Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki / Zucchini with tomato and roasted pepper sauce

Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki / Zucchini with tomato and roasted pepper sauce

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki / Zucchini with tomato and roasted pepper sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Biorę aktualnie udział w kampanii testującej sklep internetowy Frisco.pl zorganizowanej przez portal Streetcom. Zachęcam też do rejestracji w nim, gdyż można otrzymać bardzo fajne produkty do testów 🙂 Sklep Frisco znam już od dawna i nie boję się go polecać, gdyż nigdy się nie zawiodłam. Bardzo szeroki wybór produktów, ceny jak w hipermarkecie i dostawa zawsze na czas. Jego zaletą jest też dostępność produktów, zawsze wszystkie zamówione produkty do mnie dojechały, a niestety w innych sklepach internetowych nie jest już tak różowo;/ Mając do wykorzystania kod rabatowy zakupiłam masę fajnych produktów, w tym piękne i świeże warzywa. Postanowiłam więc przygotować na szybko pyszny dodatek do dania głównego. Moja ulubiona cukinia, duszona w sosie z pomidorów i pieczonej papryki, z ziołami prowansalskimi i podana posypana posiekaną natką pietruszki. Pasuje do wszystkiego: mięs, ryb lub można ją zjeść po prostu z chlebkiem. Polecam!

Jeżeli macie ochotę na przetestowanie tego sklepu, piszcie na blog@karmelowy.pl a dostaniecie ode mnie kod rabatowy na 20 zł (przy zakupach za min 100 zł) do wykorzystania do końca kwietnia:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scroll down for recipe in English

Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki / Zucchini with tamto and roasted pepper sauce

Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki 

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 3 średnie cukinie, pokrojone w kostkę
  • 2 czerwone papryki, bez gniazd nasiennych i przekrojone na połówki
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Ułóż papryki na blaszce do pieczenia, posyp solą i pieprzem i włóż do piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu przełóż je do pojemnika, przykryj i odstaw na 5 minut, po czym obierz ze skórki i zblenduj na gładkie puree.
  2. W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i czosnek i smaż przez około 5 minut do zeszklenia. Dodaj cukinię i smaż kolejne 5 minut.
  3. Dodaj pomidory, puree z papryki i dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem, po czym gotuj na małym ogniu przez 20 minut, lub do miękkości cukinii. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  4. Przełóż cukinię na talerze, posyp natką i podawaj.

Smacznego!

Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki / Zucchini with tamto and roasted pepper sauce

English version

Zucchini with tomato and roasted pepper sauce

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 3 medium zucchini, diced
  • 2 red peppers, seeds discarded and halved lengthwise
  • 200 g diced tomatoes
  • 1 onion, diced
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 2 tablespoons chopped parsley, for serving
  • 100 g butter
  • 1 tsp herbes de Provence
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Arrange the peppers on a baking tray, sprinkle with salt and pepper and place in the oven for 20 minutes. Next remove it into bowl, cover and set aside for 5 minutes. After this time, peel and blend until smooth.
  2. In a medium saucepan, heat the butter over medium heat, add the onion and garlic and cook for about 5 minutes , until translucent. Add the zucchini and cook another 5 minutes.
  3. Add tomatoes, pepper puree and season with herbes de Provence, salt, pepper and sugar. Cook over low heat for 20 minutes, or until zucchini become tender. Season to taste if necessary.
  4. Transfer zucchini on plates, sprinkle with parsley and serve.

Enjoy!

Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki / Zucchini with tamto and roasted pepper sauce

Share the post "Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki / Zucchini with tomato and roasted pepper sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cukinia, dodatek do dania głównego, papryka, pomidor, zioła

« Warsztaty kulinarne z Galeo
Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara »

Comments

  1. Joanna says

    22 kwietnia 2016 at 20:36

    W składnikach nie ma słowa o pomidorach…..

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 kwietnia 2016 at 20:47

      Dzięki za czujność, poprawiłam:)

      Odpowiedz
  2. Kobieta says

    3 maja 2016 at 22:15

    Uwielbiam takie wegetariańskie proste jedzonko,smaku na pewno dodaje tu ta papryka:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 maja 2016 at 22:27

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Łosoś kabayaki z awokado / Salmon kabayaki with avocado

Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami / Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta

Bananowe muffiny z jabłkami i cynamonem / Banana muffins with apples and cinnamon

Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste

Najpopularniejsze przepisy w 2019 roku!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress