Dziś przepis na łatwe danie np. na sylwestra:) Lepkie i słodkie skrzydełka z kurczaka, z nutą imbiru i chilli – po prostu przepyszne. Robiłam je już wielokrotnie i zawsze wychodzą pyszne, a co najważniejsze, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Skrzydełka w coca coli
(4 porcje)
Składniki:
- 14-15 skrzydełek, podzielonych na połówki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 cienkie plasterki imbiru
- 1 czerwona papryczka chili, posiekana
- 350 ml coca coli
- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki białego wina
- uprażony na suchej patelni sezam
- 1 dymka lub szczypiorek, posiekany
Przygotowanie:
- Skrzydełka umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym natnij mięsiste części dzięki czemu słodki sos wniknie głębiej w mięso.
- W woku lub na dużej i głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć skrzydełka. Obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia i wyjmij je z patelni.
- Do tej samej patelni wrzuć imbir, czosnek i chili i smaż przez minutę (uważaj aby czosnek się nie przypalił bo zgorzknieje). Dodaj sos sojowy, wino do gotowania i cola colę, i doprowadź wrzenia.
- Po zagotowaniu włóż skrzydełka gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i ładnie oblepi skrzydełka, przez około 15-20 minut. Mieszaj skrzydełka od czasu do czasu i uważaj aby ich nie przypalić.
- Wyjmij skrzydełka na talerz, posyp sezamem i szczypiorkiem lub dymką i podawaj.
Smacznego!
English version
Coca cola chicken wings
(4 porcje)
Ingredients:
- 14-15 chicken wings (wings and drumsticks separated)
- 2 cloves of garlic, minced
- 4 thin slices of ginger
- 1 red chili, chopped
- 350 ml of coca cola
- 1/4 cup of light soy sauce
- 2 tbsp of white wine
- toasted sesame seeds
- 1 spring onion, sliced
Preparation:
- Wash and pat dry chicken wings, next slice thick flesh horizontally. By doing this, the sauce will also get inside the chicken.
- In a wok or big and deep pan, add 2 tbsp of oil and add in the chicken wings. Fry on both sides until golden brown and a little crispy. Remove the chicken wings but keep the oil.
- In the same pan, add your ginger, garlic, and chili and fry until fragrant. Don’t let the garlic burn. Add in the light soy sauce, the wine and the Coca cola. Bring to boil.
- When boiling, add in the chicken wings and simmer on low heat. Continue to do so until the sauce has thickened and is nice and sticky, for about 15-20 minutes. Make sure to stir your chicken wings every now and then and keep looking as you don’t want your sauce to get burnt.
- Transfer to a plate and sprinkle some sesame seeds and spring onions.
Enjoy!
O kurcze, przypomniał mi się wyjazd do USA sprzed kilku lat 🙂 Uwielbiam takie skrzydełka. Coś pysznego 🙂
Prawda? Takie łatwe, a takie pyszne:)
Wspaniałe, dziś je zrobiłem, kolejny mega przepis dzięki.
a ja mam pytanie – dlaczego ta cola miałaby zgęstnieć i miałby powstać z tego sos? moje skrzydełka wyglądaja jakby się gotowały w wodzie, i żaden gęsty sos ich nie oblepia 🙁
To bardzo dziwne, normalnie trzeba nawet uważać żeby się nie przypaliły. Może użyłaś wersji zero/light? Te nie mają cukru, dzięki któremu sos się właśnie karmelizuje?
po prostu po 30 min zwiększyłam ogień na maksa, i wtedy dopiero wszystko się ładnie szybko zrobiło i wyszły przepyszne! więc z tym gotowaniem na małym ogniu to różnie 🙂 ale dziękuję za odpowiedź!
Cieszę się, że wyszły:)
Moje co prawda nie wyglądały tak pięknie, ale muszę przyznać, że to jedne z najlepszych dań, jakie zrobiłam na imieniny mojej mamy, wszyscy byli zachwyceni 😀
Co zrobić, aby sos „obklejał” tak skrzydełka? zagęszczenie go będzie odpowiednie? mój miał płynną konsystencję.
Trzeba gotować aż do skutku, za wcześnie zdjęłaś z ognia. Jeżeli skrzydełka są już gotowa to można zwiększyć ogień do dużego i sos szybciej zgęstnieje.
Ja osobiście dodaję keczup i pepsi i też są super 🙂
Czemu na zdjęciu szkrzydełka posypane są rukolą?
dla kontrastu;)
przymierzam się do zrobienia tych skrzydełek, wyglądaja super, jedno pytanie czy skrzydełka nie doprawiam solą i pierzem przed smażeniem?
Nie trzeba, sos sojowy zrobi swoje 😉
a czy udka trzeba dłużej gotować czy też ok 15-20 minut
Udka na pewno trochę dłużej. Podzieliłabym je też na pałki i nadudzia.
Dzień dobry
Czy można przygotować całość dania do momentu prawie końcowego? Czyli usmażone skrzydełka zostawić na patelni w nie do końca skarmelizowanym sosie, a podczas spotkania podgrzać mocno danie , skarmelizować sos i wtedy podać?
A może danie jest dobre na zimno?
Moim zdaniem można je zostawić takie niedokończone, tylko zapewne sos zgęstnieje jak ostygnie. Po podgrzaniu powinno być ok;)