Szparagi są teraz wszędzie, a ponadto w całkiem niezłych cenach 😉 Aż żal byłoby ich nie wykorzystać w codziennym menu. Dziś proponuję szparagi zapiekane pod serem z chrupiącym boczkiem. Pyszne i szybkie w wykonaniu, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Szparagi zapiekane z serem i boczkiem
(4 porcje)
Składniki:
- 350 g szparagów, przyciętych
- 1 szklanka startego sera żółtego
- 1 gruby plaster wędzonego boczku, pokrojony w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
- Szparagi ugotuj we wrzątku lub na parze przez 10-15 minut. Jeśli jesteś dumnym właścicielem Tefal Companion, włóż szparagi do koszyka, napełnij misę 0,7 l wody i uruchom program P1 Steam na 12 minut.
- Wyłóż szparagi na naoliwionej blaszce do pieczenia i dopraw solą i pieprzem. Posyp serem i boczkiem.
- Ustaw w piekarniku funkcję grilla, włóż blaszkę i zapiekaj przez około 5 minut aż ser się rozpuści a boczek zarumieni.
Smacznego!
English version
Cheesy asparagus with bacon
(4 servings)
Ingredients:
- 350 g asparagus spears trimmed
- 1 cup shredded cheese mix
- 1 thick slice smoked bacon, diced
- 2 tablespoons olive oil
- 1/4 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon coarsely ground black pepper
Instructions:
- Preheat the oven to 200 oC.
- Steam or boil for 10-15 minutes. If You have Tefal Companion, place asparagus in the steaming basket, fill bowl with 0,7 l water and run P1 Steam program for 12 minutes.
- Place the asparagus on the greased with oil baking tray and season with salt and pepper. Top the asparagus with shredded cheese and bacon.
- Broil until the cheese is melted, about 5 minutes.
Enjoy!
Super przepis – szparagi są zawsze mile widziane 🙂 Pozdrawiam!
Idealne połączenie 🙂
Ale super nic tylko czekać teraz na szparagi 🙂
Coś cudownego, chyba czas iść po szparagi 🙂
Uwielbiam zapiekanki i Twojego bloga :p
🙂
Wyśmienita przekąska! Delikatne zielone szparagi plus słonawy boczek, genialne połączenie