Tak na prawdę w książce „Real Food” Nigela Slatera, w której znalazłam ten przepis jego tytuł brzmi Roast New Potato Salad, jednak postanowiłam spolszczyć nazwę tego dania, gdyż u nas raczej nie podaje się ziemniaków do obiadu w formie sałatki. Przynajmniej tam skąd pochodzę i mieszkam:) Ogólnie rzecz biorąc, są to młode, pieczone ziemniaki z lekkim dressingiem z musztardy, oliwy i octu winnego ze sporą ilością szczypiorku. Polecam to danie do wszystkich mięs, szczególnie ,jak sam autor wskazuje w przedmowie, do wołowiny i kurczaka. Polecam!
Scroll down for English
Pieczone młode ziemniaki z dressingiem ze szczypiorkiem
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku, obranych i przeciśniętych przez praskę
- liście z 6 dużych gałązek tymianku
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka (lub więcej) posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Umyte młode ziemniaki pokrój no dosyć grube plasterki. Wymieszaj je w misce z oliwą, czosnkiem, tymiankiem i sporą szczyptą soli i pieprzu.
- Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 200 oC piekarnika na około 45 minut, aż będą miękkie i zarumienione. Potrząśnij nimi od czasu do czasu aby nie przywarły do naczynia.
- Wyjmij je z piekarnika i przełóż do naczynia do podania.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu i delikatnie posól go i popieprz. Wymieszaj gorące ziemniaki z dressingiem, zostaw na 10 minut i podawaj.
English version
Roast New Potato Salad
(serves 4 as a side dish)
Ingredients:
- 500 g new potatoes
- 3 tablespoons olive oil
- 6 cloves garlic, peeled and crushed
- te leaves from 6 bushy springs of thyme
For the dressing:
- 1 tablespoon Dijon mustard
- 2 tablespoons red wine vinegar
- 60 ml olive oil
- 1 teaspoon (or more) chopped chives
Preparation:
- Cut the potatoes into thick slices. Toss them in a bowl wih the olive oil, garlic, thyme and some salt and pepper,
- Scatter them in a baking dish and roast in an oven preheated to 200 oC until golden and tender. This will take a good 45 minutes. Shake them about a bit now and again so they do not stick.
- Remove from oven and tip into a salad bowl.
- Whisk the dressing ingredients together with a grinding of salt and pepper. Toss the hot potatoes gently in the dressing, leave for ten minutes, then serve.
Wiewióra says
ale pysznie 🙂 bardzo lubię pieczone ziemniaki pod każda postacią 🙂
Dzi says
Fakt, te Nigelowi się bardzo udały:)
Pati says
Widzę, że masz podobny do mojego gust kulinarny. Bardzo aromatyczna kuchnia!
Dzi says
Cieszę się:)
Mariusz says
Pyszne danie uwielbiam przepisy tego typu. Szczególnie podoba mi się szczypiorek w połączeniu z ziemniakami. Osobiście bardzo mi się to wszystko podoba mogę jeść takie dania cały czas tylko wiadomo jak za dużo to brzuch rośnie.