Share the post "Truskawki zapiekane w koglu moglu"
Czy jest ktoś, kto nie lubi koglu moglu? Osobiście kojarzy mi się on z dzieciństwem, kiedy wszelkimi sposobami starłam się podkraść trochę mamie jak robiła do jakichś wypieków.Niestety czasami trafiałam na wersję bez cukru…Dziś proponuję kogel mogel zapiekany z truskawkami. Niezwykle szybka,pyszna i słodka przekąska.Polecam!
Przygotowanie: max 15 min,Porcje: 2 (duże kokilki) lub 4 (kokilki standardowej wielkości)
Truskawki zapiekane w koglu moglu
Składniki:
- 4 żółtka z dużych jaj
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 krople ekstraktu z wanilii lub 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
- ok. 200 g truskawek
- starta gorzka czekolada do posypania
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 oC.
- W misce ubij żółtka z cukrem i wanilią na jasną i gęstą pianę.
- Do każdej kokilki wlej po łyżce koglu moglu i rozłóż równomiernie truskawki (ja pozostawiłam w całości, ale można też je pokroić). Następnie rozlej resztę koglu moglu do wszystkich kokilek.
- Zapiekaj w piekarniku ok 5-8 minut. Podawaj natychmiast, gdyż po jakimś czasie z koglu moglu robi się nieapetyczny żółty płyn.
Share the post "Truskawki zapiekane w koglu moglu"
To musi smakować cudownie… Uwielbiam kogel mogel, ale nie przyszło mi do głowy, by go zapiekać.
Jest to na prawdę przyjemna przekąska. Polecam!
Mniami 🙂 czym to jest posypane? startą wanilią? 🙂
Po prostu startą gorzką czekoladą dla odrobiny równowagi:)
Bajeczne wspomnienie dzieciństwa 🙂
Dokładnie:)
Uwielbiam kogel mogel!
🙂 Ja teeeż
Uwielbiam ten deser, ale samego kogla-mogla nie jadłam już całe wieki!
Polecam przypomnieć sobie ten smak:)Ja nie żałowałam:)
Fajny pomysł, aby posypać ten deser startą czekoladą – dotychczas robiłam bez tego dodatku. Następnym razem spróbuję wersji z czekoladą.
Mam niestety słabość do czekolady…, ale było warto:)