Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Napoje / Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa"

  • Facebook
  • Twitter

Nadeszły chłodniejsze dni, a wraz z nimi ochota na rozgrzewające napoje. Sezon mamy teraz dyniowy, więc proponuję przepyszne  i rozgrzewające latte dyniowe z kakao, cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Można je sączyć nawet późnym wieczorem, gdyż zamiast kawy została użyta tutaj kawa Inka, która nie zawiera kofeiny, więc można ją pić o każdej porze dnia przez wszystkich domowników. Polecam, bo małym wysiłkiem możemy dać sobie wiele przyjemności w te ponure dni. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Dyniowe latte z Inką i kakao

(1 duża porcja)

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka puree z dyni
  • ½ łyżeczki niesłodzonego kakao
  • maleńka szczypta mielonego cynamonu
  • maleńka szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • maleńka szczypta mielonego imbiru
  • cukier do smaku
  • ¾ szklanki ekstra mocnej kawy Inki 

Przygotowanie:

  1. Do małego garnka wlej mleko i dodaj puree z dyni, kakao, cynamon, gałkę muszkatołowąa, imbir i dopraw cukrem zgodnie z upodobaniami. Podgrzewaj na średnim ogniu, często mieszając, aż kakao się rozpuści i całość będzie już prawie wrzała.
  2. Do kubka wlej świeżo zaparzoną Inkę i wlej przygotowane mleko. Wymieszaj, ewentualnie dosłodź jeżeli to konieczne i delektuj się:)

Smacznego!

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

English version

Pumpkin chicory latte with cocoa

(1 large latte)

Ingredients:

  • 1 cup milk
  • 1 tbsp pumpkin purée
  • ½ tsp unsweetened cocoa powder
  • tiny pinch ground cinnamon
  • tiny pinch ground nutmeg
  • tiny pinch ground ginger
  • sugar to taste
  • ¾ cup extra strong chicory coffee

Preparation:

  1. Add the milk, pumpkin, cocoa powder, cinnamon, nutmeg, ginger, and sugar to a small pot. Warm over medium-low heat, stirring frequently with a whisk, until the cocoa powder has dissolved and the milk is completely warmed through.
  2. Add the coffee to a mug, and pour in the milk mixture.

Enjoy!

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Share the post "Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Napoje Tagged With: cynamon, czekolada, dynia, imbir, kakao, kawa, napój

« Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs
Puszysty omlet z jabłkami / Fluffy apple pancake »

Comments

  1. Elizka says

    21 października 2016 at 11:19

    O ja na dyniowe smakołyki mam sporo przepisów, nawet w tym roku chce zrobić dyniowy syrop do kawy. A kakao mam ciemne Krugera, a ty jakiego używasz?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 października 2016 at 11:23

      ja klasycznie odtłuszczonego Wedla:)

      Odpowiedz
      • Kasiek says

        26 października 2016 at 14:17

        Moim zdaniem Wedel się popsuł ostatnio – też przerzuciłam się na Krugera ciemnego i póki co nie planuję zmieniać, i w ciastach i do deserów w formie napojów się sprawdza 🙂

        Odpowiedz
        • Dzi says

          26 października 2016 at 18:31

          Sprawdzę;)

          Odpowiedz

Trackbacks

  1. 5 przepisów na dyniowe latte – przegląd internetu - pisze:
    26 października 2020 o 10:31

    […] innego od karmelowy.plProsty i szybki przepis na dyniowe latte znajdziesz tutaj. Fajne jest to, że przepis jest po polsku, jak i również po angielsku, przepis można podawać […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup

Wegierska-zupa-z-miesem-i-grzybami-Hungarian-mushroom-and-meat-soup

Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup

Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Savory crepes filled with chicken, spinach and mushrooms

Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress