Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina / Baked halibut with red wine sauce

Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina / Baked halibut with red wine sauce

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina / Baked halibut with red wine sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na pieczonego halibuta w aromatycznym sosie z czerwonego wina z  pieczarkami i śmietanką. Danie robi się łatwo, szybko i przyjemnie, dlatego jest doskonałe także na obiad w tzw. tygodniu. Przepis pochodzi z książki niezawodnej Hanny Szymanderskiej. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina

(6 porcji)

Składniki:

  • 800 g filetów z halibuta
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g pieczarek, pokrojone w grube plastry
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

  1. Filety umyj, osusz papierowymi ręcznikami i skrop sokiem z cytryny. Następnie dokładnie posól je i popieprz, przykryj i wstaw na 60 minut do lodówki (ja oczywiście skróciłam ten czas do 30 min).
  2. Cebulę zeszklij na 1 łyżce oleju, po czym dodaj pieczarki i smaż na dosyć dużym ogniu, mieszając przez ok.5 minut.
  3. W rondelku na średnim ogniu rozpuść masło i wsyp mąkę. Smaż zawartość mieszając przez minutę, po czym wlej zimny bulion i stale mieszając gotuj aż sos zgęstnieje.
  4. Do powstałego sosu dodaj koncentrat pomidorowy, cebulę i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj i odstaw.
  5. Filety halibuta obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia, po czym ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  6. Gorący sos wymieszaj z winem i śmietaną, po czym polej przygotowane filety i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 5-7 minut.
  7. Podawaj ryby gorące np. na puree ziemniaczanym.
Smacznego!

English version

Baked halibut with red wine sauce

(6 servings)

Ingredients:

  • 800 g halibut fillets
  • 1 tablespoon lemon juice
  • salt and pepper
  • 1 onion, finely diced
  • 3 tablespoons oil
  • 200 g mushrooms, cut into thick slices
  • 1 tablespoon butter
  • 2 tablespoons flour
  • 1/2 cup chicken or vegetable stock
  • 1 tablespoon tomato paste
  • 1/4 teaspoon ground pepper
  • 1 cup dry red wine
  • 3 tablespoons of thick heavy cream

Preparation:

  1. Pat dry the fillets with paper towels and sprinkle with lemon juice.  Season with salt and pepper, and place in refrigerator for 60 minutes.
  2. Heat 1 tablespoon of oil in large skillet, add onion and cook until translucent. Next add the mushrooms and cook on high heat for next 5 minutes, stirring from time to time. Set aside.
  3. In a saucepan heat the butter over medium heat and add the flour. Cook for a minute, constantly whisking, then add cold stock and cook, stirring constantly, until the sauce thickens.
  4. Add add tomato paste, onions and mushrooms. Season with salt, pepper and paprika, stir and set aside.
  5. Dredge the hallibut fillets in flour and cook  until golden brown, next place in an ovenproof dish.
  6. Mix sauce with wine and cream, then pour over prepared fillets. Bake in the preheated to 180 oC oven  for 5-7 minutes.
Enjoy!

Share the post "Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina / Baked halibut with red wine sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: czerwone wino, grzyby, halibut, obiad, pieczarki, ryby, wino

« Barszcz czerwony z kapustą / Beet and cabbage borscht
Grillowana karkówka w stylu azjatyckim / Grilled pork neck chops oriental style »

Comments

  1. Dorota says

    17 stycznia 2014 at 10:21

    Obłędnie wygląda i tak samo pewnie smakuje 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 stycznia 2014 at 11:10

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Letnia-zupa-jarzynowa-Summer-vegetable-soup

Letnia zupa jarzynowa / Summer vegetable soup

Puree z dyni / Pumpkin puree

Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms

Pizza z pepperoni i pieczarkami Delii Smith

Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami / Duck legs braised in red wine with prunes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress