Share the post "Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki / Zucchini with tomato and roasted pepper sauce"
Biorę aktualnie udział w kampanii testującej sklep internetowy Frisco.pl zorganizowanej przez portal Streetcom. Zachęcam też do rejestracji w nim, gdyż można otrzymać bardzo fajne produkty do testów 🙂 Sklep Frisco znam już od dawna i nie boję się go polecać, gdyż nigdy się nie zawiodłam. Bardzo szeroki wybór produktów, ceny jak w hipermarkecie i dostawa zawsze na czas. Jego zaletą jest też dostępność produktów, zawsze wszystkie zamówione produkty do mnie dojechały, a niestety w innych sklepach internetowych nie jest już tak różowo;/ Mając do wykorzystania kod rabatowy zakupiłam masę fajnych produktów, w tym piękne i świeże warzywa. Postanowiłam więc przygotować na szybko pyszny dodatek do dania głównego. Moja ulubiona cukinia, duszona w sosie z pomidorów i pieczonej papryki, z ziołami prowansalskimi i podana posypana posiekaną natką pietruszki. Pasuje do wszystkiego: mięs, ryb lub można ją zjeść po prostu z chlebkiem. Polecam!
Jeżeli macie ochotę na przetestowanie tego sklepu, piszcie na blog@karmelowy.pl a dostaniecie ode mnie kod rabatowy na 20 zł (przy zakupach za min 100 zł) do wykorzystania do końca kwietnia:)
Scroll down for recipe in English
Cukinia w sosie z pomidorów i pieczonej papryki
(4-5 porcji)
Składniki:
- 3 średnie cukinie, pokrojone w kostkę
- 2 czerwone papryki, bez gniazd nasiennych i przekrojone na połówki
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Ułóż papryki na blaszce do pieczenia, posyp solą i pieprzem i włóż do piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu przełóż je do pojemnika, przykryj i odstaw na 5 minut, po czym obierz ze skórki i zblenduj na gładkie puree.
- W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i czosnek i smaż przez około 5 minut do zeszklenia. Dodaj cukinię i smaż kolejne 5 minut.
- Dodaj pomidory, puree z papryki i dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem, po czym gotuj na małym ogniu przez 20 minut, lub do miękkości cukinii. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Przełóż cukinię na talerze, posyp natką i podawaj.
Smacznego!
English version
Zucchini with tomato and roasted pepper sauce
(4-5 servings)
Ingredients:
- 3 medium zucchini, diced
- 2 red peppers, seeds discarded and halved lengthwise
- 200 g diced tomatoes
- 1 onion, diced
- 2 cloves garlic, chopped
- 2 tablespoons chopped parsley, for serving
- 100 g butter
- 1 tsp herbes de Provence
- salt, pepper and sugar to taste
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC. Arrange the peppers on a baking tray, sprinkle with salt and pepper and place in the oven for 20 minutes. Next remove it into bowl, cover and set aside for 5 minutes. After this time, peel and blend until smooth.
- In a medium saucepan, heat the butter over medium heat, add the onion and garlic and cook for about 5 minutes , until translucent. Add the zucchini and cook another 5 minutes.
- Add tomatoes, pepper puree and season with herbes de Provence, salt, pepper and sugar. Cook over low heat for 20 minutes, or until zucchini become tender. Season to taste if necessary.
- Transfer zucchini on plates, sprinkle with parsley and serve.
Enjoy!
W składnikach nie ma słowa o pomidorach…..
Dzięki za czujność, poprawiłam:)
Uwielbiam takie wegetariańskie proste jedzonko,smaku na pewno dodaje tu ta papryka:)
🙂