Dziś przedstawiam pyszne, kremowe i łatwe w przygotowaniu puree ziemniaczane z chrzanem, dzięki któremu każde danie główne nabierze świątecznego charakteru. Zaskoczyło mnie jak chrzan pasuje do puree, nawet po świętach będę dodawała do niego chociaż odrobinę gdyż cudownie podkręca jego smak! Jeżeli nie przepadasz na chrzanem, polecam także moje inne przepisy na doskonałe puree ziemniaczane, z mascarpone i z palonym masłem, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Puree ziemniaczane z chrzanem
(4-5 porcji)
Składniki:
- 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę (ok 2 cm)
- 100 ml śmietanki 36%
- 4 duże łyżki masła
- 2 duże łyżki tartego chrzanu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Włóż ziemniaki do garnka z zimną i osoloną wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 15-20 minut do miękkości, po czym odcedź.
- Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj śmietankę, chrzan i masło i energicznie wymieszaj aż powstanie jedwabista konsystencja.
- Dopraw solą i pieprzem i podawaj z ulubionym daniem głównym.
Przygotowanie TCC:
- Umieść ziemniaki w koszyczku do gotowania na parze, wlej do misy 0,7 l wody i umieść koszyczek w misie TCC. Włącz program Steam P1.
- Po zakończeniu programu wyjmij koszyczek, wylej wodę z misy i włóż do niej trzepaczkę. Wsyp ziemniaki i zmiksuj przy prędkości 6 przez 30 sekund. Następnie dodaj śmietankę, masło, chrzan, dopraw solą i pieprzem i ponownie zmiksuj przy prędkości 6 przez 30 sekund.
Smacznego!
English version
Creamy horseradish potato puree
(4-5 servings)
Ingredients:
- 800 g of potatoes, peeled and cut into thick cube (about 2 cm)
- 100 ml double cream
- 4 large tbsp of butter
- 2 tbsp grated horseradish
- ground nutmeg, salt and pepper to taste
Preparation:
- Place potatoes in a pot, cover with cold water, season with salt and brong to the boil. Reduce the heat to medium and cook for 15-20 minutes until tender and drain.
- Mash the potaoes, add cream, horseradish and butter and mix until fluffy.
- Season with salt and pepper and serve with your favorite main dish.
Preparation TCC:
- Put the potatoes in the steamer basket, pour into the bowl of 0.7 l of water and place the basket in the TC bowl. Turn on Steam P1.
- When the program is over, remove the basket, pour the water out of the bowl, and insert a whisk. Add potatoes and mix at 6 for 30 seconds. Then add the cream, horseradish, butter, salt and pepper and mix again at 6 for 30 seconds.
Enjoy!
Kuba Baranowski says
Wygląda przepysznie 🙂 Zawsze to jakaś inna forma ziemniaków i tak szybko się człowiekowi nie znudzi 🙂
Trener biznesu says
Ymmmm coś pysznego 🙂
luk.jasinski says
Niby proste, a pomysłowe.