Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar

Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne śledziki, które pamiętam z dzieciństwa. Rozpływające się w ustach całe śledzie (nie płaty) marynowane przez kilka dni w aromatycznej zalewie octowej z cukrem i przyprawami, absolutnie moje ulubione! Zajadam je z chlebkiem i oczywiście dodatkową porcją octu 🙂 Polecam nie tylko na święta!

Scroll down for recipe in English

Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar

Śledzie marynowane w occie

(4 – 6 porcji)

Składniki:

  • 4 śledzie solone (w całości)
  • 2 duże cebule

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 duże listki laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • mleko i woda do namoczenia śledzi

Przygotowanie:

  1. Śledzie oczyść, umyj, zalej wodą i odstaw na 3 godziny. Następnie odcedź zalej mlekiem i mocz kolejne 2 godziny, po czym pokrój na dzwonka.
  2. Wszystkie składniki zalewy zagotuj, wrzuć cebulę, gotuj przez 5 minut i odstaw do ostygnięcia.
  3. Na dno 2 słoików (około 1 l) wrzuć trochę cebuli, ułóż w jedną warstwę śledzi a na nie znowu trochę cebuli. Powtarzaj te czynności aż skończą się składniki, po czym wlej zalewę i olej.
  4. Zakręć słoiki i odstaw na minimum 3 dni.

Smacznego!

Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar

English version

Herring marinated in vinegar

(4 – 6 servings)

Ingredients:

  • 4 salted herrings
  • 2 large onions

Ingredients for the brine:

  • 3 cups water
  • 1 cup vinegar
  • 1/2 tablespoons of salt
  • 5 tablespoons sugar
  • 5 peppercorns
  • 3 allspice berries
  • 3 large bay leaves
  • 2 tbsp oil
  • milk and water for soaking

Preparation:

  1. Wash the herrings, cover with water and set aside for 3 hours. Strain, cover with the milk, set aside for the next 2 hours and cut into 2-3 cm pieces.
  2. Place all ingredients for the brine (except oil) in a small saucepan, bring to the oil, add onion and cook for 5 minutes. Set aside to cool.
  3. Prepare 2 1 l jars, place some onions on the bottom, add 2-3 pieces of herring, and cover with onions. Repeat until you run out of ingredients, then add in the brine with oil.
  4. Close the jars and allow to sit in the fridge for 3 days.

Enjoy!

Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar

Share the post "Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Ryby i owoce morza Tagged With: ryby, śledzie, święta

« Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel
Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart »

Comments

  1. Kasia knifeandspoon.pl says

    16 grudnia 2015 at 15:20

    Jeszcze nie robiłam w occie a to takie proste. Zapisuje przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 grudnia 2015 at 16:19

      Koniecznie musisz spróbować! 🙂

      Odpowiedz
  2. tomitro says

    17 grudnia 2015 at 11:34

    Z przepisu skorzystam jeszcze przed świętami. Nie jestem „mistrzem” dlatego przed podaniem nowego dania gościom zawsze próbuje..

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 grudnia 2015 at 14:38

      I słusznie.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce

Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Puree ziemniaczane z serem brie / Brie mashed potatoes

Ciasteczka-maslane-z-czekolada-Butter-cookies-with-chocolate

Ciasteczka maślane z czekoladą / Butter cookies with chocolate

Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi / Toffee stuffed pumpkin cookies

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress