Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Puree z kalafiora z jarmużem / Cauliflower kale puree

Puree z kalafiora z jarmużem / Cauliflower kale puree

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Puree z kalafiora z jarmużem / Cauliflower kale puree"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejny pomysł pomysł na znakomity zamiennik do dań głównych z moim ostatnim odkryciem –  jarmużem. Lekkie i bardzo zdrowe puree z kalafiora z parmezanem i śmietanką, z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem jarmużu. Danie szybkie, łatwe i z mnóstwem witamin, pasuje do każdego dania głównego. Polecam!

Scroll down for English

puree

Puree z kalafiora z jarmużem

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 duży kalafior, posiekany na małe różyczki
  • 2 duże garści jarmużu, bez twardych łodyg, drobno posiekanego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki śmietanki 36%
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Umieść kalafior w dużym garnku, zalej wodą tak by był nią przykryty, doprowadź do wrzenia pod przykryciem i gotuj do miękkości, ok 15 minut.
  2. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć jarmuż wraz z czosnkiem i 1/4 łyżeczki soli i podsmaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Gdy jarmuż zmięknie, zdejmij patelnię z ognia.
  3. Ugotowany kalafior zmiksuj blenderem na gładkie puree.
  4. Dodaj do puree jarmuż, parmezan i śmietankę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i podawaj.

Smacznego!

puree

English version

Cauliflower kale puree

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 large head of cauliflower, chopped
  • 2 big handfuls kale, without ribs, chopped
  • 1 clove garlic, minced
  • salt and pepper
  • 3 tbsp double cream
  • 2 tbsp grated parmesan cheese

Preparation:

  1. In a large pot, bring the cauliflower to a boil and cook until it is very soft, about 15 minutes.
  2. Heat a large pan with 1 tbsp of oil and saute the chopped kale, garlic, and 1/4 teaspoon salt on medium high heat for 2-3 minutes. Once the kale has wilted remove it from the heat.
  3. Puree the cauliflower using hand blender until it is smooth.
  4. Add kale mixture, cream and parmesan cheese to the cauliflower puree and stir together. Season with salt and pepper and serve.

Enjoy!

puree

Share the post "Puree z kalafiora z jarmużem / Cauliflower kale puree"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, jarmuż, kalafior, parmezan, ser

« Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts
Wyniki konkursu z Pyszne.pl »

Comments

  1. Neotherm says

    16 lutego 2015 at 11:40

    Masz świetny talerzyk do tego puree 🙂
    Ogólnie ciekawe połączenie, tylko ja mam problem ze znalezieniem jarmużu…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lutego 2015 at 11:47

      Ha, ha dzięki:) Ja też niestety 🙁

      Odpowiedz
  2. chunk says

    16 lutego 2015 at 12:04

    jej! ale wykwintne 🙂

    tak, zastawa wyśmienita 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lutego 2015 at 12:43

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  3. Patrycja says

    16 lutego 2015 at 12:26

    No właśnie nie wiecie gdzie można kupić Jarmuż bo jakoś w sklepach się nie spotkałam ? i wydaje mi się że będzie problem z jego zakupem a tak to smakowicie wygląda ci ciekawe połączenie

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lutego 2015 at 12:43

      Ja kupuję w Auchan, chociaż najczęściej widzę na bazarkach.

      Odpowiedz
      • Patrycja says

        16 lutego 2015 at 15:29

        Auchan u mnie w mieście nie ma :/ hmm to poszukam na bazarku może gdzieś dostane 🙂

        Odpowiedz
  4. Maciek says

    16 lutego 2015 at 13:55

    A spróbuje, bo nigdy nie jadłem 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lutego 2015 at 14:13

      A polecam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE NAGRODZONE NA WIELKIEJ GALI RESTAURANT WEEK 2018!

Maślane ślimaczki cynamonowe z cytrynowym lukrem z serka śmietankowego

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryka / Chicken, mushroom and pepper pasta

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta

Tikka Masala z jagnięcina / Lamb Tikka Masala

Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala

Angielskie śniadanie – scones na słono i słodko

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress