Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika

Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika"

  • Facebook
  • Twitter

Dzięki uprzejmości mojej mamy, mam pełną lodówkę pięknych i ekologicznych cukinii w każdym kształcie i rozmiarze, więc wykorzystuję je jak tylko mogę. Tym razem proponuję niezwykle łatwe i niskokaloryczne parmezanowe frytki z cukinii z piekarnika. Podaję je jako dodatek do dań głównych, jednak można je spokojnie wcinać jak standardowe frytki:). Polecam!

Scroll down for English

Frytki z cukinii (4 porcje jako dodatek)

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 małe jajko, rozbełtane
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Obetnij z cukinii końce i przekrój na pół. Następnie pokrój je na 0,5 cm paski (frytki).
  2. W misce wymieszaj bułkę tartą, parmezan i przyprawy.
  3. Do miski z roztrzepanym jajkiem włóż cukinię, wymieszaj tak by dokładnie się nim pokryła.
  4. Przełóż cukinie do pojemnika z bułką i dokładnie ją w niej obtocz. Przełóż frytki na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
  5. Piecz w nagrzanym do 220 o C piekarniku około 15 minut, lub do zarumienienia.
Smacznego!

English version

Oven-Baked Zucchini Fries (4 servings)

Ingredients:

  • 2 small zucchini
  • 1 small egg, lightly beaten
  • 1/2 cup bread crumbs
  • 2 tablespoons grated Parmesan cheese
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/8 teaspoon ground pepper

Preparation:

  1. Trim the zucchini ends and cut crosswise in half. Then cut each piece into 0.5 cm sticks.
  2. In a bowl, mix bread crumbs, parmesan cheese and spices.
  3. Dip the zucchini in the beaten egg, then the crumbs mixture.
  4. Place the fries on a paper lined baking tray.
  5. Bake in a preheated oven to 220 ° C for about 15 minutes, or until golden brown.
Enjoy!

Share the post "Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cukinia, dodatek do dania głównego, parmezan, ser

« Letnie scones z czereśniami
Marynowane w jogurcie pałki kurczaka smażone w pikantnym cieście piwnym »

Comments

  1. Patison w kuchni says

    16 lipca 2013 at 18:35

    WYGLĄDA PYSZNIE!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 lipca 2013 at 08:19

      i są:)

      Odpowiedz
  2. Aleksandra says

    17 lipca 2013 at 13:37

    Oooooooo mniam !
    Uwielbiam cukinię smażoną tak więc koniecznie zrobię Twój przepis,
    Wygląda smacznie :))))))

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 lipca 2013 at 13:40

      🙂

      Odpowiedz
  3. Pati says

    26 lipca 2013 at 21:50

    Bardzo mi się podoba ten pomysł, jutro lecę do sklepu po parmezan!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 lipca 2013 at 22:00

      Parmezan jest niezbędny-u mnie prawie do wszystkiego:P

      Odpowiedz
  4. dorotas30 says

    4 sierpnia 2013 at 08:32

    super pomysł na cukinie, dzisiaj go wypróbuję:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 sierpnia 2013 at 08:46

      Polecam, nie wiem dlaczego ale wyjątkowo smakują mi z majonezem:)

      Odpowiedz
  5. Tomek says

    2 października 2013 at 19:50

    zaraz lecę do sklepu po składniki – na sam widok zdjęcia ślina cieknie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 października 2013 at 19:52

      polecam!:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Marynowane w jogurcie pałki kurczaka smażone w pikantnym cieście piwnym | karmelowy pisze:
    17 lipca 2013 o 10:41

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Marynowane w jogurcie pałki kurczaka smażone w pikantnym cieście […]

    Odpowiedz
  2. 20 sposobów na to, jak przemycić warzywa do diety dziecka! - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    9 czerwca 2017 o 12:51

    […] Z cukinii z parmezanem  […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg Marthy Stewart

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Smażone tofu w azjatyckim sosie

Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce

Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice

Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress