Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake

Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake"

  • Facebook
  • X
Rabarbar ze szparagami rządzą teraz niepodzielnie w mojej kuchni. Sam rabarbar jest też bardzo wszechstronny w zastosowaniu. Można go przygotować klasycznie na słodko, lub na słono, na przykład jako chutney do mięs. Tym razem proponuję go w tradycyjnej, słodkiej odsłonie, jako pieczony dodatek do kremowego sernika z chrupiącą imbirową kruszonką z migdałami i szybką podstawą z herbatników. Jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a na pewno zachwyci podniebienia całej rodziny. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Sernik z pieczonym rabarbarem i kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake

Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką

(8-10 porcji)

Składniki:

  • 400 g rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 4 łyżki wody
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami zimnej wody
  • 400 g mielonego twarogu na serniki
  • 300 ml śmietany 18%
  • 1 ½ łyżki płynnego miodu
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na bazę:

  • 60 g roztopionego masła, plus trochę do wysmarowania blaszki
  • 120 g herbatników, drobno zmielonych np. w blenderze

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 40 g cukru demerara
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 50 g migdałów, z grubsza posiekanych

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Natłuść masłem tortownicę o średnicy około 20 cm.
  2. Włóż rabarbar do naczynia do zapiekania i wymieszaj z cukrem i wodą. Włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut lub do miękkości. Następnie rozgnieć go widelcem, wymieszaj z wodą wymieszaną z mąką i odstaw do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie w celu przygotowania spodu, wymieszaj herbatniki z roztopionym masłem i wyłóż je równomiernie na dno przygotowanej tortownicy. Włóż ją do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut, do lekkiego zarumienienia, po czym odstaw do ostygnięcia.
  4. Umieść ser, śmietanę, miód, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy w pojemniku blendera lub miksera i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy. Następnie delikatnie wmieszaj rozgnieciony rabarbar.
  5. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 ° C i umieść na jego dnie puste naczynie żaroodporne, do którego wlej 2 szklanki wody.
  6. Przełóż masę serową do tortownicy, jeżeli to konieczne wyłóż spód folią aluminiową, włóż do piekarnika na średnią półkę i piecz przez 30 minut.
  7. W celu przygotowania kruszonki, umieść wszystkie jej składniki w misce i mieszaj rozgniatając kawałki masła do powstania typowej kruszonki.
  8. Wyjmij sernik z piekarnika, wyrzuć folię i posyp sernik przygotowaną kruszonką. Wyjmij z piekarnika naczynie z wodą, zwiększ temperaturę do 200 oC i piecz kolejne 30 minut aż kruszonka ładnie się zarumieni.
  9. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik do schłodznia przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czesie przełóż do lodówki i podawaj po schłodzeniu.

Smacznego!

Sernik z pieczonym rabarbarem i kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake

English version

Rhubarb and ginger crumble cheesecake

(8-10 porcji)

  • 400 g rhubarb, cut into 2 cm lengths
  • 4 tbsp water
  • 50 g sugar
  • 1 tsp flour mixed with 2 tsp cold water
  • 400 g cream cheese
  • 300 ml sour cream
  • 1½ tbsp runny honey
  • 200 g caster sugar
  • 3 large eggs
  • 1 tsp vanilla extract

Ingredients for the base:

  • 60 g butter, melted, plus extra for greasing
  • 120 g digestive biscuits, finely crushed in blender

Ingredients for the crumble topping:

  • 80 g all purpose flour
  • 40 g cold butter, cubed
  • 40 g demerara sugar
  • 1 tsp ground ginger
  • 50 g almonds, roughly chopped

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200°C and grease 20 cm springform cake tin.
  2. Place the rhubarb into a baking dish with the sugar and water, toss together and bake for 25 minutes or until tender. Remove and mash the cooked rhubarb to a purée with a fork. Pour in the flour and stir to thicken and set aside to cool.
  3. Meanwhile, for the base, mix the biscuits with melted butter, tip the mixture into prepared tin and press it down evenly with the back of a spoon. Bake for 10 minutes, until golden and firm and set aside to cool.
  4. Place cheese, cream, honey, sugar, eggs and vanilla extract in a blender or bowl and mix until combined. Mix in the rhubarb purée.
  5. Reduce the oven temperature to 180°C and place an empty roasting tin in the bottom of it.
  6. Pour the cheese mixture over the biscuit base, cover the tin tightly with foil, then place in the oven and quickly pour a 2 cups of cold water into the empty roasting tin and bake for 30 minutes.
  7. Meanwhile, for the crumble, put the flour and butter in a bowl and rub together until the mixture resembles fine breadcrumbs. Stir in the sugar, butter, ginger and almonds, then gently stir form small crumbs.
  8. Remove the cheesecake from the oven, discard the foil and spread the crumble mixture over the top of the cake. Remove the tray of water from the oven and increase the temperature to 190°C. Bake the cheesecake for a further 30 minutes or until crumble is golden brown.
  9. Cool in the open oven fnext refrigerate until needed.

Enjoy!

Sernik z pieczonym rabarbarem i kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake

Share the post "Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: deser, migdały, miód, rabarbar, ser, słodkości

« Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkami kiszonymi / Potato salad with bacon and dill pickles
Szybki gulasz z owocami morza / Speedy seafood supper »

Comments

  1. mlody says

    8 czerwca 2016 at 10:47

    Fajna propozycja i na 100% smaczna

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 czerwca 2016 at 11:16

      🙂

      Odpowiedz
  2. Agata says

    9 czerwca 2016 at 15:02

    Bardzo ładnie wygląda 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 czerwca 2016 at 15:26

      🙂

      Odpowiedz
  3. Beatriz tovar says

    10 czerwca 2016 at 01:15

    Se ve delicioso, pero aqui no se consigue el ribuarbo, con que otra fruta se puede remplazar? Por lo demás es fácil de preparar, gracias,
    son muy ricas tus recetas.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 czerwca 2016 at 09:26

      sí se puede 🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Sernik z musem rabarbarowym / Rhubarb mousse cheesecake - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    2 czerwca 2017 o 09:14

    […] każdy z nim sobie poradzi. Jeżeli lubicie takie połączenia smakowe, przypominam mój przepis na sernik z rabarbarem i imbirową kruszonką, też jest […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies

Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies

Dania Nigelli Lawson i Jamiego Olivera mniej zdrowe od gotowców z supermarketu?

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

Hamburger doskonały Jamiego Olivera

Puree ziemniaczane z serem pleśniowym i pietruszką

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress