Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans

Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam dziś przepis na bardzo przyjemne i łatwe danie kuchni tajskiej. Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie z mleczka kokosowego, masła orzechowego, chilli z fasolką szparagową i papryką. Idealne danie na te upalne dni! Podałam je z makaronem ryżowym, jednak równie dobrze danie to może być podane zwyczajnie z ryżem. Polecam wszystkim, nie tylko fanom dalekowschodnich smaków:)

Scroll down for recipe in English

Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans

Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką

(4 servings)

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w grubszą kostkę
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 czerwone chili, drobno posiekane
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • sok z 1 i pół limonki
  • 200 g fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i pokrojonej na kawałki
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w grubszą kostkę
  • sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku

Do podania:

  • garść posiekanych listków kolendry
  • 1 czerwone chili, posiekane
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • kawałki limonki

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut do zeszklenia.
  2. Zwiększ ogień i włóż polędwiczkę, smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Następnie wmieszaj kolendrę, chilli, po czym dodaj bulion, mleko kokosowe, masło orzechowe i sok z 1 limonki. Doprowadź całość do łagodnego wrzenia, przykryj i gotuj na mniejszym ogniu przez przez 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu i dodaj trochę wody jeżeli sos stanie się zbyt gęsty.
  4. Po tym czasie wmieszaj resztę soku z limonki, fasolkę i paprykę. Całość dokładnie wymieszaj, zdejmij pokrywkę i gotuj kolejne 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  5. Wyłóż danie do miseczek i posyp świeżą kolendrą, chilli, orzeszkami ziemnymi i podawaj z plasterkami limonki do dekoracji.

Smacznego!

Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans

English version

Thai pork loin with beans

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 tsp olive oil
  • 1 onion, chopped
  • 500 g pork loin, cut into bite-size chunks
  • 1 tbsp ground coriander
  • 1 red chilli, chopped finely
  • 250 ml chicken stock
  • 250 ml coconut milk
  • 3 tbsp peanut butter
  • juice of 1 and a half limes
  • 200 g chopped green beans
  • ½ of a red bell pepper, chopped into chunks
  • salt, pepper and brown sugar to taste

Toppings:

  • handful of chopped coriander
  • 1 red chilli, chopped
  • 2 tbsp chopped unsalted peanuts
  • wedges of lime

Preparation:

  1. Heat the oil in a large pan, add in the onions and cook gently for a couple of minutes until soft and translucent.
  2. Turn up the heat and add in the pork, cook for 5 minutes, stirring regularly.
  3. Stir in the ground coriander and red chilli and then add the stock, coconut milk, peanut butter and juice of 1 of the limes. Bring to a gentle bubble, then put the lid on, and leave to simmer gently on a medium heat for 20 minutes. Give it a stir from time to time, add a splash of water if it starts to look too dry.
  4. After 20 minutes, stir in the remaining lime juice, green beans and bell pepper. Give everything a stir, and leave to cook for another 15 minutes with the lid off. Season to tastewith salt, pepper and sugar.
  5. Spoon into a serve dish and top with fresh coriander, red chillies, peanuts and lime wedges.

Enjoy!

Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans

Share the post "Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: fasolka szparagowa, groszek, masło orzechowe, mięso, mleko kokosowe, obiad, orzechy, wieprzowina

« Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples
Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini »

Comments

  1. Grzesiek says

    1 września 2015 at 09:58

    Mmm, wygląda świetnie 🙂 muszę spróbować

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 września 2015 at 10:20

      Polecam:)

      Odpowiedz
  2. Karolina says

    1 września 2015 at 14:36

    Wygląda to OBŁĘDNIE! 🙂 I nawet przepis nie jest taki trudny 😉 Dzisiaj na pewno przygotuję to dla mojego lubego na kolację… 🙂 Dzięki 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 września 2015 at 14:48

      Jest łatwe i pyszne, polecam:)

      Odpowiedz
  3. topforma says

    4 września 2015 at 11:46

    Jeju teraz to mi przypomniałaś o moich wakacjach w tajlandii. nienawidze Cie!!!! nie no wygląda pysznie:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 września 2015 at 13:24

      Sesese:P

      Odpowiedz
  4. anna says

    6 września 2015 at 23:49

    Smakowicie wygląda i na pewno tak samo smakuje. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 września 2015 at 09:28

      O tak:)

      Odpowiedz
  5. plasterer bristol says

    8 września 2015 at 10:22

    This sounds lovely and really tasty. Thank you for sharing this.

    Simon

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken

Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala

Kaczka pieczona po pekińsku

makaron_z_kielbasa_dynia

Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta

Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar

Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress