Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry

Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym tygodniu. Kurczak w pikantnym sosie miodowo-musztardowym z wyczuwalnym masłem orzechowym, z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Odkąd pierwszy raz dodałam masło orzechowe do sosu, stosuję je coraz częściej, jest pyszne, a mój połówek je uwielbia:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miodowo-musztardowy stir-fry z kurczakiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła orzechowego, najlepiej bez kawałków orzechów
  • 4 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki pikantnego sosu, np. tabasco
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w cienkie paski
  • 300 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami i przekrojone na pół
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki
  • ugotowany ryż lub makaron do podania
  • uprażone płatki migdałów do posypania, opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. W małej misce Wymieszaj mąkę kukurydzianą, bulion drobiowy, masło orzechowe, sok z limonki, musztardę Dijon, miód, sos sojowy, olej sezamowy, tabasco i pieprz cayenne.
  2. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżeczkę oleju, włóż kurczaka i smaż przez 5-7 minut, aż przestanie być  surowy w środku, do zarumienienia. Wyjmij z patelni i odstaw.
  3. W tej samej patelni rozgrzej drugą łyżeczkę oleju, włóż fasolkę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj paprykę i smaż 2-3 minuty, po czym dodaj cukinię. Smaż warzywa, mieszając od czasu ,do czasu aż przestaną być surowe jednak, wciąż będą chrupiące (wg uznania).
  4. Dodaj do warzyw kurczaka, wmieszaj sos i gotuj przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Podawaj danie z ryżem lub makaronem, posypane migdałami.

Smacznego!

kurczak

English version

Spicy honey mustard chicken stir fry

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tsp cornstarch
  • 1/2 cup chicken broth
  • 3 tbsp smooth peanut butter
  • 4 tsp lime juice
  • 1 tbsp Dijon mustard
  • 1 tbsp honey
  • 2 tsp soy sauce
  • 2 tsp toasted sesame oil
  • 1/2 tsp hot sauce (eg. tabasco)
  • 1/4 tsp cayenne pepper
  • 2 tsp canola oil, divided
  • 450 g boneless skinless chicken breasts, cut into thin strips
  • 300 g green beans, trimmed and cut in half
  • 1 red bell pepper, thinly sliced
  • 1 small zucchini, sliced
  • cooked rice or pasta for serving
  • toasted slivered almonds, optional

Preparation:

  1. In small bowl, whisk to combine the cornstarch, chicken broth, peanut butter, lime juice, dijon mustard, honey, soy sauce, sesame oil, hot sauce, and cayenne pepper.
  2. In a large, nonstick skillet, heat 1 teaspoon oil over medium-high heat. Add chicken and stir-fry for 5-7 minutes or until chicken is cooked through, remove chicken and keep warm.
  3. In the same skillet, heat remaining teaspoon of oil. Once hot, add the green beans and cook 3-4 minutes. Next, add the bell pepper and cook 2-3 minutes before adding the zucchini. Cook vegetables until crisp-tender.
  4. Return chicken to pan and stir sauce, toss vegetables and chicken with sauce to coat. Cook 2-3 minutes or until thickened. Serve over rice or pasta, sprinkled with almonds if desired.

Enjoy!

kurczak

Share the post "Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: fasolka szparagowa, kurczak, limonka, masło orzechowe, mięso, migdały, miód, obiad, papryka

« Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam
Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake »

Comments

  1. kocie-smaki says

    3 kwietnia 2015 at 08:17

    oj tak, u nas szybkie dania z masłem orzechowym również sprawdzają się znakomicie, szczególnie doceniane przez męską część domu 😉 chętnie wypróbuję nową wersję 🙂

    Odpowiedz
  2. Monika says

    16 kwietnia 2015 at 15:45

    mmmm… musi być pyszne 🙂 Mama pytanie – czy jest to danie typowo azjatyckie? Teraz wybieram się na festiwal Fest Asia (25 i 26 kwietnia w Warszawie) i chciałbym wiedzieć więcej o typowo azjatyckich smakach… Oczywiście będą tam inne rzeczy związane z kulturą Azji, ale ja jestem zainteresowana najbardziej kupnem jakiś przypraw, etc.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 kwietnia 2015 at 16:10

      Na pewno dalekowschodnie:) Polecam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa-krem z czerwonej kapusty z boczkiem

Marynowana-jagniecina-na-pikantnym-gulaszu-z-bakłazana-Marinated-lamb-with-spicy-eggplant-stew

Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg

Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala / Chicken chicory with Marsala sauce

Muszle nadziewane pieczarkami i mięsem, zapiekane pod dyniowym beszamelem z szałwią / Meat and mushroom stuffed shells with pumpkin sage bechamel

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress