Dzięki uprzejmości mojej mamy, mam pełną lodówkę pięknych i ekologicznych cukinii w każdym kształcie i rozmiarze, więc wykorzystuję je jak tylko mogę. Tym razem proponuję niezwykle łatwe i niskokaloryczne parmezanowe frytki z cukinii z piekarnika. Podaję je jako dodatek do dań głównych, jednak można je spokojnie wcinać jak standardowe frytki:). Polecam!
Scroll down for English
Frytki z cukinii (4 porcje jako dodatek)
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 1 małe jajko, rozbełtane
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Obetnij z cukinii końce i przekrój na pół. Następnie pokrój je na 0,5 cm paski (frytki).
- W misce wymieszaj bułkę tartą, parmezan i przyprawy.
- Do miski z roztrzepanym jajkiem włóż cukinię, wymieszaj tak by dokładnie się nim pokryła.
- Przełóż cukinie do pojemnika z bułką i dokładnie ją w niej obtocz. Przełóż frytki na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 220 o C piekarniku około 15 minut, lub do zarumienienia.
English version
Oven-Baked Zucchini Fries (4 servings)
Ingredients:
- 2 small zucchini
- 1 small egg, lightly beaten
- 1/2 cup bread crumbs
- 2 tablespoons grated Parmesan cheese
- 1/4 teaspoon salt
- 1/8 teaspoon ground pepper
Preparation:
- Trim the zucchini ends and cut crosswise in half. Then cut each piece into 0.5 cm sticks.
- In a bowl, mix bread crumbs, parmesan cheese and spices.
- Dip the zucchini in the beaten egg, then the crumbs mixture.
- Place the fries on a paper lined baking tray.
- Bake in a preheated oven to 220 ° C for about 15 minutes, or until golden brown.
Patison w kuchni says
WYGLĄDA PYSZNIE!
Dzi says
i są:)
Aleksandra says
Oooooooo mniam !
Uwielbiam cukinię smażoną tak więc koniecznie zrobię Twój przepis,
Wygląda smacznie :))))))
Dzi says
🙂
Pati says
Bardzo mi się podoba ten pomysł, jutro lecę do sklepu po parmezan!
Dzi says
Parmezan jest niezbędny-u mnie prawie do wszystkiego:P
dorotas30 says
super pomysł na cukinie, dzisiaj go wypróbuję:)
Dzi says
Polecam, nie wiem dlaczego ale wyjątkowo smakują mi z majonezem:)
Tomek says
zaraz lecę do sklepu po składniki – na sam widok zdjęcia ślina cieknie!
Dzi says
polecam!:)