujemy, czekamy aż grzanki ostygną i blendujemy na dość drobną kruszonkę.
Tataki z polędwicy wołowej z piklowanym ogórkiem, pomarańczowym aioli, kruszonką z razowca i kwiatami nasturcji.

Wołowina po burgundzku A’la Plate
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • Poliki wołowe: 0.5 kg
  • Mąka pszenna: 5 łyżek
  • Boczek wędzony na zimno: 0.2 kg
  • Marchewka: 2 sztuki
  • Szalotka: 5 sztuk
  • Czosnek: 3 ząbki
  • Czerwone wytrawne wino: 1 butelka
  • Pieczarki drobne: 0.3 kg
  • Koncentrat pomidorowy: 4 łyżki
  • Szałwia świeża: 4 gałązki
  • Olej do smażenia
  • Ziele angielskie: 6 ziaren
  • Liść laurowy: 3 sztuki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Poliki oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku 3 cm, oprószamy mąką i obsmażamy na złoty kolor. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy winem i gotujemy pod przykryciem około 2 – 2.5 godziny. Na patelni po smażeniu wołowiny, smażymy pocięty w kostkę boczek. Następnie dodajemy marchewki pocięte w talarki i szalotkę w grubą kostkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy całość jeszcze około 5 minut i dodajemy do gotującego się mięsa. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż poliki będą miękkie i delikatne .

Stir Fry z bavette, z groszkiem cukrowym, z tajskim bakłażanem i orzeszkami nerkowca
Ilość porcji: 4

Składniki :

  • Bavette: 0.3 kg
  • Groszek cukrowy: 0.2 kg
  • Bakłażan tajski: 8 sztuk
  • Orzeszki nerkowca: 0.1 kg
  • Czosnek: 3 ząbki
  • Imbir: 2 cm
  • Chili tajskie: 2 sztuki
  • Mąka ryżowa: 3 łyżki
  • Dymka do dekoracji: 1 pęczek
  • Olej do smażenia
  • Limonka: 1 sztuka

Sos:

  • Sos ostrygowy: 50 ml
  • Sos rybny: 5 łyżek
  • Chili tajskie; 1 sztuka
  • Passata pomidorowa: 70 ml
  • Woda: 70 ml
  • Cukier brązowy: 1 łyżka
  • Sos sojowy jasny: 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Mięso tniemy w poprzek włókien, przekładamy do miski, dodajemy jedną posiekaną Chili tajskie, sok z limonki, mąkę ryżową i dokładnie mieszamy. Warzywa kroimy następująco: bakłażany na cząstki, groszek cukrowy na pół. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie . Na rozgrzanego woka, wlewamy olej, wrzucamy posiekany imbir i czosnek, smażymy 20 sekund, następnie dodajemy mięso i smażymy na mocnym ogniu, cały czas mieszając, przez około 1.5 minuty. Mięso przesuwamy na bok woka i dodajemy warzywa, smażymy około 1 minutę, dodajemy orzechy. Całość mieszamy i dorzucamy przygotowany sos, smażymy jeszcze ok 1.5 minuty, ściągamy z ognia. Podajemy z ryżem, posypujemy dymką. Gotowe.Stir Fry z bavette, z groszkiem cukrowym, z tajskim bakłażanem i orzeszkami nerkowca

Tafelspitz A’la Plate
Ilość porcji: 4

Składniki :
Bulion:

  • Szponder: 0.5 kg
  • Korpus drobiowy: 2 sztuki
  • Kurze łapki: 4 sztuki
  • Marchewki: 3 sztuki
  • Seler mały: 1 sztuka
  • Korzeń pietruszki: 2 sztuki
  • Por mały: 1 sztuka
  • Cebula biała: 3 sztuki
  • Natka pietruszki: 1 pęczek
  • Lubczyk: kilka gałązek
  • Ziele angielskie: 6 ziaren
  • Liść laurowy: 4 sztuki

Pozostałe składniki :

  • Top blade
  • Ziemniaki francuskie: 16 sztuk
  • Mini marchewki: 12 sztuk
  • Dymka: 2 sztuki
  • Jabłko: 1 sztuka
  • Chrzan świeży: 1 sztuka
  • Pędy groszku do dekoracji
  • Sposób przygotowania:

Bulion:

Do bardzo zimnej wody wkładamy mięso i na bardzo małym ogniu zaczynamy gotować (pamiętając, że bulion ma tylko pykać), gotujemy minimum 4 godziny. Następnie dodajemy obraną i umytą włoszczyznę, opaloną nad ogniem cebulę, natkę pietruszki, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz w ziarnie i gotujemy przez 1 godzinę. Bulion solimy na sam koniec. Do gotowego przecedzonego bulionu wkładamy nasz kawałek mięsa i gotujemy do miękkości około 4 godziny.
W tym czasie gotujemy ziemniaki oraz blanszujemy marchewki.
Gotowe mięso tniemy w plastry, układamy w głębokim talerzu, wykładamy podgrzane w bulionie warzywa oraz ziemniaki. Dekorujemy tartym jabłkiem, chrzanem oraz pędami groszku i zalewamy delikatnie bulionem 🙂

Sorbet z gruszek, guawy i yuzu
Ilość porcji: 4

Składniki :

  • Gruszki: 4 sztuki
  • Pulpa z guawy: 100 gram
  • Sok z yuzu: 3 łyżki
  • Maliny do dekoracji
  • Bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda, nasienne tniemy na mniejsze kawałki i wkładamy do zamrożenia. Zamrożone gruszki wkładamy do malaksera, dodajemy pulpę z guawy, sok z yuzu i miksujemy na gładką masę. Dekorujemy malinami oraz bazylią.
SMACZNEGO !!!

Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie!

Dane kontaktowe:

The Plate Studio Kulinarne

ul. Nowolipki 15,

00-151 Warszawa

Tel. 503 636 103

https://theplate.pl

Dziękuję Kuchnia bazylii za udostępnienie zdjęć:)

Share the post "Warsztaty Meet and Meat w The Plate"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Lifestyle, Restauracje i warsztaty, Styl życia Tagged With: warsztaty

« Łatwe ciasto z nektarynkami / Easy nectarine cobbler
Stek z sosem grzybowym / Steak with mushroom sauce »

Comments

  1. Kasia says

    6 września 2017 at 12:07

    Nie ma za co! 🙂 Do usług!
    Na warsztatach było PRZEPYSZNIE – potwierdzam 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 września 2017 at 12:07

      🙂

      Odpowiedz
  2. Kinga says

    7 września 2017 at 14:54

    świetne są te warsztaty !

    Odpowiedz
  3. KurkaNielotka says

    15 października 2018 at 14:13

    Wiadomo może kiedy i gdzie odbędzie się kolejna edycja warsztatów? 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 października 2018 at 14:59

      Takie informacje powinny być na stronie the plate;)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Warsztaty Meet and Meat w The Plate | FlyB Kulinaria pisze:
    6 września 2017 o 11:46

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken

Brokuly-i-kalafior-z-maslem-bulka-tarta

Brokuły i kalafior z masłem i bułką tartą / Cauliflower and broccoli with butter and breadcrumbs

Tarta-cytrynowa-z-pistacjami-Lemon-tart-with-pistachios

Tarta cytrynowa z pistacjami / Lemon tart with pistachios

Cukinia z sosem pomidorowym zapiekana pod mozzarellą i parmezanem

Wiosenny omlet z piekarnika

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress