Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Konkursy i akcje / Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad

Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad

by Dzi 18 komentarzy

Share the post "Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam doskonałą sałatkę z pieczonym kurczakiem w świątecznym wydaniu, bo z żurawiną, papryką, orzechami włoskimi i słodką chrupiącą kukurydzą Bonduelle. Lubię w sałatkach słodkie i chrupiące elementy a kukurydza ta świetnie się tutaj sprawdziła, gdyż jest naturalnie słodka, bez dodatku cukru i bez GMO 🙂 Można ją jeść klasycznie z pieczywkiem, bądź w formie sandwicza, jak komu wygodnie, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS!

Sałatka z pieczonym kurczakiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 szklanki posiekanego mięsa pieczonego kurczaka (lub innego mięsa jak masz pod ręką)
  • ¼ szklanki posiekanej suszonej żurawiny
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki słodkiej kukurydzy Bonduelle, odsączonej z zalewy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ¼ szklanki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w średniej misce wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Podawaj z chrupiącym pieczywem.

Smacznego!

Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS!

UWAGA KONKURS!

Zapraszam do udziału w konkursie, do wygrania bardzo fajne nagrody w postaci bonu zakupowego do sklepu Home&You o wartości 150 zł i zestawy produktów Bonduelle!

Regulamin konkursu:

  1. Konkurs organizowany jest na łamach bloga karmelowy.pl, a sponsorem nagród jest marka Bonduelle.
  2. Zadanie konkursowe: podaj swój ulubiony i sprawdzony przepis na świąteczną sałatką z kukurydzą Bonduelle.
  3. Przepis należy zostawić w komentarzu na blogu, pod tym postem konkursowym (wraz z adresem email). Zdjęcie potrawy będzie miłym dodatkiem, proszę przesyłać je wraz z nazwą dania na adres email: blog@karmelowy.pl.
  4. Konkurs trwa od 12.12.2016 r. do 19.12.2016 r. do godz 23:59.
  5. Wysyłką nagrody zajmuje się sponsor konkursu.
  6. Laureatami zostanie 3 uczestników, których sałatki będą najbardziej zachwycać pomysłowością i ewentualnie estetyką wykonania.
  7. Laureaci zostaną wyłonieni przez autorkę bloga.
  8. Zostaną przyznane trzy główne nagrody: I miejsce: bon zakupowy o do sklepu Home&You o wartości 150 zł, II i III miejsce zestawy produktów Bonduelle.
  9. Wysyłka nagród odbędzie się na terenie Polski.
  10. Jeden uczestnik może wysłać jedno zgłoszenie konkursowe.
  11. Wyniki zostaną ogłoszone w tym wpisie nie później niż 21.12.2016 r.
  12. Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez laureatów na adres blog@karmelowy.pl danych do wysyłki (imię, nazwisko, miejsce zamieszkania, kod pocztowy, numer telefonu dla kuriera) w terminie do 7 dni od daty ogłoszenia wyników.
  13. Wysłanie maila ze zgłoszeniem konkursowym jest jednoznaczne ze zgodą na publikację zwycięskich zdjęć autorów na łamach bloga.

* będzie mi też bardzo miło jak polubicie mój fanpage  na facebooku

WYNIKI KONKURSU

Wybór zwycięzców konkursu był jak zwykle bardzo trudny, gdyż przysłaliście mnóstwo pomysłów na przepyszne sałatki. Jednak po długim namyśle wybrałam trójkę szczęśliwców, których proszę o przesłanie adresów do wysyłki nagród wraz z numerem telefonu dla kuriera, a są to:

I miejsce: Katarzyna Prosińska za świąteczną sałatkę surimi „udającą ananasa”

II miejsce: Just a SALAD za świąteczną sałatkę z bazyliowym dressingiem

III miejsce: Katarzyna Kozioł za sałatkę z kukurydzą, jajkami i kurczakiem curry

Wszystkim zwyciężczyniom serdecznie gratuluję!

Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS!

English version

Roasted chicken salad

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 cups chopped roasted chicken
  • ¼ cup chopped dried cranberries
  • ¼ cup chopped walnuts
  • 1 bell pepper, diced
  • 1/2 cup canned corn, drained
  • 1 tablespoon chopped fresh parsley
  • ¼ cup mayonnaise
  • salt and pepper, to taste

Preparation:

  1. Mix all ingredients in a bowl. Season with salt and pepper to taste.
  2. Serve with crusty bread.

Enjoy!

Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS!

Share the post "Sałatka z pieczonym kurczakiem i KONKURS! / Roasted chicken salad"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Konkursy i akcje, Mięsa, Sałatki i surówki, Śniadanie Tagged With: kukurydza, kurczak, mięso, orzechy, orzechy włoskie, papryka, sałatka, żurawina

« Strogonow z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff
Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms »

Comments

  1. Iwona T. says

    12 grudnia 2016 at 19:44

    Potrawą w której koniecznie musi się znaleźć kukurydza jest sałatka ziemniaczana. Jest to sałatka tak naprawdę uniwersalna, ale od czasu do czasu aby się nie znudziła pojawia się w święta, w tedy przyodziewa Bożonarodzeniowe ozdoby takie jak mini choinki z marchewek, z gwiazdkami z żółtego sera. Czasami pojawiają się jeszcze na niej mini pomidorki z domowej hodowli jako bombeczki. Całość wygląda prześlicznie i bardzo apetycznie 🙂

    Przepis :
    4 duże ziemniaki
    1,5 – 2 dużych marchewek
    1 pietruszka
    2 jajka na twardo
    1/2 puszki groszku konserwowego
    2-3 ogórki kiszone
    1 cały majonez
    1/2 puszki kukurydzy bonduell
    2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
    2 łyzki oliwy
    sól, pieprz do smaku

    1. Nie obrane ziemniaki wraz z marchewką i pietruszką gotuje razem.
    2. Studzę a następnie obieram ze skórki i kroje drobno w kosteczkę. Tak samo postępuję z jajkami ugotowanymi na twardo oraz ogórkami kiszonymi.
    3. Warzywa konserwowe odsączam z zalewy i dodaje do reszty składników.
    4. Dodaje majonez, 2 łyżki oliwy, musztardę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam. Podczas mieszania próbuje co jakiś czas i jeszcze ewentualnie doprawiam.
    5. Odstawiam do lodówki najlepiej na całą noc do przegryzienia się składników. Smacznego !

    Iwona Tiborska
    ivon86i@gmail.com

    Odpowiedz
  2. Ewa Sankiewicz says

    13 grudnia 2016 at 17:04

    Moją ulubiona sałatką jest sałatka z burakami.Wersja i ułożenie warstwowe oczywiście wedle gustu.Jest smaczna i wizualnie bardzo ładna.Szybka i łatwa do zrobienia:)
    SAŁATKA WARZYWNA Z BURAKAMI I KUKURYDZĄ
    Ugotować 4 ziemniaki,4 buraki,4 marchewki,4 jajka-pęczek pietruszki, koperku,szczypiorku z cebulką,4 ogórki konserwowe.Zieleninę drobno posiekać i wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym,solą,pieprzem,i magi konsystencja sosu ma być raczej rzadsza. Ziemniaki pokroić w plastry, polać sosem z zieleniną,buraki zetrzeć polać sosem,marchew zetrzeć i również polać sosem .Na wierzch zetrzeć ugotowane jajka,polać sosem,wierzch posypać kukurydzą bonduelle.Ja boki posypałam dodatkowo szczypiorkiem,ułożyłam oliwki i połówkę pomidora,po bokach włożyłam chipsy:)
    Życzę smacznego

    Odpowiedz
  3. Kasia says

    13 grudnia 2016 at 17:38

    Sałatka z kukurydzą, jajkami i kurczakiem curry

    Cała moja rodzina ją uwielbia 🙂 Jest przepyszna!

    Składniki

    – 200 g dowolnego drobnego makaronu;
    – 1 pierś z kurczaka;
    – 1 słoiczek marynowanych pieczarek;
    – 5 ogórków konserwowych;
    – 1 puszka kukurydzy Bonduelle;
    – 3 jajka;
    – 1 łyżka oleju;
    – majonez;
    – 1 łyżeczka przyprawy curry;
    – sól;
    – pieprz;
    – ewentualnie szczypiorek.

    Przygotowanie

    Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i zostaw do ostudzenia.
    Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Kolejno wrzuć do miski, wsyp przyprawy, wymieszaj i zostaw do zamarynowania na 30 minut. Po tym czasie usmaż na oleju.
    Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę.
    Marynowane warzywa również pokrój w drobną kostkę.
    Sprawdź, czy gotowane składniki wystygły, a następnie wszystkie połącz w misce, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.
    Ewentualnie możesz doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Odpowiedz
  4. Kasia says

    13 grudnia 2016 at 17:49

    Sałatka z kukurydzą i czerwonym ryżem

    Wyjątkowo zgrane połączenie 🙂

    Składniki

    – 100 g czerwonego ryżu;
    – podwójna pierś z kurczaka;
    – 1 puszka ananasa;
    – 1 puszka kukurydzy Bonduelle;
    – 1 żółta papryka;
    – 1 mały por;
    – majonez;
    – szczypta cukru;
    – odrobina soku z cytryny;
    – 1 łyżeczka curry;
    – sól;
    – pieprz;
    – olej.

    Przygotowanie

    Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odcedź i wystudź.
    Mięso dokładnie umyj, oczyść i pokrój wg uznania np. w kostkę. Kolejno posól, popieprz oraz posyp przyprawą curry i dokładanie wymieszaj. Na patelni podgrzej olej i poukładaj kawałeczki mięsa. Podpiecz z każdej strony kilka minut.
    Pora posiekaj w talarki, włóż do miski, posól i odstaw na kilka minut. Kiedy zacznie puszczać sok możesz go delikatnie wycisnąć.
    Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę.
    Ananasa i kukurydzę osącz z zalewy. Następnie ananasa pokrój na mniejsze kawałki.
    W dużej misce połącz wszystkie przygotowane składniki.
    Dopraw do smaku cukrem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz majonezem. Dokładnie wymieszaj.
    Sałakę należy schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

    Odpowiedz
  5. Bambi says

    13 grudnia 2016 at 19:34

    Jedna z najprostszych sałatek ale za to przepyszna i na prawdę się nie nudzi 🙂
    Skladniki:
    – jedna puszka kukurydzy Bonduelle,
    – jedno opakowanie paluszków krabowych (mrożonych),
    – jedna duża lub dwie średnie czerwone cebulę,
    – jedna puszka ananasa w syropie,
    – sól i pieprz do smaku (osobiście nie dodaje ale moja mama za każdym razem doprawia szczyptą każdej z przypraw)
    – pół słoiczków majonezu (Winiary dekoracyjny)
    Odcedzamy kukurydzę i wsypujemy do miski, Odcedzamy ananasa jeśli jest w plastrach kroimy na większą kostkę, cebulę kroimy na sporą kostkę, paluszki krabowe rozmrażamy a następnie kroimy w plastry ok 1cm. Wszystkie produkty dorzucamy do miski i dodajemy majonez i mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje mocno schłodzona zarówno jedzona sama jak i z dobrym pieczonym mięskiem.
    smacznego

    Odpowiedz
  6. Jola B. says

    13 grudnia 2016 at 23:30

    Ulubiona sałatka mojej rodziny to warstwowa sałatka z tuńczykiem , parmezanem i kukurydzą. To obowiązkowe danie na wszystkie święta i uroczystości rodzinne.
    SKŁADNIKI :
    5 jajek
    100 – 150  g parmezanu
    2 cebule
    puszka tuńczyka w oleju
    1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
    3-4 łyżki majonezu
    sól i pieprz do smaku
    1/2 pęczka szczypiorku

    PRZYGOTOWANIE :
    Jajka gotujemy na twardo , studzimy i oddzielamy żółtka od białek.
    Żółtka ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach , a białka ucieramy na tarce o dużych oczkach
    Tuńczyka rozdrabniamy i przekładamy do sitka aby ociekł z oleju.
    Parmezan ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach.Kukurydzę przesypujemy na sitko.
    W szklanym naczyniu układamy po kolei utarte białka. Na to dajemy warstwę parmezanu i kukurydzy, tuńczyka i cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę.. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie nakładamy warstwę majonezu i na koniec żółtka z jajek.
    Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim sałatkę.

    Odpowiedz
  7. Niezły Młynek says

    15 grudnia 2016 at 16:05

    Moja ulubiona i bardzo kukurydziania to Żółta sałatka 😀
    Jest prosta i nadaje się na każde Święta jak i imprezy czy grilla

    Składniki:
    250 g sera gouda
    puszka kukurydzy
    puszka ananasa
    3 łyżki majonezy
    3 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku

    Przygotowanie:
    Ser kroimy w kosteczkę o,5 cm na 0,5 cm 🙂 ananasa kroimy w małą kostkę dodajemy kukurydzę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Szybko i pysznie.

    Odpowiedz
  8. Anna M. says

    16 grudnia 2016 at 21:53

    Kiedy święta pukają do mych drzwi,
    wyczaruję sałatkę, która mi się śni.
    Z kukurydzą Bonduelle ją przygotuję,
    bo ze złotymi ziarnami najlepiej smakuje.

    Paluszki krabowe (150g) i parmezan (100g) kroję,
    kukurydzę złocistą Bonduelle (170g) też dodaję,
    Ciemne winogrona (200g) kroję na połowę,
    wzbogacą smak, ponadto są bardzo zdrowe.

    Oprószam solą, pieprzem oraz bazylią suszoną
    i sałatkę świąteczną mam już prawie gotową.
    Dodaję jeszcze 2 łyżki jogurtu naturalnego
    z 1 łyżką majonezu dokładnie wymieszanego.

    Tak przygotowana świąteczna sałatka
    to dla wielbicieli smaku wielka gratka.
    Znika ze świątecznego stołu błyskawicznie,
    mam nadzieję, że smakuje fantastycznie ;).

    Odpowiedz
  9. MartynkaJ says

    19 grudnia 2016 at 00:08

    Szybka i słodka sałatka z kukurydzą i kurczakiem
    Składniki:
    – pierś z kurczaka/pół piersi z indyka
    – puszka ananasa/pół świeżego ananasa
    – 2 pomarańcze
    – pół puszki kukurydzy Bonduelle
    – 100g woreczek ryżu (1 woreczek: pełnoziarnistego, jaśminowego, Basmati)
    – 100g jogurtu naturalnego
    – pół pęczka natki pietruszki
    – sok z 1/4 cytryny- 1 łyżeczkę miodu
    – 3/4 łyżeczki curry
    – 1/2 łyżeczki kurkumy
    – 1/3 łyżeczki: majeranku, oregano, lubczyku, bazylii, tymianku
    – sól, pieprz
    *opcjonalnie: 1 łyżka majonezu

    Kurczaka/indyka kroimy w drobną kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z miodem i tą mieszanką dokładnie obtaczamy mięso, odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Pomarańcze obieramy ze skórki i wraz z ananasem kroimy w kosteczkę. Mięso wyciągamy z lodówki, smażymy na patelni dość krótko i na sporym ogniu, studzimy. Mięso, ryż, owoce i kukurydzę mieszamy ze sobą. Jogurt mieszamy wraz z posiekaną pietruszką oraz sokiem z cytryny i dodajemy do sałatki. Schładzamy w lodówce.
    Smacznego!

    Odpowiedz
  10. sweetheart79 says

    19 grudnia 2016 at 11:49

    Na świątecznym stole czywiście musi gościc sałatka jarzynowa i to koniecznie z kukurydzą Bonduelle!

    3 ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 jabłko
    3-4 ogórki kiszone
    1 kukurydza Bonduelle
    1 groszek Bonduelle drobny
    3 jajka
    5 łyżek majonezu
    3 łyżki musztardy
    1/2 łyżeczki cukru
    sól, pieprz do smaku

    Warzywa ugotować na parze ok. 20 min. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jabłko i ogórki kiszone obrać ze skórek i pokroić również w kostkę.
    Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę.
    Odsączyć na sitku kukurydzę i groszek i dodać do warzyw. Dodać majonez i musztardę oraz cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

    Odpowiedz
  11. Just a SALAD says

    19 grudnia 2016 at 12:51

    Bardzo prosta w przygotowaniu, świąteczna sałatka z rewelacyjnym bazyliowym dressingiem, która zachwyca smakiem i swoim optymistycznym wyglądem.

    SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
    – 1 garść roszponki
    – 1 garść rukoli
    – 1 puszka kukurydzy Złocistej Bonduelle (170 g)
    – 200 g kurczaka gotowanego w plasterkach
    – 1/2 szklanki brązowej ciecierzycy
    – 120 g kulek mozzarelli
    – 10 pomidorków koktajlowych
    – 8 czarnych oliwek

    SKŁADNIKI NA DRESSING:
    – 1 ząbek czosnku
    – 5 łyżek oliwy z oliwek
    – 1 łyżka octu jabłkowego
    – 1 łyżeczka syropu klonowego
    – 1 garść liści bazylii

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Z plasterków kurczaka gotowanego wycinamy gwiazdeczki przy pomocy foremki do pieczenia ciasteczek (skrawki wykorzystujemy do innego dania).
    2. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w młynku od blendera i miksujemy, aż uzyskamy kremowy sos.
    3. Kulki mozzarelli wyjmujemy z zalewy i suszymy na ręczniku papierowym.
    4. Kukurydzę i ciecierzycę odcedzamy.
    5. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, a oliwki kroimy na plasterki.
    6. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.
    7. Na dużej dece układamy mix rukoli i roszponki, tworząc kształt choinki. Sałaty polewamy dressingiem, a z części ciecierzycy tworzymy „pieniek”. Następnie wykładamy naprzemiennie „ozdoby choinkowe” tj. pomidorki, oliwki, mozzarellę, pozostałą ciecierzycę, kukurydzę oraz drobiowe gwiazdeczki.

    Odpowiedz
  12. Katarzyna Prosińska says

    19 grudnia 2016 at 13:36

    Moja propozycja konkursowa to świąteczna sałatka surimi „udająca ananasa” 🙂

    Składniki:
    1. 2 opakowania paluszków surimi
    2. Puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
    3. Puszka ananasa
    4. 2 średnie cebule
    5. 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    6. 5 jajek ugotowanych na twardo
    7. Duży słoik majonezu
    Do dekoracji:
    1. Szczypior
    2. Połówki orzechów włoskich

    Sposób przygotowania:
    1. Odsączonego ananasa kroimy na kawałki. Obrane ziemniaki, cebulę i jajka kroimy w kostkę, a paluszki surimi w plasterki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
    2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem.
    3. Sałatkę formujemy na półmisku w kształcie połówki ananasa i dekorujemy orzechami włoskimi i szczypiorkiem.

    Smacznego! 🙂

    Katarzyna Prosińska

    Odpowiedz
  13. Efka says

    19 grudnia 2016 at 14:23

    Ja proponuję sałatkę na zółto-zielono 🙂
    torlellini
    kukurydza
    zielona papryka
    zielony ogórek
    kawałek żółtego sera
    jogurt i łyżka majonezu
    sól, pieprz
    Tortellini ugotować, ser żółty zetrzeć na grubej tarce, pozostałe warzywa pokroić w kostkę i wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz sosem jogurtowo-majonezowym.

    Odpowiedz
  14. Edziak says

    19 grudnia 2016 at 18:28

    Świąteczna sałatka – aż cieknie mi ślinka,
    z zadowoleniem i radością zajada ją rodzinka.
    Pobudzająca apetyt, do jedzenia zachęcająca,
    to „coś” w sobie oryginalnego posiadająca !

    Niezwykle prosta, nauczyła jej mnie mama,
    i taka szybka, że w 20minut przygotuję ją sama!
    Potrzeba : kukurydza Bonduelle i filet podwóny,
    ketchup pikantny, cebula, kapusta pekińska !

    Fileta kroimy w drobne paski, przyprawą posypujemy,
    i do złocistego koloru na patelni je porównujemy!
    Mieso po pieczeniu studzimy, do miski wsypujemy,
    następnie dajemy kukurydzę, ketchup, cebulę, kukurydzę i co?jemy?

    Jeszcze nie! Trzeba jeszcze trochę majonezu, i pekińską posiekaną
    i możemy tak prostą sałatką delektować się! Ładnie udekorowaną.
    Im więcej mięska i kukurydzy, tym lepszy smak,
    dla takiej sałatki nawet na diecie ja mówię TAK !

    Odpowiedz
  15. Ewelina says

    19 grudnia 2016 at 19:51

    Mój ulubiony i sprawdzony przepis na świąteczną sałatkę z kukurydzą Bonduelle to sałatka z rybą. Świetnie uzupełnia wigilijny stół i dodaje ciekawego akcentu (szczególnie gdy domownicy nie lubią tradycyjnej sałatki jarzynowej). Do sałatki wykorzystuję wcześniej pieczoną rybę (którą podajemy jako jedną z potraw). Osobiście rybę zapiekam, ale z powodzeniem można wykorzystać smażoną i właśnie taką uwzględnię w przepisie.

    Składniki:
    filet z ulubionej rybny 40-50 dag
    kukurydza konserwowa 1 puszka
    groszek konserwowy 1 puszka
    por 1 sztuka
    jajka 6 sztuk (w tym 2 do smażenia ryby)
    jogurt
    papryka konserwowa 1/2 słoika (lub świeża)
    zielona czubryca (lub sól i pieprz)
    olej, mąka

    Uwagi:
    Można pominąć groszek i/lub paprykę konserwową.
    Zamiast jogurtu można użyć domowego majonezu (kupnych nie polecam ze względu na skład).

    Przygotowanie:
    Osączyć z zalewy kukurydzę, groszek i paprykę. Paprykę pokroić w kostkę. Umytego pora pokroić w półplasterki. Ugotować 4 jajka na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Rybę osuszyć i oprószyć solą, pieprzem. Panierować w mące-rozkłóconym jajku-mące. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Gotową rybę osączyć z tłuszczu. Zostawić do ostygnięcia, po ostygnięciu pokroić w dużą kostkę (ostrożnie by panierka nie odpadała). Jogurt wymieszać z czubrycą (lub solą i pieprzem). Sałatkę układać warstwami: kukurydza, papryka, jogurt, por, ryba, jajka (oprószyć czubrycą lub solą, pieprzem), groszek i jogurt.

    ewelinaprzybylak1@gmail.com

    Odpowiedz
  16. Aleksandra says

    19 grudnia 2016 at 22:53

    Przepis na sałatkę z awokado, kukurydzy i jalapeno:
    12 pomidorków koktajlowych
    pół puszki kukurydzy Bonduelle
    1 awokado
    2 marynowane papryczki jalapeno pokrojone w plasterki
    3 łyżki drobno posiekanej cebuli
    sok z połowy limonki
    2 garście świeżej kolendry
    sól
    pieprz
    Pomidorki koktajlowe kroję na pół, awokado w kostkę, a papryczki jalapeno w cienkie plasterki. Wrzucam wszystko do miski, dodaję posiekaną cebulę, dwie garście świeżej kolendry i kukurydzę. Mieszam dokładnie wszystkie składniki. Wyciskam sok z limonki i przyprawiam odrobiną soli i pieprzu. Sałatka już gotowa 🙂

    Odpowiedz
  17. Aneta76 says

    19 grudnia 2016 at 23:48

    Moja propozycja to pyszna i niesamowicie efektowna sałatka z buraczków, śledzia, winnego jabłka i słodkiej kukurydzy Bonduelle.
    Śledź w towarzystwie buraczków, jajek, winnego jabłka i słodkiej, chrupiącej kukurydzy, polany sosem majonezowo-jogurtowym to propozycja idealna na Święta. Pyszna i prosta, a zarazem efektowna przekąska.

    Składniki (dla 4 osób):
    4 solone śledzie
    350 g buraków
    4 jajka
    1 średnie zielone jabłko
    1 puszka słodkiej, złocistej kukurydzy Bonduelle
    sok z 1/2 cytryny
    majonez i gęsty jogurt naturalny wymieszane w stosunku 1:1
    sól, pieprz, świeży koperek

    Śledzie namoczyć w niegazowanej wodzie mineralnej, wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek na paseczki, a następnie skropić cytryną. Buraki wyczyścić, ugotować w wodzie z dodatkiem soli, lub upiec w piekarniku (polecam zdecydowanie pieczenie w piekarniku). Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
    Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę takiej wielkości, jak buraki. Kukurydzę złocistą Bonduelle odsączyć z zalewy. Majonez i jogurt naturalny wymieszać w stosunku 1:1, przyprawić solą i pieprzem.
    Jabłko dokładnie umyć i pokroić (wraz ze skórką) na kostkę takiej wielkości, jak buraki. Jabłko wymieszać z pokrojonym jajkiem, kukurydzą, kilkoma łyżkami sosu i posiekanym koperkiem. Mieszać delikatnie, aby zachować kostkę jajka.
    W szklanym naczyniu (lub w małych szklanych naczyniach) układać warstwami składniki w następującej kolejności: buraki, śledź, jajko z jabłkiem i kukurydzą. Dekorować u góry kawałkiem śledzia i koperkiem. Jeżeli serwujemy sałatkę w jednej salaterce, możemy składniki ułożyć w podwójnych warstwach: buraki, śledź, jajka z jabłkiem i kukurydzą, buraki, śledź, jajka z jabłkiem i kukurydzą. Przed podaniem polać resztą sosu, lub podać go osobno w sosjerce.

    Bardzo polecam

    Odpowiedz
  18. Laura says

    20 grudnia 2016 at 00:01

    Polecam pyszne słodko – słone śledzie z duszoną w miodzie cebulką, rodzynkami, kukurydzą i octem balsamicznym.
    Potrzebujemy:
    – 1 opakowanie śledzi w oleju
    – 1 puszka kukurydzy Bonduelle
    – 1/2 opakowania rodzynek
    – 1 czerwona cebula
    – 2 łyżki miodu
    – 1-2 łyżki octu balsamicznego
    Śledzie kroimy ukośnie. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy miód i krótko dusimy. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki, kukurydzę i ocet balsamiczny. Całość chwilkę gotujemy. Na każdy plaster śledzia nakładamy trochę farszu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kąski z kurczaka z boczkiem w glazurze miodowo-musztardowej / Honey mustard glazed chicken and bacon bites

Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

Szparagi-zapiekane-pod-beszamelem-Asparagus-baked-with-bechamel-sauce

Szparagi zapiekane pod beszamelem / Asparagus baked with bechamel sauce

Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą / Gorgonzola and spinach chicken

Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą / Gorgonzola and spinach chicken

Ravioli zapiekane w miesnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem/ Chicken, spinach and pasta bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress