Share the post "Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk"
Dziś po raz kolejny przedstawiam dodatek do dania głównego w stylu wschodnim. Moja ulubiona dynia, tym razem w towarzystwie bakłażana duszone w mleku kokosowym tworzą zaskakująco smaczną kompozycję. Sprawdzi się tak samo dobrze jako dodatek do mięs jaki i ryb, niekoniecznie na sposób wschodni. Po uduszeniu można je też zmiksować na gładkie puree, ja jednak tym razem zostawiłam je w całości. Warto eksperymentować z nowymi smakami, zachęcam i polecam:)
Scroll down for recipe in English
Dynia z bakłażanem duszone w mleku kokosowym
(4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 250 g dyni, obranej i pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
- 250 g bakłażana, pokrojonego w w ok. 1 cm kostkę
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
- 1 łyżka sosu rybnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę z czosnkiem. Podsmaż przez kilka minut do zeszklenia.
- Dodaj dynię, bakłażana i ryby sos i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- Następnie wlej mleko kokosowe, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i duś warzywa prawie do miękkości, przez około 10-15 minut.
- Pod koniec duszenia dodaj chili i dopraw sosem rybnym i pieprzem. Zwiększ ogień i gotuj aż warzywa staną się miękkie a mleko zgęstnieje do konsystencji sosu.
Smacznego!
English version
Pumpkin and eggplant in coconut milk
(4 servings)
Ingredients:
- 1 tbsp vegetable oil
- 2 cloves garlic, minced
- 1 small onion, finely chopped
- 250 g pumpkin, peeled and cut into 1 cm cubes
- 250 g eggplant, cut into 1 cm cubes
- 1 can (400 ml) coconut milk
- 1 tsp chili pepper, chopped
- 1 tbsp fish sauce
- salt and pepper
Preparation:
- In a deep pan, cook garlic and onion in oil over medium heat until translucent.
- Add the pumpkin, eggplant and fish sauce and saute for a 2-3 minutes.
- Add coconut milk and bring to boil then lower heat and let it simmer until vegetables are almost tender, about 10-15 minutes.
- Add chili pepper and season with fish sauce and pepper. Bring heat to medium and continue to simmer until both eggplant and pumpkin are cooked and coconut milk thickens.
Enjoy!
kuchnia indyjska kimka says
Pięknie się prezentuje. Na pewno bardzo smaczne – słodka dynia, bakłażan , kokos – pycha!
Dzi says
Dokładnie. Czasami mniej znaczy więcej:)
karolek says
Świetnie danie prezentuje się na zdjęciu 😉 zapewne tak samo smakuje 😉
Dzi says
O tak:)
Fabryka Nadruków says
Bardzo ciekawy przepis na pewno wypróbuję 🙂
Dzi says
🙂
andzela says
Dynia czyli samo zdrowie! 😉
Dzi says
To prawda:)