Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z kaczką i grzybami / Pasta with roasted duck and mushrooms

Makaron z kaczką i grzybami / Pasta with roasted duck and mushrooms

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Makaron z kaczką i grzybami / Pasta with roasted duck and mushrooms"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam absolutnie przepyszny przepis na makaron. Przygotowałam go z resztkami pieczonej kaczki z obiadu, ale swobodnie można wykorzystać tutaj inne mięso zalegające nam w lodówce. Jest bardzo smaczny i sycący, bardzo grzybowy, gdyż jest z dodatkiem suszonych leśnych i klasycznych brązowych pieczarek. Zapraszam po przepis!

Makaron-z-kaczka-i-grzybami-Pasta-with-roasted-duck-and-mushrooms

Scroll down for recipe in English

Makaron z kaczką i grzybami

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1/4 szklanki słodkiego czerwonego wina
  • 10 g suszonych grzybów
  • 150 g grzybów (np. pieczarek) pokrojonych w plasterki
  • sól pieprz
  • olej roślinny i masło do smażenia
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kosteczkę
  • 300 g pieczonej kaczki pokrojonej w duże kości
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 400 g suszonego pappardelle lub innego szerokiego makaronu, ugotowanego i odcedzonego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Umieść suszone grzyby w misce, zalej winem i odstaw do namoczenia na 30 minut. Odcedź grzyby (zachowując wino), posiekaj je i dostaw.
  2. Na dużej patelni podgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę masła, dodaj świeże grzyby i podsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut. Dopraw szczyptą soli i przełóż do miski z posiekanymi suszonymi grzybami, odstaw.
  3. W tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek i marchewkę i podsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 do 7 minut. Dodaj kaczkę, rozmaryn i wino (bez ewentualnego piasku, który mógł zgromadzić się na dnie miseczki). Gotuj, aż wino prawie całkowicie odparuje i dodaj grzyby wraz z bulionem i gotuj dalej aż połowa odparuje.
  4. Wmieszaj do patelni makaron wraz z serem i dokładnie wymieszaj.
  5. Posyp natką pietruszki i podawaj.

Smacznego!

Makaron-z-kaczka-i-grzybami-Pasta-with-roasted-duck-and-mushrooms

English version

Pasta with roasted duck and mushrooms

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1/4 cup sweet red wine
  • 10 g dried mushrooms
  • 150 g mushrooms, sliced
  • salt, pepper
  • vegetable oil and butter for frying
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 1 onion, diced
  • 2 carrots, diced
  • 300 g roasted duck, cut in large dice
  • 2 tsp chopped fresh rosemary
  • 1 cup chicken stock
  • 400 g dried pappardelle or other wide pasta shape, cooked and drained
  • 1/2 cup grated Parmigiano-Reggiano
  • 2 tbsp chopped fresh flat-leafed parsley,

Preparation:

  1. Place dried mushrooms in the bowl, add wine and let it soak for 30 minutes. Drain, reserving the wine, coarsely chop the mushrooms and set aside.
  2. In a large pan, heat 1 tbsp butter over medium-high heat, add the fresh mushrooms and sauté until they start to soften and browned, for about 5 minutes. Season with a pinch of salt and transfer to the bowl with chopped mushrooms and set aside.
  3. In the same pan heat 1 tbsp oil over medium heat, add the onion, garlic and carrot, cook until they start to soften and are lightly brown, about 5 to 7 minutes. Add duck, rosemary, and most of the reserved Madeira, being careful not to include any sandy grit at the bottom. Cook until the wine is almost completely evaporated. Add all the mushrooms and the chicken stock and cook until the stock is reduced by half.
  4. Toss the pasta to the pan along with grated cheese and mix.
  5. Garnish with chopped parsley and serve.

Enjoy!

Makaron-z-kaczka-i-grzybami-Pasta-with-roasted-duck-and-mushrooms

Share the post "Makaron z kaczką i grzybami / Pasta with roasted duck and mushrooms"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: grzyby, kaczka, makaron, mięso, obiad, parmezan, ser, zioła

« Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami / Garlic herb potato puree
Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms »

Comments

  1. CookUp says

    31 stycznia 2019 at 11:39

    Kaczka, leśne grzyby i wino brzmią jak pomysł na doskonałą kolację. Jak zwykle świetny przepis i jeszcze bardziej zachęcające zdjęcia! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 stycznia 2019 at 11:54

      🙂

      Odpowiedz
  2. Elwira says

    7 lutego 2023 at 15:35

    Jadłam taki makaron z kaczką w Pałacu w Biedrusku i było to obłędne danie. Dziękuję za ten przepis, dzięki niemu odtworzę w formularzu ten niezapomniany smak:)))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Leczo-z-cukinii-z-miesem-Meaty-zucchini-stew

Leczo z cukinii z mięsem / Meaty zucchini stew

Włoska crostata z truskawkami

Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera

Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym

Orientalny-kurczak-w-coca-coli-Asian-style-coca-cola-chicken

Orientalny kurczak w coca coli / Asian style coca cola chicken

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress