Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk

Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk"

  • Facebook
  • X
Dziś po raz kolejny przedstawiam dodatek do dania głównego w stylu wschodnim. Moja ulubiona dynia, tym razem w towarzystwie bakłażana duszone w mleku kokosowym tworzą zaskakująco smaczną kompozycję. Sprawdzi się tak samo dobrze jako dodatek do mięs jaki i ryb, niekoniecznie na sposób wschodni. Po uduszeniu można je też zmiksować na gładkie puree, ja jednak tym razem zostawiłam je w całości. Warto eksperymentować z nowymi smakami, zachęcam i polecam:)
Scroll down for recipe in English
dynia z baklazanem1
Dynia z bakłażanem duszone w mleku kokosowym
(4 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 250 g dyni, obranej i pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
  • 250 g bakłażana, pokrojonego w w ok. 1 cm kostkę
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę z czosnkiem. Podsmaż przez kilka minut do zeszklenia.
  2. Dodaj dynię, bakłażana i ryby sos i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  3. Następnie wlej mleko kokosowe, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i duś warzywa prawie do miękkości, przez około 10-15 minut.
  4. Pod koniec duszenia dodaj chili i dopraw sosem rybnym i pieprzem. Zwiększ ogień i gotuj aż warzywa staną się miękkie a mleko zgęstnieje do konsystencji sosu.

Smacznego!

dnia z baklazanem2
English version
Pumpkin and eggplant in coconut milk
(4 servings)
Ingredients:
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 small onion, finely chopped
  • 250 g pumpkin, peeled and cut into 1 cm cubes
  • 250 g eggplant, cut into 1 cm cubes
  • 1 can (400 ml) coconut milk
  • 1 tsp chili pepper, chopped
  • 1 tbsp fish sauce
  • salt and pepper
Preparation:
  1. In a deep pan, cook garlic and onion in oil over medium heat until translucent.
  2. Add the pumpkin, eggplant and fish sauce and saute for a 2-3 minutes.
  3. Add coconut milk and bring to boil then lower heat and let it simmer until vegetables are almost tender, about 10-15 minutes.
  4. Add chili pepper and season with fish sauce and pepper. Bring heat to medium and continue to simmer until both eggplant and pumpkin are cooked and coconut milk thickens.

Enjoy!

dynia z baklazanem3

Share the post "Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: bakłażan, dod, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, dynia, mleko kokosowe

« Zupa z batatów, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup
Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce »

Comments

  1. kuchnia indyjska kimka says

    4 stycznia 2015 at 12:51

    Pięknie się prezentuje. Na pewno bardzo smaczne – słodka dynia, bakłażan , kokos – pycha!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 stycznia 2015 at 13:24

      Dokładnie. Czasami mniej znaczy więcej:)

      Odpowiedz
  2. karolek says

    5 stycznia 2015 at 11:15

    Świetnie danie prezentuje się na zdjęciu 😉 zapewne tak samo smakuje 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 stycznia 2015 at 12:23

      O tak:)

      Odpowiedz
  3. Fabryka Nadruków says

    6 stycznia 2015 at 16:21

    Bardzo ciekawy przepis na pewno wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 stycznia 2015 at 16:26

      🙂

      Odpowiedz
  4. andzela says

    16 września 2016 at 11:12

    Dynia czyli samo zdrowie! 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 września 2016 at 11:12

      To prawda:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Dżem truskawkowy z nutą cytrynową / Strawberry jam with lemon

kielbasa_zapiekana

Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną cebulą / Sausage and Caramelised Onion Hot Pot

Jagniecina-z-cukinia-i-fasolka-szparagowa-Lamb-with-zucchini-and-green-beans

Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową / Lamb with zucchini and green beans

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress