Dziś przepis na ciasto, które pamiętam z domu rodzinnego, jednak nie przypominam sobie żebym je kiedyś robiła własnoręcznie. Postanowiłam więc spróbować i w związku z tym, że robiłam je pierwszy raz i piekłam w keksówce, paski nie wyszły tak okazałe jakbym chciała – no cóż, potrenujemy:). Najważniejsze, że ciasto wyszło puszyste i wilgotne, czyli takie jak lubię. Nie za słodkie, takie „akurat” i najważniejsze, że nie przekłada się go tymi tłustymi, ciężkimi masami maślanymi. Zebra jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Ciasto zebra
(1 keksówka)
Składniki:
- 3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 5 jajek
- 1 szklanka gazowanego napoju (ja dałam coca colę:))
- sok i starta skórka z 1 pomarańczy
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kandyzowane owoce do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek, po czym umieść białka w misce miksera i ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypuj powoli cukier, następnie dodawaj po 1 żółtku, olej i na koniec wlej powoli napój gazowany. Miksuj, aż uzyskasz masę o jednolitej konsystencji.
- Do powstałej masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj skórkę z pomarańczy i ponownie zmiksuj na gładką masę.
- Podziel ciasto na 2 części, do jednej wmieszaj 2 łyżki mąki, a do drugiej przesiane kakao.
- Włącz piekarnik, ustaw go na 170 oC i natłuść keksówkę.
- Do przygotowanej formy wlewaj na przemian ciasto jasne i ciasto ciemne (niestety ten etap zaniedbałam), po czym włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz w temp 170 oC przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC i piecz kolejne 40 minut lub do suchego patyczka.
- Po ostygnięciu polej lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanym z sokiem pomarańczowym i opcjonalnie posyp kandyzowanymi owocami.
Smacznego!
English version
Zebra Cake
( 1 loaf)
Ingredients:
- 3 cup + 2 tablespoons of flour
- 2 tablespoons of cocoa
- 5 eggs
- 1 cup some sparkling soda (I used coca cola)
- juice and grated zest from 1 orange
- 1 cup sugar
- 1 cup canola oil
- 3 teaspoons of baking powder
- 1/2 cup powdered sugar
- candied orange peel for sprinkling (optional)
Preparation:
- Separate the whites from the yolks , place the whites in a bowl mixer and beat until stiff peaks. Gradually add sugar, egg yolks , oil, and soda. Continue beating until well blended.
- In a separate bowl, combine and mix sifted flour and orange zest and baking powder. Gradually add the flour mixture to the wet ingredients and beat just until the batter is smooth.
- Divide the mixture into 2 equal portions. Mix in 2 tbsp flour into one portion, add cocoa powder into another and mix well.
- Preheat the oven to 180 oC. Lightly grease a loafpan.
- Pour 1/4 plain batter into the pan, next pour 1/4 dark and continue alternating the batters until you finish them. Then place it in the preheated oven.
- Bake in a 170 ° C for the first 20 minutes, then reduce the temperature to 160 ° C and bake for another 40 minutes or until dry stick .
- Once cooled, decorate with prepared icing (icing sugar mixed with orange juice) and sprinkle with candied orange peel.
Enjoy!
ewa says
pyszności,tylko jak dla mnie bez tej skórki pomarańczowej ^^
Dzi says
Kurcze, a ja ją własnie uwielbiam 🙂
bubu says
moje ulubione ciasto 🙂 tradycyjny wypiek babci, tylko ona zapominała o skórce pomarańczy 🙂
Kaś says
Pięknie wyrosło a w smaku – idealne. Wszyscy się zachwycają 😀
Dzi says
Cieszę się, że smakowało:)