Tak! Zrobiłam sobie swoją własną czekoladę. A to dzięki warsztatom w Chocolate story, nowym punkcie Manufaktury Czekolady mieszczącym się przy Marszałkowskiej 9/15 w Warszawie. Jest to przepiękne miejsce! Bardzo klimatyczne i urządzone ze smakiem, gratuluję gustu!
Zaraz po dotarciu na miejsce, wysłuchaliśmy całej historii powstania Manufaktury Czekolady oraz dowiedzieliśmy się z jakich surowców jest wyrabiana i jak wygląda proces produkcyjny.
Założycielami Manufaktury Czekolady są Tomasz Sienkiewicz i Krzysztof Stypułkowski. Koledzy ze szkolnych lat, obydwaj z wykształcenia są informatykami., a połączyła ich chęć założenia wspólnego biznesu. Ten pomysł wymagał od nich dużo odwagi, aby porzucić ustabilizowane życie na wysokich stanowiskach w korporacjach na rzecz realizowania ryzykownego planu.
Cel był jeden: zaskoczyć ludzi smakiem naturalnej czekolady. Polacy mają coraz większą świadomość jakości jedzenia, dostarczanego do sklepów przez duże korporacje. Mało jednak uwagi poświęcają słodyczom, które są nie mniej nasączone sztucznymi aromatami niż inne masowo wytwarzane produkty. Tomasz i Krzysztof postanowili zmienić te realia i nie tylko postawili na jakość ziarna kakao, ale również odwiedzili osobiście farmerów w Wenezueli i Kolumbii, aby lepiej zrozumieć ich życie codzienne i ciężką pracę na plantacjach. Chcieli poznać historię ziarna kakao u samych jego korzeni i wydobyć z niego to, co najlepsze. Ich czekolady różnią się od konkurencyjnych tym, czym różni się sok wyciskany bezpośrednio z owocu od jego odpowiednika w kartonie wyprodukowanym z koncentratu. Ten w kartoniku też kiedyś był pomarańczą, ale to było dawno temu…. Czekolada zrobiona ze świeżo wyprażonych ziaren kakaowca różni się bardzo od swojego odpowiednika z półproduktów.
Wielkie korporacje produkujące czekoladę na masową skalę dążą przede wszystkim do zwiększania zyskowności. W tym celu do ich wyrobów dodawane są aromaty, emulgatory i inne „ulepszacze”. Zdecydowana większość czekolad powstaje z półproduktów, co zmniejsza cenę, ale sprawia, że smak prawdziwego kakao gdzieś zanika. Widać tę różnicę nawet w składzie – większość naszych czekolad ma tylko dwa składniki: ziarno kakao i cukier.
Jako producent czekolady dbają by czekolada była wyrabiana wyłącznie ze składników o najwyższej jakości. Własnoręcznie wybierają najlepsze ziarna i wytwarzają z nich miazgę kakaową. Ze względu na naturalnie gorzki smak ziarna kakao, większość tabliczek łagodzą dodatkiem cukru. Na życzenie Klientów wydali również serię czekolad mlecznych oraz inne w przeróżnych smakach.
Po teorii dostaliśmy niezbędny sprzęt, obejrzeliśmy tutorial i zabraliśmy się do dzieła.
W efekcie zrobiłam sobie piękne 2 tabliczki czekolady i wielką paczkę pralinek. Były przepyszne!
Jeżeli też lubisz naturalne i własnoręcznie robione cudowności, zawsze można tam zajrzeć i wykonać, kupić i zjeść pyszności w pięknych okolicznościach tego miejsca, polecam!
Dane kontaktowe:
ul.Piotrkowska 217 (wjazd od ul. Kościuszki)
90-451 Łódź
Nd-Śrd: godziny 11-19
Czw-Sob: godziny 11-21
tel. 575 111 943
ul.Marszałkowska 9/15
00-626 Warszawa
Pn-Nd: godziny 11-19
tel. 531 006 756
ul.Tamka 49 (wejście od ul. Ordynackiej)
00-355 Warszawa
Pn-Sb: godziny 11-19
Nd: godziny 11-16
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]