Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Truskawki zapiekane w koglu moglu

Truskawki zapiekane w koglu moglu

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Truskawki zapiekane w koglu moglu"

  • Facebook
  • X

Czy jest ktoś, kto nie lubi koglu moglu? Osobiście kojarzy mi się on z dzieciństwem, kiedy wszelkimi sposobami starłam się podkraść trochę mamie jak robiła do jakichś wypieków.Niestety czasami trafiałam na wersję bez cukru…Dziś proponuję kogel mogel zapiekany z truskawkami. Niezwykle szybka,pyszna i słodka przekąska.Polecam!

Przygotowanie: max 15 min,Porcje: 2 (duże kokilki) lub 4 (kokilki standardowej wielkości)

 

Truskawki zapiekane w koglu moglu

Składniki:

  • 4 żółtka z dużych jaj
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 krople ekstraktu z wanilii lub 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 200 g truskawek
  • starta gorzka czekolada do posypania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 oC.
  2. W misce ubij żółtka z cukrem i wanilią na jasną i gęstą pianę.
  3. Do każdej kokilki wlej po łyżce koglu moglu i rozłóż równomiernie truskawki (ja pozostawiłam w całości, ale można też je pokroić). Następnie rozlej resztę koglu moglu do wszystkich kokilek.
  4. Zapiekaj w piekarniku ok 5-8 minut. Podawaj natychmiast, gdyż po jakimś czasie z koglu moglu robi się nieapetyczny żółty płyn.
Smacznego!

Share the post "Truskawki zapiekane w koglu moglu"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: deser, słodkości, truskawki, wanilia, wypieki

« Polędwiczka nadziewana szpinakiem,mozzarellą i suszonymi pomidorami
Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem Nigela Slatera »

Comments

  1. whiness says

    22 kwietnia 2013 at 07:12

    To musi smakować cudownie… Uwielbiam kogel mogel, ale nie przyszło mi do głowy, by go zapiekać.

    Odpowiedz
  2. Dzi says

    22 kwietnia 2013 at 07:33

    Jest to na prawdę przyjemna przekąska. Polecam!

    Odpowiedz
  3. Mirabelka says

    22 kwietnia 2013 at 10:50

    Mniami 🙂 czym to jest posypane? startą wanilią? 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 kwietnia 2013 at 10:58

      Po prostu startą gorzką czekoladą dla odrobiny równowagi:)

      Odpowiedz
  4. gin says

    22 kwietnia 2013 at 18:51

    Bajeczne wspomnienie dzieciństwa 🙂

    Odpowiedz
  5. Dzi says

    22 kwietnia 2013 at 18:56

    Dokładnie:)

    Odpowiedz
  6. Carmi says

    23 kwietnia 2013 at 11:10

    Uwielbiam kogel mogel!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 kwietnia 2013 at 17:13

      🙂 Ja teeeż

      Odpowiedz
  7. Eliza says

    23 kwietnia 2013 at 17:11

    Uwielbiam ten deser, ale samego kogla-mogla nie jadłam już całe wieki!

    Odpowiedz
  8. Dzi says

    23 kwietnia 2013 at 17:12

    Polecam przypomnieć sobie ten smak:)Ja nie żałowałam:)

    Odpowiedz
  9. hania-kasia says

    12 czerwca 2013 at 22:37

    Fajny pomysł, aby posypać ten deser startą czekoladą – dotychczas robiłam bez tego dodatku. Następnym razem spróbuję wersji z czekoladą.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 czerwca 2013 at 22:43

      Mam niestety słabość do czekolady…, ale było warto:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Puree ziemniaczane ze szpinakiem

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Liebster Blog Award

Tosty-francuskie-z-gofrownicy-z-karmelizowanymi-jablkami-French-toast-waffles-with-caramelised-apples

Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples

Łatwe-ciasto-z-gruszkami-Easy-pear-cake

Łatwe ciasto z gruszkami / Easy pear cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress