Share the post "Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper"
Jesień w pełni, nadszedł więc czas na rozgrzewające dania z dynią w roli głównej:) Dziś proponuję udka z kurczaka zapieczone w sosie pomidorowym z dynią, papryką i kiełbasą. Idealne danie na obiad dla całej rodziny. Ponadto, jest baaardzo łatwe w przygotowaniu, zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Kurczak pieczony z dynią i papryką
(4 porcje)
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 100 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
- 400 ml bulionu drobiowego
- 150 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula, pokrojonej w kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
- sól, pieprz i cukier do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C.
- Rozgrzej większą patelnię z odrobiną oleju, włóż kurczaka i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia przez 7-8 minut i przełóż je do naczynia żaroodpornego.
- Do tej samej patelni dodaj cebulę, czosnek, paprykę, kiełbasę, dynię i przyprawy i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut.
- Dodaj bulion drobiowy i passatę i gotuj przez około 20 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i przełóż do naczynia z udkami. Przykryj i umieść w rozgrzanym piekarniku na godzinę, zdejmij przykrycie 10 minut przed końcem pieczenia.
- Wyjmij z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Chicken baked with pumpkin and bell pepper
(4 servings)
Ingredients:
- 4 chicken legs
- 300 g pumpkin, peeled, deseeded and diced
- 1 bell pepper, deseeded and diced
- 100 g sausage, sliced
- 400 ml chicken stock
- 150 ml tomato passata
- 1 onion, chopped
- 3 garlic cloves, crushed
- 3 bay leaves
- 4-5 dried all spice berries
- 1 tbsp paprika
- salt, pepper and sugar to taste
- oil for frying
Preparation:
- Preheat the oven to 180°C.
- Heat a pan with some oil and cook the chicken for about 7-8 minutes on each side. Transfer to baking dish.
- To the same pan add the onion, garlic, pepper, sausage, pumpkin and spices and cook, stirring form time to time, for about 10 minutes.
- Add the chicken stock and tomatoes and cook for about 20 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste and transfer into baking dish with chicken legs. Cover and place in the preheated oven for an hour, remove the lid 10 minutes before end of baking.
- Remove from the oven and serve!
Enjoy!
Dodaj komentarz