Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejny przepis na moje ukochane mule. Udało mi się je kupić w bardzo okazyjnej cenie więc postanowiłam przyrządzić je sobie na samotny obiad, niestety mój połówek nie jest fanem owoców morza. Tym razem proponuję je z warzywami i czosnkiem, duszone w winie i bulionie, który stworzy nam na koniec śmietanowy sos. To danie jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam podanie z chlebkiem do moczenia w pysznym sosiku:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels wuth creamy garlic sauce

 

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 kg świeżych muli, umytych i oczyszczonych, wyrzuć te otwarte
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 150 ml bulionu rybnego lub drobiowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 5-6 ząbków czosnku, drobno posiekane
  • 1 mała marchewka, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 mała pietruszka lub pasternak, pokrojona w drobną w kostkę
  • 1/2 dużego pora, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 100 g śmietany 18%
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól

Przygotowanie:

  1. W większym garnku rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę, pasternak lub pietruszkę i pora, wymieszaj i smaż przez około 2-3 minuty.
  2. Wlej wino i gotuj przez 1-2 minuty, po czym wlej bulion.
  3. Wsyp mule, doprowadź całość do wrzenia i gotuj na dużym ogniu pod przykryciem, przez około 3-4 minuty, aż małże się otworzą. Potrząśnij garnkiem raz czy dwa w trakcie gotowania. Wyrzuć te nieotwarte.
  4. Wmieszaj śmietanę i dopraw solą jeżeli to konieczne. Posyp szczypiorkiem i podawaj w dużych talerzach z chrupiącym chlebkiem.

Smacznego!

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels wuth creamy garlic sauce

English version

Mussels with creamy garlic sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 2kg fresh mussels, cleaned, discard open
  • 1 tablespoon butter
  • 100 ml dry white wine
  • 150 ml fish or chicken stock
  • 1 onion, finely chopped
  • 5-6 garlic cloves, finely chopped
  • 1 small carrot, finely diced
  • 1 small parsnip or parsley root, finely diced
  • 1/2 leek, thinly sliced
  • 100g single cream
  • handful chives, chopped
  • salt

Preparation:

  1. In a large pot, melt butter and sauté onion and garlic lightly until transparent. Add the carrots, parsnip and leek and quickly toss. Cook for approx 2-3 minutes.
  2. Pour wine and allow to simmer for 1-2 minutes, then add the the stock.
  3. Tip in the mussels, bring to a boil, cover and shake the pan over a high heat until the mussels are open,  about 3-4 minutes. Discard those mussels that have not opened.
  4. Stir in the cream and season with some salt to your taste. Sprinkle with chives and serve in large bowls, with a crusty rustic bread.

Enjoy!

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels wuth creamy garlic sauce

Share the post "Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: mule, obiad, owoce morza

« Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs
Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup »

Comments

  1. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    23 lutego 2016 at 19:32

    Mój mąż i mama byliby zachwyceni tym daniem, bo kochają mule 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lutego 2016 at 20:11

      Wiedzą co dobre!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Moja wymarzona kuchnia – Gorenje Simplicity

Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie

Pieczone ziemniaki i marchewki Jamiego Olivera

Szybki-kurczak-z-suszonymi-pomidorami-i-mozzarella-Easy-chicken-with-sun-dried-tomatoes-and-mozzarella

Szybki kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą / Easy chicken with sun dried tomatoes and mozzarella

Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg Marthy Stewart

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress