Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Grillowana karkówka w stylu azjatyckim / Grilled pork neck chops oriental style

Grillowana karkówka w stylu azjatyckim / Grilled pork neck chops oriental style

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Grillowana karkówka w stylu azjatyckim / Grilled pork neck chops oriental style"

  • Facebook
  • Twitter

Karkówka jest jednym z moich ulubionych mięs, gdyż dzięki dużej ilości tłuszczu, która wytapia się w trakcie smażenia lub grillowania, mięso praktycznie zawsze jest soczyste. Gdy jest jeszcze dobrze zamarynowana i doprawiona, nie potrzebuje żadnych innych sosów czy dodatków.

Dziś proponuję grillowaną karkówkę w stylu azjatyckim autorstwa znakomitego Michela Rouxa Jr, jurora brytyjskiej edycji „Masterchef: The Professionals” prywatnie przyjaciela Gordona Ramsaya, z jego książki „Cooking with the Masterchef”. Przepis jest szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu- idealny na obiad w tzw. tygodniu:).Polecam!

Scroll down for recipe in English

Grillowana karkówka w stylu azjatyckim

(6 porcji)

Składniki:

  • 6 kotletów z karkówki wieprzowej o wadze 150 g każdy
  • 3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 pomarańczy
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kotlety umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym umieść w płytkim niemetalowym naczyniu (ja wolę marynować mięsa w woreczkach foliowych).
  2. W małej miseczce wymieszaj czosnek, sos rybny, sosy ostrygowy i sojowy, miód, sok pomarańczowy, następnie dopraw sporą ilością pieprzu. Natrzyj marynatą kotlety i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Wyjmij kotlety z lodówki na pół godziny przed smażeniem aby nabrały temperatury pokojowej. Rozgrzej patelnię grillową  i smaż kotlety przez 4-5 min z każdej strony lub do momentu aż przestaną być różowe w środku. Można je też upiec pod grillem w piekarniku lub na grillu tradycyjnym.
Smacznego!

English version

Grilled pork neck chops oriental style

(6 servings)

Ingredients:

  • 6 neck-end pork chops, rind off, about 150g each
  • 3 garlic cloves, peeled and minced
  • 2 tablespoons fish sauce (nam pla)
  • 2 tablespoons oyster sauce
  • 3 tablespoons light soy sauce
  • 1 tablespoon honey
  • juice of 1 orange
  • ground pepper

Preparation:

  1. Put the chops in a shallow non-metalic dish.
  2. In a small bowl combine garlic, the fish sauce, oyster and soy sauces, honey, orange juice and plenty of pepper and mix together to make marinade. Rub this marinade over the chops and chill in the refrigerator for 2 hours.
  3. Preheat the grill and cook chops under the hot grill, or you can barbecue them if you wish.
Enjoy!

Share the post "Grillowana karkówka w stylu azjatyckim / Grilled pork neck chops oriental style"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: karkówka, Masterchef, Michel Roux, Michel Roux Jr, mięso, miód, obiad, sos ostrygowy, sos rybny, sos sojowy, wieprzowina

« Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina / Baked halibut with red wine sauce
Drożdżowe wieńce cynamonowe / Cinnamon wreaths »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Smażone młode ziemniaki ze szparagami i tymiankiem / Pan roasted potatoes and asparagus with thyme

Kolacja degustacyjna w La Vinotheque Wine Bar & Store

Pieczone młode ziemniaki z pomidorkami i dressingiem balsamicznym Nigela Slatera

Sałatka z fasolki szparagowej i kurek na ciepło/Warm chanterelle and green bean salad

Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress