Share the post "Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries"
Święta zbliżają się nieubłaganie i nadszedł czas, żeby zacząć zastanawiać się nad świątecznym menu, no i nad prezentami oczywiście 🙂 Ja mam podejście do prezentów typowo praktyczne, jakoś nie lubię prezentów, które będą zbieraczami kurzu i będą karmić tylko zmysł wzroku. Z kolei mój ukochany twierdzi, że prezenty praktyczne to najgorsze co można komuś ofiarować, no cóż, przeciwieństwa się przyciągają:).
Jako, że moim głównym hobby jest oczywiście kuchnia i gotowanie, większość prezentów jakie wręczam to sprzęty lub gadżety kuchenne. Przyznam się, że jestem okropną gadżeciarą i mam już masę rzeczy bardziej i mniej potrzebnych, jednak każda następna sprawia mi ogromną przyjemność i to przyjemne mrowienie w okolicach żołądka ;).
Dziś przedstawię Wam 2 propozycje na fajny prezent dla każdego fana gotowania oraz w przepisie poniżej możliwości ich wykorzystania. Pierwsza to patelnia z serii Taurus marki Ambition, która autentycznie mnie zachwyciła wszechstronnością wykorzystania, no i oczywiście ceną! Tą największą o średnicy 28 cm można kupić już za 109 zł w sklepie Dajar, a specjalnie dla Was mam dodatkową zniżkę na zakupy, ale o tym później.
Oprócz atrakcyjnego wyglądu i bardzo solidnego wykonania patelnia ta ma 2 bardzo ważne zalety. Pierwsza to wysoka odporność powłoki na zarysowania. Teflon® Platinum Plus to jedyna powłoka pozwalająca na używanie metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni i nie jest to tylko przechwałka producenta, bo testowałam bardzo intensywnie. Druga bardzo ważna zaleta, to możliwość użytkowania jej w piekarniku. Jaka to wygoda gdy podsmażone mięsiwo można wraz z patelnią wrzucić do rozgrzanego piekarnika. Mniej brudzenia i opcji poparzenia przy przekładaniu do naczynia żaroodpornego. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na takie właśnie wykorzystanie patelni, a używam jej także do pieczenia ciast. Poważnie! Wszystkie odwrócone ciasta i tarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka z poniższego przepisu, rewelacja!
Moją drugą propozycją jest garnek z serii Selection marki Ambition. Pomijając fajny, klasyczny wygląd, jest on zaopatrzony w pokrywkę do odcedzania! Niby taki drobiazg, a jakże pomysłowy. Doskonały do gotowania wszystkiego, co później trzeba odcedzić, ja jak na razie stosowałam go do ziemniaczków i kalafiora, z których później robiłam puree i uważam to za genialne rozwiązanie. Ponadto, sam garnek posiada trójwarstwowe dno (stal – aluminium – stal) o grubości 5,7 mm, dzięki czemu skumulowane podczas podgrzewania ciepło równomiernie się po nim rozchodzi. Przyśpiesza to gotowanie, pozwalając zaoszczędzić czas, a tym samym zużycie gazu oraz energii elektrycznej i potwierdzam tak jest. Szczególnie przy gotowaniu kalafiora w mleku przekonałam się jak szybko się wszystko podgrzewa, a zapach przypalonego na kuchence mleka nie należy do najprzyjemniejszych:). No i cena też jest atrakcyjna, bo koszt garnka o pojemności 2,3 l w sklepie Dajar to koszt 139 zł, a ze zniżką dla Was wyjdzie jeszcze mniej!
Przygotowałam w nim moje ulubione puree z kalafiora:)
Podsumowując, gdybym dostała w prezencie którykolwiek z tych produktów byłabym bardzo zadowolona 🙂
Ale przejdźmy do pyszności. Dziś proponuję przepyszny, a jednocześnie bardzo łatwy pomysł na obiad. Rolada z piersi indyka nadziewana kiełbasą, żurawiną i grzybami, wstępnie obsmażona na patelni, a następnie podpieczona w piekarniku, na pewno sprawdzi się na rodzinny obiad w weekendy, jak i danie na świąteczny stół. Podałam je na pięknej zastawie Fala marki Ambition 🙂
Scroll down for recipe in English
Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną
(4 porcje)
Składniki:
- 1 pierś z indyka, rozkrojona i rozbita na płasko
- 2 łyżki oliwy
- ½ szklanki suszonej żurawiny, drobno posiekanej
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 3-4 pieczarki, drobno posiekane
- 120 g kiełbasy, bez osłonki, drobno posiekanej
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
- ⅓ szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
- W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, do lekkiego zarumienienia. Dodaj grzyby, podsmaż przez 2-3 minuty, po czym dodaj kiełbasę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wmieszaj szałwię.
- Dodaj suszoną żurawinę i białe wino i gotuj, aż wino prawie odparuje. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jej zawartość do średniej miski. Wmieszaj bułkę tartą i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- W międzyczasie rozkrój najgrubszą część piersi z indyka (nie do końca, jak książkę) i rozbij za pomocą tłuczka tak by mięso było tej samej grubości. Dopraw z obu stron solą i pieprzem i wyłóż równomiernie farsz. Zawiń pierś w rulon i zabezpiecz ją sznurkiem lub wykałaczkami.
4. Wlej trochę oliwy do patelni po farszu, rozgrzej na średnim ogniu i obsmaż pierś z każdej strony do zarumienienia. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez 25-30 minut, lub do momentu aż przestanie być surowa w środku. Ja sprawdzam za pomocą termometru kuchennego, temperatura w środku powinna wynosić około 70 oC.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, po czym pokrój w plastry i podawaj z puree z kalafiora.
Smacznego!
Uwaga mam dla Was kod rabatowy ZDROWE-GOTOWANIE do sklepu Dajar na produkty marki Ambition, teraz możecie kupić prezenty 10 % taniej! Kod jest ważny do końca grudnia 2016r.
English version
Turkey roll stuffed with sausage and cranberries
(4 servings)
Ingredients:
- 1 turkey berast, halved, butterflied
- 2 tablespoons of oil
- ½ cup dried cranberries, finely chopped
- 1 small onion, chopped
- 3-4 mushrooms, chopped
- 120 g sausage, finely chopped
- ½ cup dry white wine
- 1 teaspoons chopped fresh sage
- ⅓ cup breadcrumbs
- Heat medium pan over medium heat, add 1 tablespoon of oil and add chopped onion and sauté for 2-3 minutes, until golden. Add chopped mushrooms, cook for 2-3 minutes and add sausage. Cook, stirring, for 5 minutes. Season with salt and pepper and add chopped fresh sage.
- Add dried cranberries and white wine to the pan and simmer until almost evaporate. Remove from heat, transfer to a bowl, stir in breadcrumbs and set aside.
- Meanwhile pound turkey berast to even thickness, season turkey breast with salt and pepper and divide stuffing in an even layer and roll around stuffing into a roulade. Secure each roll with string or toothpick.
- Add some more oil to the skillet and cook stuffed turkey breast on each side until browned.
- Preheat oven at 180 oC. Bake the roll for about 25-30 minutes, remove from the oven and allow to rest for 10 minutes before cutting it into thick slices. Serve with cauliflower puree.
Enjoy!
Ilona says
wlasnie zrobilam ta rolade 🙂 wszystkie smaki super sie komponuja 🙂 danie podalam z kasza i zasmazana kapusta 🙂 jesli chodzi o szalwie, malo wyczuwalna ta 1 lyzeczka chociaz dalam sklepowa a slyszalam ze ziola z marketow sa slabsze od tych uprawianych w domu
tak czy inaczej polecam przepis 🙂
Dzi says
Cieszę się, że smakowało;) Z szałwią to prawda, nie ma to jak świeża prosto z doniczki! 🙂