Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper

Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper"

  • Facebook
  • Twitter

Jesień w pełni, nadszedł więc czas na rozgrzewające dania z dynią w roli głównej:) Dziś proponuję udka z kurczaka zapieczone w sosie pomidorowym z dynią, papryką i kiełbasą. Idealne danie na obiad dla całej rodziny. Ponadto, jest baaardzo łatwe w przygotowaniu, zapraszam po przepis!

kurczak_z_dynia

Scroll down for recipe in English

Kurczak pieczony z dynią i papryką

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 100 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula, pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C.
  2. Rozgrzej większą patelnię z odrobiną oleju, włóż kurczaka i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia przez 7-8 minut i przełóż je do naczynia żaroodpornego.
  3. Do tej samej patelni dodaj cebulę, czosnek, paprykę, kiełbasę, dynię i przyprawy i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut.
  4. Dodaj bulion drobiowy i passatę i gotuj przez około 20 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i przełóż do naczynia z udkami. Przykryj i umieść w rozgrzanym piekarniku na godzinę, zdejmij przykrycie 10 minut przed końcem pieczenia.
  5. Wyjmij z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

kurczak_z_dynia

English version

Chicken baked with pumpkin and bell pepper

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 chicken legs
  • 300 g pumpkin, peeled, deseeded and diced
  • 1 bell pepper, deseeded and diced
  • 100 g sausage, sliced
  • 400 ml chicken stock
  • 150 ml tomato passata
  • 1 onion, chopped
  • 3 garlic cloves, crushed
  • 3 bay leaves
  • 4-5 dried all spice berries
  • 1 tbsp paprika
  • salt, pepper and sugar to taste
  • oil for frying

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180°C.
  2. Heat a pan with some oil and cook the chicken for about 7-8 minutes on each side. Transfer to baking dish.
  3. To the same pan add the onion, garlic, pepper, sausage, pumpkin and spices and cook, stirring form time to time, for about 10 minutes.
  4. Add the chicken stock and tomatoes and cook for about 20 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste and transfer into baking dish with chicken legs. Cover and place in the preheated oven for an hour, remove the lid 10 minutes before end of baking.
  5. Remove from the oven and serve!

Enjoy!

kurczak_z_dynia

Share the post "Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: dynia, kiełbasa, kurczak, mięso, obiad, papryka

« Zapiekanka z mięsem i brokułami / Meat and broccoli bake
Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym z woka

Tagliatelle z kaczką w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy

Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna

Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna

Chowder serowy z kukurydzą / Corn and cheese chowder

Kruche ciasto z musem rabarbarowym

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress