Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo

Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam coś dla fanów Anny Starmach z jej książki „Pyszne 25”. Klasyczne ratatouille, czyli duszone warzywa takie jak papryka, bakłażan, pomidory i cukinia, jednak w jej wykonaniu z dodatkiem chorizo. Muszę przyznać, że ta kombinacja bardzo przypadła mi do gustu! Jestem niepoprawną fanką duszonych warzyw w każdej formie, ale to chorizo dodało mu charakteru 😉 Anna proponuje podanie go z ryżem, jednak mi smakuje też z pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką, który można maczać w tym pysznym sosiku. Dodałam jeszcze ekstra resztki kurczaka z poprzedniego obiadu, u mnie nic się nie marnuje;P Co do samego przepisu, zmieniłam nieznacznie sposób jego przygotowania dostosowując je trochę do swoich upodobań, Wam też na pewno przypadnie do gustu. Jeżeli lubisz tego typu zdrowe dania, polecam też w wersji Gordona Ramsaya zapiekane z jajkiem, palce lizać! Zapraszam!

Ratatouille-z-chorizo-Ratatouille-with-chorizo

Ratatouille-z-chorizo-Ratatouille-with-chorizo

Scroll down for recipe in English

Ratatouille z chorizo

(4 porcje)

Składniki:

  • 200 g ryżu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 2 cukinie, pokrojone w kostkę
  • 2 papryki, pokrojone w kostkę
  • 3-4 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 200 g chorizo , pokrojone w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • listki z 2-3 gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą i szeroką patelnię na dużym ogniu, wlej łyżkę oleju i wrzuć chorizo. Podsmaż do ładnego zarumienienia, po czym dodaj cebulę z czosnkiem i podsmaż do zeszklenia.
  2. Następnie dodaj paprykę, bakłażana i cukinię i podsmażaj aż warzywa lekko zmiękną, przez około 10 minut.
  3. Po tym czasie dodaj pomidory, tymianek i 1/4 szklanki wody i gotuj aż wszystkie warzywa będą już miękkie, przez około 5 minut. Dopraw, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  4. Podawaj danie z ryżem lub pajdą pysznego chleba.

Smacznego!

Ratatouille-z-chorizo-Ratatouille-with-chorizo

English version

Ratatouille with chorizo

(4 servings)

Ingredients:

  • 200 g of rice, cooked according to the package directions
  • 1 eggplant, diced
  • 2 courgettes, diced
  • 2 bell peppers, diced
  • 3-4 tomatoes, diced
  • 200 g chorizo sausage, sliced
  • 1 onion, chopped
  • 3-4 cloves of garlic, minced
  • leaves from 2-3 sprigs of fresh thyme
  • salt, pepper, sugar to taste
  • oil for frying

Preparation:

  1. Heat the large and deep frying pan over high heat, adda tablespoon of oil and add the chorizo. Cook until browned, add the onion and garlic and cook until translucent.
  2. Add the bell pepper, eggplant and courgette and cook until the vegetables are almost soft, for about 10 minutes.
  3. Add tomatoes, thyme and 1/4 cup water and cook until all the vegetables are tender, for about 5 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste.
  4. Serve with rice or delicious crusty bread.

Enjoy!

Ratatouille-z-chorizo-Ratatouille-with-chorizo

Share the post "Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: Anna Starmach, bakłażan, chorizo, cukinia, obiad, papryka, pomidor, pomidory

« Makaron udon z chilli i szpinakiem / Udon noodle salad with chilli and spinach
Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew »

Comments

  1. Kasia says

    14 lipca 2017 at 16:34

    Bardzo fajny przepis. Jadłam wiele podobnych potraw, ale jeszcze nic takiego – jestem pewna, że będzie super!

    Odpowiedz
  2. Odzież Gastronomiczna says

    15 lipca 2017 at 15:04

    Wygląda świetnie. Dzięki za przepis 😉

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo | FlyB Kulinaria pisze:
    14 lipca 2017 o 11:44

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Ratatouille with chorizo - Yum Goggle pisze:
    18 lipca 2017 o 02:10

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa neapolitańska z kurczakiem / Chicken neapolitan soup

Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera

Aromatyczne curry pomidorowe z indykiem/ Fragrant turkey tomato curry

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake

Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake

Świąteczne brownie / Christmas brownie

Świąteczne brownie / Christmas brownie

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress