Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu

Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu"

  • Facebook
  • Twitter

Im jest chłodniej na zewnątrz, tym mam większą ochotę na dania gulaszowe. Najlepiej z dużą ilością mięsa i warzyw 😉 Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób na spożytkowanie także innych mięs, które pozostały po świętach. Nie marnujmy jedzenia, polecam!

Scroll down for recipe in English

Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu

Esencjonalne ragu z kaczki

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w 1 cm kawałki
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka posiekanego, świeżego rozmarynu
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 puszki po 400 g krojonych pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 500 g upieczonego mięsa z kaczki
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. W większej patelni najlepiej przystosowanej do zapiekania w piekarniku, rozgrzej olej, włóż marchewkę, selera, cebulę, czosnek i rozmaryn i podsmaż przez 5 minut.
  3. Wlej wino, gotuj przez 3 minuty zdrapując przypalone kawałki z dna patelni, po czym dodaj pomidory, liście laurowe, gałkę muszkatołową i rozdrobnione mięso z kaczki. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj i włóż do piekarnika. Jeżeli nie posiadasz  patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, na tym etapie przełóż ragu do naczynia żaroodpornego i włóż przykryte do piekarnika.
  4. Piecz przez  35-45 minut, aż gulasz zgęstnieje. Podawaj z makaronem, posypane pietruszką.

Smacznego!

Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu

English version

Duck ragu

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 2 carrots, peeled and diced
  • 1 stalk celery, cut into 1 cm pieces
  • 1 small onion, diced
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 teaspoon chopped fresh rosemary
  • 250 ml dry red wine
  • 2 x 400 g cans chopped tomatoes
  • 2 bay leaves
  • a pinch of grated nutmeg
  • 500 g of roasted duck meat
  • salt and pepper to taste
  • chopped parsley to serve

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. In a large oven safe pan, heat the oil, add the carrots, celery, onions, garlic and rosemary and sauté for 5 minutes.
  3. Add wine, cook for 3 minutes, scraping the burnt bits from the bottom of the pan, next add the tomatoes, bay leaves, nutmeg and shredded duck meat. Season with salt and pepper, stir, bring to the boil, cover and place in oven.
  4. Bake for 35-45 minutes or until stew thickens. Serve with pasta, sprinkled with parsley.

Enjoy!

Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu

Share the post "Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: czerwone wino, kaczka, mięso, obiad, seler naciowy, wino, zioła

« Szybka sałatka z tuńczykiem / Easy tuna salad
Najpopularniejsze przepisy w 2015 roku »

Comments

  1. Kasia knifeandspoon.pl says

    30 grudnia 2015 at 09:33

    Jestem dziś bardzo głodna pewnie przez to zimno. Twoje danie wygląda bardzo apetycznie. Fajny sposób na wykorzystanie mięsa 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 grudnia 2015 at 10:08

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Udka-kurczaka-w-sosie-z-powidlami-i-cebula-Chicken-legs-baked-with-onion-and-plum-jam-sauce

Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce

mloda_kapusta_zazmazana

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i koperkiem / Young cabbage with dill and bacon

makaron_z_kielbasa_dynia

Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta

Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste

Paczki tradycyjne / Polish doughnuts

Pączki tradycyjne / Polish doughnuts

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress