Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings

Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings

by Dzi 19 komentarzy

Share the post "Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przepis na łatwe danie np. na sylwestra:) Lepkie i słodkie skrzydełka z kurczaka, z nutą imbiru i chilli – po prostu przepyszne. Robiłam je już wielokrotnie i zawsze wychodzą pyszne, a co najważniejsze, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scroll down for recipe in English

Skrzydełka w coca coli

(4 porcje)

Składniki:

  • 14-15 skrzydełek, podzielonych na połówki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 cienkie plasterki imbiru
  • 1 czerwona papryczka chili, posiekana
  • 350 ml coca coli
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki białego wina
  • uprażony na suchej patelni sezam
  • 1 dymka lub szczypiorek, posiekany

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym natnij mięsiste części dzięki czemu słodki sos wniknie głębiej w mięso.
  2. W woku lub na dużej i głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć skrzydełka. Obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia i wyjmij je z patelni.
  3. Do tej samej patelni wrzuć imbir, czosnek i chili i smaż przez minutę (uważaj aby czosnek się nie przypalił bo zgorzknieje). Dodaj sos sojowy, wino do gotowania i cola colę, i doprowadź wrzenia.
  4. Po zagotowaniu włóż skrzydełka gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i ładnie oblepi skrzydełka, przez około 15-20 minut. Mieszaj skrzydełka od czasu do czasu i uważaj aby ich nie przypalić.
  5. Wyjmij skrzydełka na talerz, posyp sezamem i szczypiorkiem lub dymką i podawaj.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version

 Coca cola chicken wings 

(4 porcje)

Ingredients:

  • 14-15 chicken wings (wings and drumsticks separated)
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 4 thin slices of ginger
  • 1 red chili, chopped
  • 350 ml of coca cola
  • 1/4 cup of light soy sauce
  • 2 tbsp of white wine
  • toasted sesame seeds
  • 1 spring onion, sliced

Preparation:

  1. Wash and pat dry chicken wings, next slice thick flesh horizontally. By doing this, the sauce will also get inside the chicken.
  2. In a wok or big and deep pan, add 2 tbsp of oil and add in the chicken wings. Fry on both sides until golden brown and a little crispy. Remove the chicken wings but keep the oil.
  3. In the same pan, add your ginger, garlic, and chili and fry until fragrant. Don’t let the garlic burn. Add in the light soy sauce, the wine and the Coca cola. Bring to boil.
  4. When boiling, add in the chicken wings and simmer on low heat. Continue to do so until the sauce has thickened and is nice and sticky, for about 15-20 minutes. Make sure to stir your chicken wings every now and then and keep looking as you don’t want your sauce to get burnt.
  5. Transfer to a plate and sprinkle some sesame seeds and spring onions.

Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share the post "Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki Tagged With: białe wino, chilli, coca cola, imbir, kurczak, mięso, obiad, przystawka, sos sojowy, wino

« Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja
Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta »

Comments

  1. noclegi łeba says

    30 grudnia 2014 at 00:18

    O kurcze, przypomniał mi się wyjazd do USA sprzed kilku lat 🙂 Uwielbiam takie skrzydełka. Coś pysznego 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 grudnia 2014 at 08:02

      Prawda? Takie łatwe, a takie pyszne:)

      Odpowiedz
      • Charlie says

        3 stycznia 2015 at 19:13

        Wspaniałe, dziś je zrobiłem, kolejny mega przepis dzięki.

        Odpowiedz
  2. Irena says

    12 marca 2015 at 14:05

    a ja mam pytanie – dlaczego ta cola miałaby zgęstnieć i miałby powstać z tego sos? moje skrzydełka wyglądaja jakby się gotowały w wodzie, i żaden gęsty sos ich nie oblepia 🙁

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 marca 2015 at 14:30

      To bardzo dziwne, normalnie trzeba nawet uważać żeby się nie przypaliły. Może użyłaś wersji zero/light? Te nie mają cukru, dzięki któremu sos się właśnie karmelizuje?

      Odpowiedz
      • Irena says

        12 marca 2015 at 14:43

        po prostu po 30 min zwiększyłam ogień na maksa, i wtedy dopiero wszystko się ładnie szybko zrobiło i wyszły przepyszne! więc z tym gotowaniem na małym ogniu to różnie 🙂 ale dziękuję za odpowiedź!

        Odpowiedz
        • Dzi says

          12 marca 2015 at 14:46

          Cieszę się, że wyszły:)

          Odpowiedz
  3. Sara says

    16 marca 2015 at 15:33

    Moje co prawda nie wyglądały tak pięknie, ale muszę przyznać, że to jedne z najlepszych dań, jakie zrobiłam na imieniny mojej mamy, wszyscy byli zachwyceni 😀
    Co zrobić, aby sos „obklejał” tak skrzydełka? zagęszczenie go będzie odpowiednie? mój miał płynną konsystencję.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 marca 2015 at 16:47

      Trzeba gotować aż do skutku, za wcześnie zdjęłaś z ognia. Jeżeli skrzydełka są już gotowa to można zwiększyć ogień do dużego i sos szybciej zgęstnieje.

      Odpowiedz
    • jolka says

      12 kwietnia 2017 at 21:36

      Ja osobiście dodaję keczup i pepsi i też są super 🙂

      Odpowiedz
  4. rukola says

    20 listopada 2016 at 16:42

    Czemu na zdjęciu szkrzydełka posypane są rukolą?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 listopada 2016 at 17:13

      dla kontrastu;)

      Odpowiedz
  5. Joggibabu79 says

    11 lipca 2017 at 13:03

    przymierzam się do zrobienia tych skrzydełek, wyglądaja super, jedno pytanie czy skrzydełka nie doprawiam solą i pierzem przed smażeniem?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 lipca 2017 at 13:15

      Nie trzeba, sos sojowy zrobi swoje 😉

      Odpowiedz
  6. Joggibabu79 says

    11 lipca 2017 at 15:42

    a czy udka trzeba dłużej gotować czy też ok 15-20 minut

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 lipca 2017 at 15:48

      Udka na pewno trochę dłużej. Podzieliłabym je też na pałki i nadudzia.

      Odpowiedz
  7. Joanna says

    18 lipca 2018 at 20:49

    Dzień dobry
    Czy można przygotować całość dania do momentu prawie końcowego? Czyli usmażone skrzydełka zostawić na patelni w nie do końca skarmelizowanym sosie, a podczas spotkania podgrzać mocno danie , skarmelizować sos i wtedy podać?
    A może danie jest dobre na zimno?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 lipca 2018 at 21:49

      Moim zdaniem można je zostawić takie niedokończone, tylko zapewne sos zgęstnieje jak ostygnie. Po podgrzaniu powinno być ok;)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Orientalny kurczak w coca coli / Asian style coca cola chicken - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    3 stycznia 2018 o 10:41

    […] to już prawdziwa uczta. Jeżeli lubisz tego typu dania z coca colą w roli głównej polecam też skrzydełka duszone w coca coli lub skrzydełka z piekarnika w glazurze z coca coli. Zapewne jak dostanę przez pomyłkę sklepu […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Wołowina z makaronem w stylu azjatyckim

Leczo-z-cukinii-z-miesem-Meaty-zucchini-stew

Leczo z cukinii z mięsem / Meaty zucchini stew

Biryani-z-kurczakiem-Chicken-biryani

Biryani z kurczakiem / Chicken biryani

Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem

Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem i KONKURS!

Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie oraz słone Michela Rouxa

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress