Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Pieczone młode ziemniaki z dressingiem musztardowym ze szczypiorkiem

Pieczone młode ziemniaki z dressingiem musztardowym ze szczypiorkiem

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Pieczone młode ziemniaki z dressingiem musztardowym ze szczypiorkiem"

  • Facebook
  • Twitter

Tak na prawdę w książce „Real Food” Nigela Slatera, w której znalazłam ten przepis jego tytuł brzmi Roast New Potato Salad, jednak postanowiłam spolszczyć nazwę tego dania, gdyż u nas raczej nie podaje się ziemniaków do obiadu w formie sałatki. Przynajmniej tam skąd pochodzę i mieszkam:) Ogólnie rzecz biorąc, są to młode, pieczone ziemniaki z lekkim dressingiem z musztardy, oliwy i octu winnego ze sporą ilością szczypiorku. Polecam to danie do wszystkich mięs, szczególnie ,jak sam autor wskazuje w przedmowie, do wołowiny i kurczaka. Polecam!

Scroll down for English

Pieczone młode ziemniaki z dressingiem ze szczypiorkiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku, obranych i przeciśniętych przez praskę
  • liście z 6 dużych gałązek tymianku
Składniki na dressing:
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka (lub więcej) posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Umyte młode ziemniaki pokrój no dosyć grube plasterki. Wymieszaj je w misce z oliwą, czosnkiem, tymiankiem i sporą szczyptą soli i pieprzu.
  2. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 200 oC piekarnika na około 45 minut, aż będą miękkie i zarumienione. Potrząśnij nimi od czasu do czasu aby nie przywarły do naczynia.
  3. Wyjmij je z piekarnika i przełóż do naczynia do podania.
  4. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu i delikatnie posól go i popieprz. Wymieszaj gorące ziemniaki z dressingiem, zostaw na 10 minut i podawaj.
Smacznego!

English version

Roast New Potato Salad

(serves 4 as a side dish)

Ingredients:

  • 500 g new potatoes
  • 3 tablespoons olive oil
  • 6 cloves garlic, peeled and crushed
  • te leaves from 6 bushy springs of thyme

For the dressing:

  • 1 tablespoon Dijon mustard
  • 2 tablespoons red wine vinegar
  • 60 ml olive oil
  • 1 teaspoon (or more) chopped chives

Preparation:

  1. Cut the potatoes into thick slices. Toss them in a bowl wih the olive oil, garlic, thyme and some salt and pepper,
  2. Scatter them in a baking dish and roast in an oven preheated to 200 oC until golden and tender. This will take a good 45 minutes. Shake them about a bit now and again so they do not stick.
  3. Remove from oven and tip into a salad bowl.
  4. Whisk the dressing ingredients together with a grinding of salt and pepper. Toss the hot potatoes gently in the dressing, leave for ten minutes, then serve.
Enjoy!

Share the post "Pieczone młode ziemniaki z dressingiem musztardowym ze szczypiorkiem"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, musztarda, Nigel Slater, obiad, ocet winny, ziemniaki, zioła

« Pikantne żeberka z piekarnika
Tagliatelle z pieczarkami, pomidorami i gorgonzolą »

Comments

  1. Wiewióra says

    12 czerwca 2013 at 07:38

    ale pysznie 🙂 bardzo lubię pieczone ziemniaki pod każda postacią 🙂

    Odpowiedz
  2. Dzi says

    12 czerwca 2013 at 08:24

    Fakt, te Nigelowi się bardzo udały:)

    Odpowiedz
  3. Pati says

    26 lipca 2013 at 21:59

    Widzę, że masz podobny do mojego gust kulinarny. Bardzo aromatyczna kuchnia!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 lipca 2013 at 22:01

      Cieszę się:)

      Odpowiedz
  4. Mariusz says

    9 czerwca 2015 at 12:30

    Pyszne danie uwielbiam przepisy tego typu. Szczególnie podoba mi się szczypiorek w połączeniu z ziemniakami. Osobiście bardzo mi się to wszystko podoba mogę jeść takie dania cały czas tylko wiadomo jak za dużo to brzuch rośnie.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Grillowana pierś z kurczaka w sosie truskawkowo-bazyliowym | karmelowy pisze:
    16 czerwca 2013 o 06:08

    […] szybka w wykonaniu, dlatego proponuję to danie na obiad w „tygodniu”, ja podałam je z ziemniaczkami Nigela Slatera. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zasmazana-marchewka-z-groszkiem-Carrots-with-peas

Zasmażana marchewka z groszkiem / Carrots with peas

Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym

Surowka-z-pora-z-kukurydza-Leek-and-corn-salad

Surówka z pora z kukurydzą / Leek and corn salad

Podwojnie-czekoladowe-brownie-z-truskawkami-Double-chocolate-strawberry-brownie

Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami / Double chocolate strawberry brownie

Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą

Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress