Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasto zebra / Zebra cake

Ciasto zebra / Zebra cake

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Ciasto zebra / Zebra cake"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przepis na ciasto, które pamiętam z domu rodzinnego, jednak nie przypominam sobie żebym je kiedyś robiła własnoręcznie. Postanowiłam więc spróbować i w związku z tym, że robiłam je pierwszy raz i piekłam w keksówce, paski nie wyszły tak okazałe jakbym chciała – no cóż, potrenujemy:). Najważniejsze, że ciasto wyszło puszyste i wilgotne, czyli takie jak lubię. Nie za słodkie, takie „akurat” i najważniejsze, że nie przekłada się go tymi tłustymi, ciężkimi masami maślanymi. Zebra jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Ciasto zebra

(1 keksówka)

Składniki:

  • 3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1 szklanka gazowanego napoju (ja dałam coca colę:))
  • sok i starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kandyzowane owoce do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek, po czym umieść białka w misce miksera i ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypuj powoli cukier, następnie dodawaj po 1 żółtku, olej i na koniec wlej powoli napój gazowany. Miksuj, aż uzyskasz masę o jednolitej konsystencji.
  2. Do powstałej masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj  skórkę z pomarańczy i ponownie zmiksuj na gładką masę.
  3. Podziel ciasto na 2 części, do jednej wmieszaj 2 łyżki mąki, a do drugiej przesiane kakao.
  4. Włącz piekarnik, ustaw go na 170 oC i natłuść keksówkę.
  5. Do przygotowanej formy wlewaj na przemian ciasto jasne i ciasto ciemne (niestety ten etap zaniedbałam), po czym włóż do nagrzanego piekarnika.
  6. Piecz w temp 170 oC przez pierwsze 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC i piecz kolejne 40 minut lub do suchego patyczka.
  7. Po ostygnięciu polej lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanym z sokiem pomarańczowym i opcjonalnie posyp kandyzowanymi owocami.

Smacznego!

zebra

English version

Zebra Cake

( 1 loaf)

Ingredients:

  • 3 cup + 2 tablespoons of flour
  • 2 tablespoons of cocoa
  • 5 eggs
  • 1 cup some sparkling soda (I used coca cola)
  • juice and grated zest from 1 orange
  • 1 cup sugar
  • 1 cup canola oil
  • 3 teaspoons of baking powder
  • 1/2 cup powdered sugar
  • candied orange peel for sprinkling (optional)

Preparation:

  1. Separate the whites from the yolks , place the whites in a bowl mixer and beat until stiff peaks. Gradually add sugar, egg yolks , oil, and soda. Continue beating until well blended.
  2. In a separate bowl, combine and mix sifted flour and orange zest and baking powder. Gradually add the flour mixture to the wet ingredients and beat just until the batter is smooth.
  3. Divide the mixture into 2 equal portions. Mix in 2 tbsp flour into one portion, add cocoa powder into another and mix well.
  4. Preheat the oven to 180 oC. Lightly grease a loafpan.
  5. Pour 1/4 plain batter into the pan, next pour 1/4 dark and continue alternating the batters until you finish them. Then place it in the preheated oven.
  6. Bake in a 170 ° C for the first 20 minutes, then reduce the temperature to 160 ° C and bake for another 40 minutes or until dry stick .
  7. Once cooled, decorate with prepared icing (icing sugar mixed with orange juice) and sprinkle with candied orange peel.

Enjoy!

zebra

Share the post "Ciasto zebra / Zebra cake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, deser, kakao, pomarańcze, święta, słodkości, Wielkanoc, wypieki

« Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera / Madeira Pork with Paprika
Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche »

Comments

  1. ewa says

    6 kwietnia 2014 at 08:33

    pyszności,tylko jak dla mnie bez tej skórki pomarańczowej ^^

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 kwietnia 2014 at 09:14

      Kurcze, a ja ją własnie uwielbiam 🙂

      Odpowiedz
  2. bubu says

    6 kwietnia 2014 at 09:34

    moje ulubione ciasto 🙂 tradycyjny wypiek babci, tylko ona zapominała o skórce pomarańczy 🙂

    Odpowiedz
  3. Kaś says

    24 lutego 2016 at 14:54

    Pięknie wyrosło a w smaku – idealne. Wszyscy się zachwycają 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 lutego 2016 at 15:04

      Cieszę się, że smakowało:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Sałatka-z-ogórków-kiszonych-Sour-pickles-salad

Sałatka z ogórków kiszonych / Sour pickle salad

Mloda-kapusta-zapiekana-w-beszamelu-Young-cabbage-baked-with-bechamel-sauce

Młoda kapusta zapiekana w beszamelu / Young cabbage baked with bechamel sauce

Warsztaty świąteczne z Karolem Okrasą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress