Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic

Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic"

  • Facebook
  • Twitter

Jakiś czas temu producent przypraw Kotanyi uszczęśliwił mnie pokaźną paczką różnego rodzaju przypraw. Wśród mniej lub bardziej popularnych znalazłam cudo o nazwie czosnek niedźwiedzi, którego wcześniej w mojej kuchni nie stosowałam.

Postanowiłam zgłębić temat i z Wiki, dowiedziałam się, że:

Czosnek niedźwiedzi ma podobne własności lecznicze, jak czosnek pospolity i inne gatunki czosnków. Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach

Cuda! Postanowiłam go więc wykorzystać w daniu, które miałam właśnie w planach. W taki też sposób powstał przepyszny gulasz z marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym na półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami. Danie wyszło przepyszne! Jest to jedno z tych, które praktycznie robi się samo. Polecam!

Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic

Scroll down for recipe in English

Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim

(4 porcje)

Składniki:

  • 400 g karkówki jagnięcej, pokrojonej w 2 cm kostkę (lub innej części)
  • 2 łyżki posiekanych igiełek rozmarynu
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 2 duże cebule, pokrojone w kosteczkę
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
  • 1 duży batat, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę
  • 175 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 175 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • kilka obrotów młynka ziół włoskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 200-250 g makaronu

Przygotowanie:

  1. Włóż jagnięcinę do średniej miski, dodaj rozmaryn, miętę, ocet i miód, po czym dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw na około 4 godziny do lodówki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę, pieczarki, seler i bataty i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia cebuli.
  3. Dodaj jagnięcinę wraz z marynatą i smaż przez kolejne 2 minuty.
  4. Następnie wlej wino wraz z bulionem i gotuj przez około 2-3 minuty, aż odparuje alkohol. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, wędzoną papryką i przyprawą włoską, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę i 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  5. W trakcie gotowania gulaszu przygotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
  6. Rozłóż makaron wraz z gulaszem na 4 talerze, posyp mikro ziołami jeśli posiadasz i podawaj natychmiast.

Smacznego!

Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic

English version

 Pasta with lamb stew with wild garlic

(4 servings)

Ingredients:

  • 400 g lamb neck, cut into 2 cm cubes (or other cut of lamb meat)
  • 1 tsp sea salt and freshly ground black pepper
  • 3 tbsp honey
  • 3 tbsp white wine vinegar
  • 3 tbsp finely chopped mint leaves
  • 2 tbsp finely chopped leaves rosemary
  • 5 tbsp olive oil
  • 2 large onions, finely chopped
  • 100 g button mushrooms, quartered
  • 3 sticks celery, finely chopped
  • 1 large sweet potato, peeled and cut into 2 cm cubes
  • 175 ml red wine
  • 175 ml chicken or vegetable stock
  • 2 tsp wild garlic
  • 2 tsp smoked paprika
  • a few grinds of italian seasoning
  • salt and pepper to taste
  • 200-250 g dried pasta

Preparation:

  1. Place the lamb into a bowl and add the rosemary, mint, vinegar, and honey. Season with salt and freshly ground black pepper and transfer to the fridge for about 4 hours, to marinate.
  2. Pour the oil into a large casserole and fry the onion, mushrooms, celery and potatoes for about 5 minutes, until softened.
  3. Add the lamb and marinade and cook for a further 2 minutes.
  4. Add in the wine and the stock and cook for about 2-3 minutes, until the alcohol has evaporated. Season with salt and pepper, wild garlic, smoked paprika and italian seasoning, cover the pot with the lid and leave to cook on a low heat for about 1 hour and 30 minutes, stirring occasionally.
  5. While the casserole is cooking, prepare the pasta according to package directions and drain.
  6. Place the pasta into 4 dinner plates and spoon some of the lamb casserole into the middle. Serve straight away.

Enjoy!

Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic

Share the post "Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: bataty, czerwone wino, grzyby, jagnięcina, mięso, miód, obiad, pieczarki, wino, zioła

« Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew
Warsztaty z Frisco.pl z przepiórką w roli głównej – relacja »

Comments

  1. nietylkopasta.pl says

    2 listopada 2015 at 10:39

    Takie dania lubię bo sposób wykonania nie robi specjalnego zamieszania w kuchni. A gulasze kocham za ich zróżnicowany smak oraz pyszne rozpływające się w ustach elementy 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 listopada 2015 at 11:02

      Dokładnie, mało wysiłku a efekt zawsze pyszny!:)

      Odpowiedz
  2. An etka says

    2 listopada 2015 at 12:19

    Przyprawy Kotanyi są wspaniałe :). Odkryłam to niedawno i teraz wciąż, będąc na zakupach, buszuję przy regale z tymi przyprawami :).

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 listopada 2015 at 12:21

      Zgadzam się, są bardzo dobrej jakości.

      Odpowiedz
  3. Kasia knifeandspoon.pl says

    3 listopada 2015 at 08:26

    Gulaszu jagniecego nie miałam przyjemności kosztować, a musze przyznać ze wygląda zachęcająco 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 listopada 2015 at 09:56

      Polecam!

      Odpowiedz
  4. Herbatkowo says

    3 listopada 2015 at 10:14

    Zdecydowanie lepsze niż standardowe przepisy. Polecam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 listopada 2015 at 10:40

      Zdecydowanie:)

      Odpowiedz
  5. kardamon says

    5 listopada 2015 at 12:43

    ja też uwielbiam przyprawy, to one są podstawą wszelkich smaków i nadają rzeczywisty charakter daniom 🙂 a to danie wygląda prześlicznie i na pewno tak smakuje. bardzo przypada mi do gustu patrząc na składniki 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 listopada 2015 at 13:19

      Polecam!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese

Jeszcze taniej z TchiboCard

Jeszcze taniej z TchiboCard

1 urodziny bloga i tort marchewkowy z kardamonem / Carrot cake with cardamom

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym/Mussels in cider

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress