Dziś przedstawiam doskonałą sałatkę z pieczonym kurczakiem w świątecznym wydaniu, bo z żurawiną, papryką, orzechami włoskimi i słodką chrupiącą kukurydzą Bonduelle. Lubię w sałatkach słodkie i chrupiące elementy a kukurydza ta świetnie się tutaj sprawdziła, gdyż jest naturalnie słodka, bez dodatku cukru i bez GMO 🙂 Można ją jeść klasycznie z pieczywkiem, bądź w formie sandwicza, jak komu wygodnie, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Sałatka z pieczonym kurczakiem
(4 porcje)
Składniki:
- 2 szklanki posiekanego mięsa pieczonego kurczaka (lub innego mięsa jak masz pod ręką)
- ¼ szklanki posiekanej suszonej żurawiny
- ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki słodkiej kukurydzy Bonduelle, odsączonej z zalewy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ¼ szklanki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wymieszaj w średniej misce wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
UWAGA KONKURS!
Zapraszam do udziału w konkursie, do wygrania bardzo fajne nagrody w postaci bonu zakupowego do sklepu Home&You o wartości 150 zł i zestawy produktów Bonduelle!
Regulamin konkursu:
- Konkurs organizowany jest na łamach bloga karmelowy.pl, a sponsorem nagród jest marka Bonduelle.
- Zadanie konkursowe: podaj swój ulubiony i sprawdzony przepis na świąteczną sałatką z kukurydzą Bonduelle.
- Przepis należy zostawić w komentarzu na blogu, pod tym postem konkursowym (wraz z adresem email). Zdjęcie potrawy będzie miłym dodatkiem, proszę przesyłać je wraz z nazwą dania na adres email: blog@karmelowy.pl.
- Konkurs trwa od 12.12.2016 r. do 19.12.2016 r. do godz 23:59.
- Wysyłką nagrody zajmuje się sponsor konkursu.
- Laureatami zostanie 3 uczestników, których sałatki będą najbardziej zachwycać pomysłowością i ewentualnie estetyką wykonania.
- Laureaci zostaną wyłonieni przez autorkę bloga.
- Zostaną przyznane trzy główne nagrody: I miejsce: bon zakupowy o do sklepu Home&You o wartości 150 zł, II i III miejsce zestawy produktów Bonduelle.
- Wysyłka nagród odbędzie się na terenie Polski.
- Jeden uczestnik może wysłać jedno zgłoszenie konkursowe.
- Wyniki zostaną ogłoszone w tym wpisie nie później niż 21.12.2016 r.
- Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez laureatów na adres blog@karmelowy.pl danych do wysyłki (imię, nazwisko, miejsce zamieszkania, kod pocztowy, numer telefonu dla kuriera) w terminie do 7 dni od daty ogłoszenia wyników.
- Wysłanie maila ze zgłoszeniem konkursowym jest jednoznaczne ze zgodą na publikację zwycięskich zdjęć autorów na łamach bloga.
* będzie mi też bardzo miło jak polubicie mój fanpage na facebooku
WYNIKI KONKURSU
Wybór zwycięzców konkursu był jak zwykle bardzo trudny, gdyż przysłaliście mnóstwo pomysłów na przepyszne sałatki. Jednak po długim namyśle wybrałam trójkę szczęśliwców, których proszę o przesłanie adresów do wysyłki nagród wraz z numerem telefonu dla kuriera, a są to:
I miejsce: Katarzyna Prosińska za świąteczną sałatkę surimi „udającą ananasa”
II miejsce: Just a SALAD za świąteczną sałatkę z bazyliowym dressingiem
III miejsce: Katarzyna Kozioł za sałatkę z kukurydzą, jajkami i kurczakiem curry
Wszystkim zwyciężczyniom serdecznie gratuluję!
English version
Roasted chicken salad
(4 servings)
Ingredients:
- 2 cups chopped roasted chicken
- ¼ cup chopped dried cranberries
- ¼ cup chopped walnuts
- 1 bell pepper, diced
- 1/2 cup canned corn, drained
- 1 tablespoon chopped fresh parsley
- ¼ cup mayonnaise
- salt and pepper, to taste
Preparation:
- Mix all ingredients in a bowl. Season with salt and pepper to taste.
- Serve with crusty bread.
Enjoy!
Potrawą w której koniecznie musi się znaleźć kukurydza jest sałatka ziemniaczana. Jest to sałatka tak naprawdę uniwersalna, ale od czasu do czasu aby się nie znudziła pojawia się w święta, w tedy przyodziewa Bożonarodzeniowe ozdoby takie jak mini choinki z marchewek, z gwiazdkami z żółtego sera. Czasami pojawiają się jeszcze na niej mini pomidorki z domowej hodowli jako bombeczki. Całość wygląda prześlicznie i bardzo apetycznie 🙂
Przepis :
4 duże ziemniaki
1,5 – 2 dużych marchewek
1 pietruszka
2 jajka na twardo
1/2 puszki groszku konserwowego
2-3 ogórki kiszone
1 cały majonez
1/2 puszki kukurydzy bonduell
2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyzki oliwy
sól, pieprz do smaku
1. Nie obrane ziemniaki wraz z marchewką i pietruszką gotuje razem.
2. Studzę a następnie obieram ze skórki i kroje drobno w kosteczkę. Tak samo postępuję z jajkami ugotowanymi na twardo oraz ogórkami kiszonymi.
3. Warzywa konserwowe odsączam z zalewy i dodaje do reszty składników.
4. Dodaje majonez, 2 łyżki oliwy, musztardę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam. Podczas mieszania próbuje co jakiś czas i jeszcze ewentualnie doprawiam.
5. Odstawiam do lodówki najlepiej na całą noc do przegryzienia się składników. Smacznego !
Iwona Tiborska
ivon86i@gmail.com
Moją ulubiona sałatką jest sałatka z burakami.Wersja i ułożenie warstwowe oczywiście wedle gustu.Jest smaczna i wizualnie bardzo ładna.Szybka i łatwa do zrobienia:)
SAŁATKA WARZYWNA Z BURAKAMI I KUKURYDZĄ
Ugotować 4 ziemniaki,4 buraki,4 marchewki,4 jajka-pęczek pietruszki, koperku,szczypiorku z cebulką,4 ogórki konserwowe.Zieleninę drobno posiekać i wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym,solą,pieprzem,i magi konsystencja sosu ma być raczej rzadsza. Ziemniaki pokroić w plastry, polać sosem z zieleniną,buraki zetrzeć polać sosem,marchew zetrzeć i również polać sosem .Na wierzch zetrzeć ugotowane jajka,polać sosem,wierzch posypać kukurydzą bonduelle.Ja boki posypałam dodatkowo szczypiorkiem,ułożyłam oliwki i połówkę pomidora,po bokach włożyłam chipsy:)
Życzę smacznego
Sałatka z kukurydzą, jajkami i kurczakiem curry
Cała moja rodzina ją uwielbia 🙂 Jest przepyszna!
Składniki
– 200 g dowolnego drobnego makaronu;
– 1 pierś z kurczaka;
– 1 słoiczek marynowanych pieczarek;
– 5 ogórków konserwowych;
– 1 puszka kukurydzy Bonduelle;
– 3 jajka;
– 1 łyżka oleju;
– majonez;
– 1 łyżeczka przyprawy curry;
– sól;
– pieprz;
– ewentualnie szczypiorek.
Przygotowanie
Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu i zostaw do ostudzenia.
Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Kolejno wrzuć do miski, wsyp przyprawy, wymieszaj i zostaw do zamarynowania na 30 minut. Po tym czasie usmaż na oleju.
Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę.
Marynowane warzywa również pokrój w drobną kostkę.
Sprawdź, czy gotowane składniki wystygły, a następnie wszystkie połącz w misce, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.
Ewentualnie możesz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z kukurydzą i czerwonym ryżem
Wyjątkowo zgrane połączenie 🙂
Składniki
– 100 g czerwonego ryżu;
– podwójna pierś z kurczaka;
– 1 puszka ananasa;
– 1 puszka kukurydzy Bonduelle;
– 1 żółta papryka;
– 1 mały por;
– majonez;
– szczypta cukru;
– odrobina soku z cytryny;
– 1 łyżeczka curry;
– sól;
– pieprz;
– olej.
Przygotowanie
Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odcedź i wystudź.
Mięso dokładnie umyj, oczyść i pokrój wg uznania np. w kostkę. Kolejno posól, popieprz oraz posyp przyprawą curry i dokładanie wymieszaj. Na patelni podgrzej olej i poukładaj kawałeczki mięsa. Podpiecz z każdej strony kilka minut.
Pora posiekaj w talarki, włóż do miski, posól i odstaw na kilka minut. Kiedy zacznie puszczać sok możesz go delikatnie wycisnąć.
Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę.
Ananasa i kukurydzę osącz z zalewy. Następnie ananasa pokrój na mniejsze kawałki.
W dużej misce połącz wszystkie przygotowane składniki.
Dopraw do smaku cukrem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz majonezem. Dokładnie wymieszaj.
Sałakę należy schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Jedna z najprostszych sałatek ale za to przepyszna i na prawdę się nie nudzi 🙂
Skladniki:
– jedna puszka kukurydzy Bonduelle,
– jedno opakowanie paluszków krabowych (mrożonych),
– jedna duża lub dwie średnie czerwone cebulę,
– jedna puszka ananasa w syropie,
– sól i pieprz do smaku (osobiście nie dodaje ale moja mama za każdym razem doprawia szczyptą każdej z przypraw)
– pół słoiczków majonezu (Winiary dekoracyjny)
Odcedzamy kukurydzę i wsypujemy do miski, Odcedzamy ananasa jeśli jest w plastrach kroimy na większą kostkę, cebulę kroimy na sporą kostkę, paluszki krabowe rozmrażamy a następnie kroimy w plastry ok 1cm. Wszystkie produkty dorzucamy do miski i dodajemy majonez i mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje mocno schłodzona zarówno jedzona sama jak i z dobrym pieczonym mięskiem.
smacznego
Ulubiona sałatka mojej rodziny to warstwowa sałatka z tuńczykiem , parmezanem i kukurydzą. To obowiązkowe danie na wszystkie święta i uroczystości rodzinne.
SKŁADNIKI :
5 jajek
100 – 150 g parmezanu
2 cebule
puszka tuńczyka w oleju
1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
3-4 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
1/2 pęczka szczypiorku
PRZYGOTOWANIE :
Jajka gotujemy na twardo , studzimy i oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach , a białka ucieramy na tarce o dużych oczkach
Tuńczyka rozdrabniamy i przekładamy do sitka aby ociekł z oleju.
Parmezan ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach.Kukurydzę przesypujemy na sitko.
W szklanym naczyniu układamy po kolei utarte białka. Na to dajemy warstwę parmezanu i kukurydzy, tuńczyka i cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę.. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie nakładamy warstwę majonezu i na koniec żółtka z jajek.
Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim sałatkę.
Moja ulubiona i bardzo kukurydziania to Żółta sałatka 😀
Jest prosta i nadaje się na każde Święta jak i imprezy czy grilla
Składniki:
250 g sera gouda
puszka kukurydzy
puszka ananasa
3 łyżki majonezy
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ser kroimy w kosteczkę o,5 cm na 0,5 cm 🙂 ananasa kroimy w małą kostkę dodajemy kukurydzę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Szybko i pysznie.
Kiedy święta pukają do mych drzwi,
wyczaruję sałatkę, która mi się śni.
Z kukurydzą Bonduelle ją przygotuję,
bo ze złotymi ziarnami najlepiej smakuje.
Paluszki krabowe (150g) i parmezan (100g) kroję,
kukurydzę złocistą Bonduelle (170g) też dodaję,
Ciemne winogrona (200g) kroję na połowę,
wzbogacą smak, ponadto są bardzo zdrowe.
Oprószam solą, pieprzem oraz bazylią suszoną
i sałatkę świąteczną mam już prawie gotową.
Dodaję jeszcze 2 łyżki jogurtu naturalnego
z 1 łyżką majonezu dokładnie wymieszanego.
Tak przygotowana świąteczna sałatka
to dla wielbicieli smaku wielka gratka.
Znika ze świątecznego stołu błyskawicznie,
mam nadzieję, że smakuje fantastycznie ;).
Szybka i słodka sałatka z kukurydzą i kurczakiem
Składniki:
– pierś z kurczaka/pół piersi z indyka
– puszka ananasa/pół świeżego ananasa
– 2 pomarańcze
– pół puszki kukurydzy Bonduelle
– 100g woreczek ryżu (1 woreczek: pełnoziarnistego, jaśminowego, Basmati)
– 100g jogurtu naturalnego
– pół pęczka natki pietruszki
– sok z 1/4 cytryny- 1 łyżeczkę miodu
– 3/4 łyżeczki curry
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/3 łyżeczki: majeranku, oregano, lubczyku, bazylii, tymianku
– sól, pieprz
*opcjonalnie: 1 łyżka majonezu
Kurczaka/indyka kroimy w drobną kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z miodem i tą mieszanką dokładnie obtaczamy mięso, odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Pomarańcze obieramy ze skórki i wraz z ananasem kroimy w kosteczkę. Mięso wyciągamy z lodówki, smażymy na patelni dość krótko i na sporym ogniu, studzimy. Mięso, ryż, owoce i kukurydzę mieszamy ze sobą. Jogurt mieszamy wraz z posiekaną pietruszką oraz sokiem z cytryny i dodajemy do sałatki. Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Na świątecznym stole czywiście musi gościc sałatka jarzynowa i to koniecznie z kukurydzą Bonduelle!
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 jabłko
3-4 ogórki kiszone
1 kukurydza Bonduelle
1 groszek Bonduelle drobny
3 jajka
5 łyżek majonezu
3 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
Warzywa ugotować na parze ok. 20 min. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jabłko i ogórki kiszone obrać ze skórek i pokroić również w kostkę.
Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę.
Odsączyć na sitku kukurydzę i groszek i dodać do warzyw. Dodać majonez i musztardę oraz cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Bardzo prosta w przygotowaniu, świąteczna sałatka z rewelacyjnym bazyliowym dressingiem, która zachwyca smakiem i swoim optymistycznym wyglądem.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
– 1 garść roszponki
– 1 garść rukoli
– 1 puszka kukurydzy Złocistej Bonduelle (170 g)
– 200 g kurczaka gotowanego w plasterkach
– 1/2 szklanki brązowej ciecierzycy
– 120 g kulek mozzarelli
– 10 pomidorków koktajlowych
– 8 czarnych oliwek
SKŁADNIKI NA DRESSING:
– 1 ząbek czosnku
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 1 garść liści bazylii
PRZYGOTOWANIE:
1. Z plasterków kurczaka gotowanego wycinamy gwiazdeczki przy pomocy foremki do pieczenia ciasteczek (skrawki wykorzystujemy do innego dania).
2. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w młynku od blendera i miksujemy, aż uzyskamy kremowy sos.
3. Kulki mozzarelli wyjmujemy z zalewy i suszymy na ręczniku papierowym.
4. Kukurydzę i ciecierzycę odcedzamy.
5. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, a oliwki kroimy na plasterki.
6. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.
7. Na dużej dece układamy mix rukoli i roszponki, tworząc kształt choinki. Sałaty polewamy dressingiem, a z części ciecierzycy tworzymy „pieniek”. Następnie wykładamy naprzemiennie „ozdoby choinkowe” tj. pomidorki, oliwki, mozzarellę, pozostałą ciecierzycę, kukurydzę oraz drobiowe gwiazdeczki.
Moja propozycja konkursowa to świąteczna sałatka surimi „udająca ananasa” 🙂
Składniki:
1. 2 opakowania paluszków surimi
2. Puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
3. Puszka ananasa
4. 2 średnie cebule
5. 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
6. 5 jajek ugotowanych na twardo
7. Duży słoik majonezu
Do dekoracji:
1. Szczypior
2. Połówki orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Odsączonego ananasa kroimy na kawałki. Obrane ziemniaki, cebulę i jajka kroimy w kostkę, a paluszki surimi w plasterki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem.
3. Sałatkę formujemy na półmisku w kształcie połówki ananasa i dekorujemy orzechami włoskimi i szczypiorkiem.
Smacznego! 🙂
Katarzyna Prosińska
Ja proponuję sałatkę na zółto-zielono 🙂
torlellini
kukurydza
zielona papryka
zielony ogórek
kawałek żółtego sera
jogurt i łyżka majonezu
sól, pieprz
Tortellini ugotować, ser żółty zetrzeć na grubej tarce, pozostałe warzywa pokroić w kostkę i wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz sosem jogurtowo-majonezowym.
Świąteczna sałatka – aż cieknie mi ślinka,
z zadowoleniem i radością zajada ją rodzinka.
Pobudzająca apetyt, do jedzenia zachęcająca,
to „coś” w sobie oryginalnego posiadająca !
Niezwykle prosta, nauczyła jej mnie mama,
i taka szybka, że w 20minut przygotuję ją sama!
Potrzeba : kukurydza Bonduelle i filet podwóny,
ketchup pikantny, cebula, kapusta pekińska !
Fileta kroimy w drobne paski, przyprawą posypujemy,
i do złocistego koloru na patelni je porównujemy!
Mieso po pieczeniu studzimy, do miski wsypujemy,
następnie dajemy kukurydzę, ketchup, cebulę, kukurydzę i co?jemy?
Jeszcze nie! Trzeba jeszcze trochę majonezu, i pekińską posiekaną
i możemy tak prostą sałatką delektować się! Ładnie udekorowaną.
Im więcej mięska i kukurydzy, tym lepszy smak,
dla takiej sałatki nawet na diecie ja mówię TAK !
Mój ulubiony i sprawdzony przepis na świąteczną sałatkę z kukurydzą Bonduelle to sałatka z rybą. Świetnie uzupełnia wigilijny stół i dodaje ciekawego akcentu (szczególnie gdy domownicy nie lubią tradycyjnej sałatki jarzynowej). Do sałatki wykorzystuję wcześniej pieczoną rybę (którą podajemy jako jedną z potraw). Osobiście rybę zapiekam, ale z powodzeniem można wykorzystać smażoną i właśnie taką uwzględnię w przepisie.
Składniki:
filet z ulubionej rybny 40-50 dag
kukurydza konserwowa 1 puszka
groszek konserwowy 1 puszka
por 1 sztuka
jajka 6 sztuk (w tym 2 do smażenia ryby)
jogurt
papryka konserwowa 1/2 słoika (lub świeża)
zielona czubryca (lub sól i pieprz)
olej, mąka
Uwagi:
Można pominąć groszek i/lub paprykę konserwową.
Zamiast jogurtu można użyć domowego majonezu (kupnych nie polecam ze względu na skład).
Przygotowanie:
Osączyć z zalewy kukurydzę, groszek i paprykę. Paprykę pokroić w kostkę. Umytego pora pokroić w półplasterki. Ugotować 4 jajka na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Rybę osuszyć i oprószyć solą, pieprzem. Panierować w mące-rozkłóconym jajku-mące. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Gotową rybę osączyć z tłuszczu. Zostawić do ostygnięcia, po ostygnięciu pokroić w dużą kostkę (ostrożnie by panierka nie odpadała). Jogurt wymieszać z czubrycą (lub solą i pieprzem). Sałatkę układać warstwami: kukurydza, papryka, jogurt, por, ryba, jajka (oprószyć czubrycą lub solą, pieprzem), groszek i jogurt.
ewelinaprzybylak1@gmail.com
Przepis na sałatkę z awokado, kukurydzy i jalapeno:
12 pomidorków koktajlowych
pół puszki kukurydzy Bonduelle
1 awokado
2 marynowane papryczki jalapeno pokrojone w plasterki
3 łyżki drobno posiekanej cebuli
sok z połowy limonki
2 garście świeżej kolendry
sól
pieprz
Pomidorki koktajlowe kroję na pół, awokado w kostkę, a papryczki jalapeno w cienkie plasterki. Wrzucam wszystko do miski, dodaję posiekaną cebulę, dwie garście świeżej kolendry i kukurydzę. Mieszam dokładnie wszystkie składniki. Wyciskam sok z limonki i przyprawiam odrobiną soli i pieprzu. Sałatka już gotowa 🙂
Moja propozycja to pyszna i niesamowicie efektowna sałatka z buraczków, śledzia, winnego jabłka i słodkiej kukurydzy Bonduelle.
Śledź w towarzystwie buraczków, jajek, winnego jabłka i słodkiej, chrupiącej kukurydzy, polany sosem majonezowo-jogurtowym to propozycja idealna na Święta. Pyszna i prosta, a zarazem efektowna przekąska.
Składniki (dla 4 osób):
4 solone śledzie
350 g buraków
4 jajka
1 średnie zielone jabłko
1 puszka słodkiej, złocistej kukurydzy Bonduelle
sok z 1/2 cytryny
majonez i gęsty jogurt naturalny wymieszane w stosunku 1:1
sól, pieprz, świeży koperek
Śledzie namoczyć w niegazowanej wodzie mineralnej, wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek na paseczki, a następnie skropić cytryną. Buraki wyczyścić, ugotować w wodzie z dodatkiem soli, lub upiec w piekarniku (polecam zdecydowanie pieczenie w piekarniku). Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę takiej wielkości, jak buraki. Kukurydzę złocistą Bonduelle odsączyć z zalewy. Majonez i jogurt naturalny wymieszać w stosunku 1:1, przyprawić solą i pieprzem.
Jabłko dokładnie umyć i pokroić (wraz ze skórką) na kostkę takiej wielkości, jak buraki. Jabłko wymieszać z pokrojonym jajkiem, kukurydzą, kilkoma łyżkami sosu i posiekanym koperkiem. Mieszać delikatnie, aby zachować kostkę jajka.
W szklanym naczyniu (lub w małych szklanych naczyniach) układać warstwami składniki w następującej kolejności: buraki, śledź, jajko z jabłkiem i kukurydzą. Dekorować u góry kawałkiem śledzia i koperkiem. Jeżeli serwujemy sałatkę w jednej salaterce, możemy składniki ułożyć w podwójnych warstwach: buraki, śledź, jajka z jabłkiem i kukurydzą, buraki, śledź, jajka z jabłkiem i kukurydzą. Przed podaniem polać resztą sosu, lub podać go osobno w sosjerce.
Bardzo polecam
Polecam pyszne słodko – słone śledzie z duszoną w miodzie cebulką, rodzynkami, kukurydzą i octem balsamicznym.
Potrzebujemy:
– 1 opakowanie śledzi w oleju
– 1 puszka kukurydzy Bonduelle
– 1/2 opakowania rodzynek
– 1 czerwona cebula
– 2 łyżki miodu
– 1-2 łyżki octu balsamicznego
Śledzie kroimy ukośnie. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy miód i krótko dusimy. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki, kukurydzę i ocet balsamiczny. Całość chwilkę gotujemy. Na każdy plaster śledzia nakładamy trochę farszu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.