Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini

Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini"

  • Facebook
  • X

Makaron z łososiem i brokułami to świetny pomysł na szybki obiad dla zapracowanych. Ostatnio przeczytałam gdzieś, że należy jeść ryby minimum dwa razy w tygodniu dlatego wybrałam danie rybne. Szybki makaron z łososiem i brokułami, w lekkim sosie w stylu azjatyckim, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ryb. Użyłam w tym przepisie bimi, czyli japońskiego brokuła, którego jakimś cudem znalazłam w moim markecie i koniecznie chciałam spróbować. Zamiast niego świetnie sprawdzi się nasz tradycyjny brokuł, polecam!

Scroll down for recipe in English

Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini

Makaron z łososiem i brokułami 

(3-4 porcje)

Składniki:

  • starta skórka i sok z 1 limonki
  • 4 dymki, posiekane w cienkie cienkie plasterki wraz ze szczypiorem
  • 200 g bimi lub brukuła z oddzielonymi różyczkami, przekrojonymi wzdłuż na pół
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
  • 60 ml sosu sojowego z niską zawartością sodu
  • 1 łyżeczka pasty lub sosu chili
  • 60 ml oleju sezamowego
  • 400 g filetu z łososia, bez skóry, pokrojonego w 2 cm kawałki
  • 150 g makaronu
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W średniej miseczce wymieszaj skórkę i sok z limonki, czosnek, imbir, sos sojowy, pastę chili, 2 łyżki oleju sezamowego i 1 łyżeczkę cukru, po czym włóż łososia i dokładnie wymieszaj.
  2. W międzyczasie w większym rondlu doprowadź do wrzenia osoloną wodę, wrzuć brokuły i gotuj przez 2-3 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową, wrzuć makaron i gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, po czym odcedź.
  3. W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu łyżkę oleju sezamowego, włóż wyjętego z marynaty łososia (zachowaj marynatę) i obsmaż go z każdej strony do zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i przetrzyj ją ręcznikiem papierowym.
  4. Wlej na patelnię pozostały olej, rozgrzej na dużym ogniu, włóż ¾ dymki i smaż przez 30 sekund. Następnie dodaj brokuły i marynatę z łososia i smaż, mieszając, przez około 3-5 minut, aż brokuły przestaną być surowe.
  5. Wlej do patelni ¼ szklanki wody, włóż makaron i łososia i gotuj, delikatnie mieszając, przez około 2 minuty. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne, rozłóż makaron do miseczek, posyp resztą dymki i podawaj.

Smacznego!

Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini

English version

Salmon noodles with broccolini

(3-4 servings)

Ingredients:

  • grated zest and juice from 1 lime
  • 4 scallions, thinly sliced
  • 200 g of broccolini, trimmed and cut in half lengthwise
  • 1 clove garlic , minced
  • 3 cm piece of fresh ginger, grated
  • 60 low sodium soy sauce
  • 1 teaspoon chilli paste or sauce
  • 60 ml toasted sesame oil
  • 400 g salmon fillet, skin discarded, cut into 2 cm cubes
  • 150 g noodles
  • sugar to taste

Preparation:

  1. Combine lime zest and juice, garlic, ginger, soy, chilli paste, 2 tablespoons sesame oil, and 1 teaspoon sugar. Add salmon chunks and toss to coat.
  2. Meanwhile, bring a pot of water to a boil, add broccolini and cook for 2 minutes. Remove with a slotted spoon, add noodles to water and cook according to package directions, and drain.
  3. Heat 1 tablespoon of sesame oil in large pan over high heat. Drain the salmon from the marinade (reserving marinade) and cook, turning for 1 ½ minutes until caramelized, remove and wipe out skillet.
  4. Add remaining oil to the skillet over medium high heat and add ¾ of the scallions and stir fry for 30 seconds. Add the broccolini and the reserved salmon marinade, cook, stirring, until broccolini is cooked, about 3-5 minutes.
  5. Add ¼ cup of water, the noodles and the salmon to the pan and cook, tossing gently until warmed throughout, about 2 minutes. Top with remaining scallions.

Enjoy!

Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini

Share the post "Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Ryby i owoce morza Tagged With: chilli, makaron, obiad, ryby, sos sojowy, łosoś

« Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs
Gofry z palonym masłem i truskawkami / Brown butter waffles with strawberries »

Comments

  1. kurs ant says

    17 czerwca 2016 at 20:03

    Ależ wspaniały jest ten makaron, ślinka cieknie…

    Odpowiedz
  2. Szybka Pizza says

    8 lipca 2016 at 11:26

    Powinno się jeść ryby, ponieważ zawierają dużo dobrych i łatwo przyswajalnych tłuszczy 🙂 A pomysł na danie jest naprawdę rewelacyjny. Ile można jeść same ryby w otoczeniu ziemniaków i surówki? 🙂 Ja bym dała 150 makaronu pełnoziarnistego – wtedy danie byłoby jeszcze zdrowsze. Prawdziwa bomba witaminowa! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 lipca 2016 at 11:42

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Latwa-surowka-ze-slodkiej-kapusty-Easy-cabbage-salad

Łatwa surówka ze słodkiej kapusty / Easy cabbage salad

Najchętniej odwiedzane wpisy w 2017 roku!

Zestawienie Wielkanocnych pyszności

Warsztaty Lidl

Kuchnia polska z Lidlem i Karolem Okrasą

Rabarbar-i-czeresnie-pod-kruszonka-Rhubarb-cherry-crumble

Rabarbar i czereśnie pod kruszonką / Rhubarb cherry crumble

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress