Share the post "Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina / Baked halibut with red wine sauce"
Dziś przedstawiam przepis na pieczonego halibuta w aromatycznym sosie z czerwonego wina z pieczarkami i śmietanką. Danie robi się łatwo, szybko i przyjemnie, dlatego jest doskonałe także na obiad w tzw. tygodniu. Przepis pochodzi z książki niezawodnej Hanny Szymanderskiej. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina
(6 porcji)
Składniki:
- 800 g filetów z halibuta
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 3 łyżki oleju
- 200 g pieczarek, pokrojone w grube plastry
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
- Filety umyj, osusz papierowymi ręcznikami i skrop sokiem z cytryny. Następnie dokładnie posól je i popieprz, przykryj i wstaw na 60 minut do lodówki (ja oczywiście skróciłam ten czas do 30 min).
- Cebulę zeszklij na 1 łyżce oleju, po czym dodaj pieczarki i smaż na dosyć dużym ogniu, mieszając przez ok.5 minut.
- W rondelku na średnim ogniu rozpuść masło i wsyp mąkę. Smaż zawartość mieszając przez minutę, po czym wlej zimny bulion i stale mieszając gotuj aż sos zgęstnieje.
- Do powstałego sosu dodaj koncentrat pomidorowy, cebulę i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj i odstaw.
- Filety halibuta obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia, po czym ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
- Gorący sos wymieszaj z winem i śmietaną, po czym polej przygotowane filety i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 5-7 minut.
- Podawaj ryby gorące np. na puree ziemniaczanym.
English version
Baked halibut with red wine sauce
(6 servings)
Ingredients:
- 800 g halibut fillets
- 1 tablespoon lemon juice
- salt and pepper
- 1 onion, finely diced
- 3 tablespoons oil
- 200 g mushrooms, cut into thick slices
- 1 tablespoon butter
- 2 tablespoons flour
- 1/2 cup chicken or vegetable stock
- 1 tablespoon tomato paste
- 1/4 teaspoon ground pepper
- 1 cup dry red wine
- 3 tablespoons of thick heavy cream
Preparation:
- Pat dry the fillets with paper towels and sprinkle with lemon juice. Season with salt and pepper, and place in refrigerator for 60 minutes.
- Heat 1 tablespoon of oil in large skillet, add onion and cook until translucent. Next add the mushrooms and cook on high heat for next 5 minutes, stirring from time to time. Set aside.
- In a saucepan heat the butter over medium heat and add the flour. Cook for a minute, constantly whisking, then add cold stock and cook, stirring constantly, until the sauce thickens.
- Add add tomato paste, onions and mushrooms. Season with salt, pepper and paprika, stir and set aside.
- Dredge the hallibut fillets in flour and cook until golden brown, next place in an ovenproof dish.
- Mix sauce with wine and cream, then pour over prepared fillets. Bake in the preheated to 180 oC oven for 5-7 minutes.
Dorota says
Obłędnie wygląda i tak samo pewnie smakuje 🙂
Dzi says
🙂