Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries"

  • Facebook
  • X

Święta zbliżają się nieubłaganie i nadszedł czas, żeby zacząć zastanawiać się nad świątecznym menu, no i nad prezentami oczywiście 🙂 Ja mam podejście do prezentów typowo praktyczne, jakoś nie lubię prezentów, które będą zbieraczami kurzu i będą karmić tylko zmysł wzroku. Z kolei mój ukochany twierdzi, że prezenty praktyczne to najgorsze co można komuś ofiarować, no cóż, przeciwieństwa się przyciągają:).

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Jako, że moim głównym hobby jest oczywiście kuchnia i gotowanie, większość prezentów jakie wręczam to sprzęty lub gadżety kuchenne. Przyznam się, że jestem okropną gadżeciarą i mam już masę rzeczy bardziej i mniej potrzebnych, jednak każda następna sprawia mi ogromną przyjemność i to przyjemne mrowienie w okolicach żołądka ;).

Dziś przedstawię Wam 2 propozycje na fajny prezent dla każdego fana gotowania oraz w przepisie poniżej możliwości ich wykorzystania. Pierwsza to patelnia z serii Taurus marki Ambition, która autentycznie mnie zachwyciła wszechstronnością wykorzystania, no i oczywiście ceną! Tą największą o średnicy 28 cm można kupić już za 109 zł w sklepie Dajar, a specjalnie dla Was mam dodatkową zniżkę na zakupy, ale o tym później.

patelnia

Oprócz atrakcyjnego wyglądu i bardzo solidnego wykonania patelnia ta ma 2 bardzo ważne zalety. Pierwsza to wysoka odporność powłoki na zarysowania. Teflon® Platinum Plus to jedyna powłoka pozwalająca na używanie metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni i nie jest to tylko przechwałka producenta, bo testowałam bardzo intensywnie. Druga bardzo ważna zaleta, to możliwość użytkowania jej w piekarniku. Jaka to wygoda gdy podsmażone mięsiwo można wraz z patelnią wrzucić do rozgrzanego piekarnika. Mniej brudzenia i opcji poparzenia przy przekładaniu do naczynia żaroodpornego. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na takie właśnie wykorzystanie patelni, a używam jej także do pieczenia ciast. Poważnie! Wszystkie odwrócone ciasta i tarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka z poniższego przepisu, rewelacja!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moją drugą propozycją jest garnek z serii Selection marki Ambition. Pomijając fajny, klasyczny wygląd, jest on zaopatrzony w pokrywkę do odcedzania! Niby taki drobiazg, a jakże pomysłowy. Doskonały do gotowania wszystkiego, co później trzeba odcedzić, ja jak na razie stosowałam go do ziemniaczków i kalafiora, z których później robiłam puree i uważam to za genialne rozwiązanie. Ponadto, sam garnek posiada trójwarstwowe dno (stal – aluminium – stal) o grubości 5,7 mm, dzięki czemu skumulowane podczas podgrzewania ciepło równomiernie się po nim rozchodzi. Przyśpiesza to gotowanie, pozwalając zaoszczędzić czas, a tym samym zużycie gazu oraz energii elektrycznej i potwierdzam tak jest. Szczególnie przy gotowaniu kalafiora w mleku przekonałam się jak szybko się wszystko podgrzewa, a zapach przypalonego na kuchence mleka nie należy do najprzyjemniejszych:). No i cena też jest atrakcyjna, bo koszt garnka o pojemności 2,3 l w sklepie Dajar to koszt 139 zł, a ze zniżką dla Was wyjdzie jeszcze mniej!

garnek-z-pokrywka-do-odcedzania-selection-18-cm-2-3-l-ambition

Przygotowałam w nim moje ulubione puree z kalafiora:)

garnek selection

Podsumowując, gdybym dostała w prezencie którykolwiek z tych produktów byłabym bardzo zadowolona 🙂

Ale przejdźmy do pyszności. Dziś proponuję przepyszny, a jednocześnie bardzo łatwy pomysł na obiad. Rolada z piersi indyka nadziewana kiełbasą, żurawiną i grzybami, wstępnie obsmażona na patelni, a następnie podpieczona w piekarniku, na pewno sprawdzi się na rodzinny obiad w weekendy, jak i danie na świąteczny stół. Podałam je na pięknej zastawie Fala marki Ambition 🙂

Scroll down for recipe in English

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 pierś z indyka, rozkrojona i rozbita na płasko
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki suszonej żurawiny, drobno posiekanej
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 3-4 pieczarki, drobno posiekane
  • 120 g kiełbasy, bez osłonki, drobno posiekanej
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
  • ⅓ szklanki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. W średniej patelni  rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty, do lekkiego zarumienienia. Dodaj grzyby, podsmaż przez 2-3 minuty, po czym dodaj kiełbasę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wmieszaj szałwię.
  2. Dodaj suszoną żurawinę i białe wino i gotuj, aż wino prawie odparuje. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jej zawartość do średniej miski. Wmieszaj bułkę tartą i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  3. W międzyczasie rozkrój najgrubszą część piersi z indyka (nie do końca, jak książkę) i rozbij za pomocą tłuczka tak by mięso było tej samej grubości. Dopraw z obu stron solą i pieprzem i wyłóż równomiernie farsz. Zawiń pierś w rulon i zabezpiecz ją sznurkiem lub wykałaczkami.

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries4. Wlej trochę oliwy do patelni po farszu, rozgrzej na średnim ogniu i obsmaż pierś z każdej strony do zarumienienia. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez 25-30 minut, lub do momentu aż przestanie być surowa w środku. Ja sprawdzam za pomocą termometru kuchennego, temperatura w środku powinna wynosić około 70 oC.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, po czym pokrój w plastry i podawaj z puree z kalafiora.

Smacznego!

Uwaga mam dla Was kod rabatowy ZDROWE-GOTOWANIE do sklepu Dajar na produkty marki Ambition, teraz możecie kupić prezenty 10 % taniej! Kod jest ważny do końca grudnia 2016r.

English version

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 turkey berast, halved, butterflied
  • 2 tablespoons of oil
  • ½ cup dried cranberries, finely chopped
  • 1 small onion, chopped
  • 3-4 mushrooms, chopped
  • 120 g sausage, finely chopped
  • ½ cup dry white wine
  • 1 teaspoons chopped fresh sage
  • ⅓ cup breadcrumbs
Preparation:
  1. Heat medium pan over medium heat, add 1 tablespoon of oil and add chopped onion and sauté for 2-3 minutes, until golden. Add chopped mushrooms, cook for 2-3 minutes and add sausage. Cook, stirring, for 5 minutes. Season with salt and pepper and add chopped fresh sage.
  2. Add dried cranberries and white wine to the pan and simmer until almost evaporate. Remove from heat, transfer to a bowl, stir in breadcrumbs and set aside.
  3. Meanwhile pound turkey berast to even thickness, season turkey breast with salt and pepper and divide stuffing in an even layer and roll around stuffing into a roulade. Secure each roll with string or toothpick.
  4. Add some more oil to the skillet and cook stuffed turkey breast on each side until browned.
  5. Preheat oven at 180 oC. Bake the roll for about 25-30 minutes, remove from the oven and allow to rest for 10 minutes before cutting it into thick slices. Serve with cauliflower puree.

Enjoy!

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Share the post "Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: białe wino, grzyby, indyk, kiełbasa, mięso, obiad, wino, żurawina

« Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring
Strogonow z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff »

Comments

  1. Ilona says

    10 października 2017 at 19:55

    wlasnie zrobilam ta rolade 🙂 wszystkie smaki super sie komponuja 🙂 danie podalam z kasza i zasmazana kapusta 🙂 jesli chodzi o szalwie, malo wyczuwalna ta 1 lyzeczka chociaz dalam sklepowa a slyszalam ze ziola z marketow sa slabsze od tych uprawianych w domu
    tak czy inaczej polecam przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 października 2017 at 20:51

      Cieszę się, że smakowało;) Z szałwią to prawda, nie ma to jak świeża prosto z doniczki! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Poduszeczki z truskawkami i nutellą z polewą z białej czekolady

GRILLOWANY lOSOs W KREMOWYM SOSIE ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI / GRILLED SALMON WITH CREAMY ASPARAGUS AND MUSHROOM SAUCE

Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and mushroom sauce

Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym/Roast duck with caramel and orange sauce

Steki-z-tunczyka-po-prowansalsku-Tuna-provencale

Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale

Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream

Inka z korzenną śmietanką dyniową / Chicory coffee with spiced pumpkin cream

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress