Dziś przedstawiam absolutnie przepyszny przepis na makaron. Przygotowałam go z resztkami pieczonej kaczki z obiadu, ale swobodnie można wykorzystać tutaj inne mięso zalegające nam w lodówce. Jest bardzo smaczny i sycący, bardzo grzybowy, gdyż jest z dodatkiem suszonych leśnych i klasycznych brązowych pieczarek. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Makaron z kaczką i grzybami
(4-5 porcji)
Składniki:
- 1/4 szklanki słodkiego czerwonego wina
- 10 g suszonych grzybów
- 150 g grzybów (np. pieczarek) pokrojonych w plasterki
- sól pieprz
- olej roślinny i masło do smażenia
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kosteczkę
- 300 g pieczonej kaczki pokrojonej w duże kości
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 400 g suszonego pappardelle lub innego szerokiego makaronu, ugotowanego i odcedzonego
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
Przygotowanie:
- Umieść suszone grzyby w misce, zalej winem i odstaw do namoczenia na 30 minut. Odcedź grzyby (zachowując wino), posiekaj je i dostaw.
- Na dużej patelni podgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę masła, dodaj świeże grzyby i podsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut. Dopraw szczyptą soli i przełóż do miski z posiekanymi suszonymi grzybami, odstaw.
- W tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek i marchewkę i podsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 do 7 minut. Dodaj kaczkę, rozmaryn i wino (bez ewentualnego piasku, który mógł zgromadzić się na dnie miseczki). Gotuj, aż wino prawie całkowicie odparuje i dodaj grzyby wraz z bulionem i gotuj dalej aż połowa odparuje.
- Wmieszaj do patelni makaron wraz z serem i dokładnie wymieszaj.
- Posyp natką pietruszki i podawaj.
Smacznego!
English version
Pasta with roasted duck and mushrooms
(4-5 servings)
Ingredients:
- 1/4 cup sweet red wine
- 10 g dried mushrooms
- 150 g mushrooms, sliced
- salt, pepper
- vegetable oil and butter for frying
- 2 cloves garlic, chopped
- 1 onion, diced
- 2 carrots, diced
- 300 g roasted duck, cut in large dice
- 2 tsp chopped fresh rosemary
- 1 cup chicken stock
- 400 g dried pappardelle or other wide pasta shape, cooked and drained
- 1/2 cup grated Parmigiano-Reggiano
- 2 tbsp chopped fresh flat-leafed parsley,
Preparation:
- Place dried mushrooms in the bowl, add wine and let it soak for 30 minutes. Drain, reserving the wine, coarsely chop the mushrooms and set aside.
- In a large pan, heat 1 tbsp butter over medium-high heat, add the fresh mushrooms and sauté until they start to soften and browned, for about 5 minutes. Season with a pinch of salt and transfer to the bowl with chopped mushrooms and set aside.
- In the same pan heat 1 tbsp oil over medium heat, add the onion, garlic and carrot, cook until they start to soften and are lightly brown, about 5 to 7 minutes. Add duck, rosemary, and most of the reserved Madeira, being careful not to include any sandy grit at the bottom. Cook until the wine is almost completely evaporated. Add all the mushrooms and the chicken stock and cook until the stock is reduced by half.
- Toss the pasta to the pan along with grated cheese and mix.
- Garnish with chopped parsley and serve.
Enjoy!
CookUp says
Kaczka, leśne grzyby i wino brzmią jak pomysł na doskonałą kolację. Jak zwykle świetny przepis i jeszcze bardziej zachęcające zdjęcia! 🙂
Dzi says
🙂
Elwira says
Jadłam taki makaron z kaczką w Pałacu w Biedrusku i było to obłędne danie. Dziękuję za ten przepis, dzięki niemu odtworzę w formularzu ten niezapomniany smak:)))