Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Lifestyle / Zrobiłam sobie czekoladę!

Zrobiłam sobie czekoladę!

by Dzi 1 Comment

Share the post "Zrobiłam sobie czekoladę!"

  • Facebook
  • Twitter

Tak! Zrobiłam sobie swoją własną czekoladę. A to dzięki warsztatom w Chocolate story, nowym punkcie Manufaktury Czekolady mieszczącym się przy Marszałkowskiej 9/15 w Warszawie. Jest to przepiękne miejsce! Bardzo klimatyczne i urządzone ze smakiem, gratuluję gustu!

Zaraz po dotarciu na miejsce, wysłuchaliśmy całej historii powstania Manufaktury Czekolady oraz dowiedzieliśmy się z jakich surowców jest wyrabiana i jak wygląda proces produkcyjny.

Założycielami Manufaktury Czekolady są Tomasz Sienkiewicz i Krzysztof Stypułkowski. Koledzy ze szkolnych lat, obydwaj z wykształcenia są informatykami., a połączyła ich chęć założenia wspólnego biznesu. Ten pomysł wymagał od nich dużo odwagi, aby porzucić ustabilizowane życie na wysokich stanowiskach w korporacjach na rzecz realizowania ryzykownego planu. 

Cel był jeden: zaskoczyć ludzi smakiem naturalnej czekolady. Polacy mają coraz większą świadomość jakości jedzenia, dostarczanego do sklepów przez duże korporacje. Mało jednak uwagi poświęcają słodyczom, które są nie mniej nasączone sztucznymi aromatami niż inne masowo wytwarzane produkty. Tomasz i Krzysztof postanowili zmienić te realia i nie tylko postawili na jakość ziarna kakao, ale również odwiedzili osobiście farmerów w Wenezueli i Kolumbii, aby lepiej zrozumieć ich życie codzienne i ciężką pracę na plantacjach. Chcieli poznać historię ziarna kakao u samych jego korzeni i wydobyć z niego to, co najlepsze. Ich czekolady różnią się od konkurencyjnych tym, czym różni się sok wyciskany bezpośrednio z owocu od jego odpowiednika w kartonie wyprodukowanym z koncentratu. Ten w kartoniku też kiedyś był pomarańczą, ale to było dawno temu…. Czekolada zrobiona ze świeżo wyprażonych ziaren kakaowca różni się bardzo od swojego odpowiednika z półproduktów.

Wielkie korporacje produkujące czekoladę na masową skalę dążą przede wszystkim do zwiększania zyskowności. W tym celu do ich wyrobów dodawane są aromaty, emulgatory i inne „ulepszacze”. Zdecydowana większość czekolad powstaje z półproduktów, co zmniejsza cenę, ale sprawia, że smak prawdziwego kakao gdzieś zanika. Widać tę różnicę nawet w składzie – większość naszych czekolad ma tylko dwa składniki: ziarno kakao i cukier.

Jako producent czekolady dbają by czekolada była wyrabiana wyłącznie ze składników o najwyższej jakości. Własnoręcznie wybierają najlepsze ziarna i wytwarzają z nich miazgę kakaową. Ze względu na naturalnie gorzki smak ziarna kakao, większość tabliczek łagodzą dodatkiem cukru. Na życzenie Klientów wydali również serię czekolad mlecznych oraz inne w przeróżnych smakach.

Po teorii dostaliśmy niezbędny sprzęt, obejrzeliśmy tutorial i zabraliśmy się do dzieła.

W efekcie zrobiłam sobie piękne 2 tabliczki czekolady i wielką paczkę pralinek. Były przepyszne!

Jeżeli też lubisz naturalne i własnoręcznie robione cudowności, zawsze można tam zajrzeć i wykonać, kupić i zjeść pyszności w pięknych okolicznościach tego miejsca, polecam!

Dane kontaktowe:

Manufaktura Czekolady Chocolate Story w Łodzi
ul.Piotrkowska 217 (wjazd od ul. Kościuszki)
90-451 Łódź
Nd-Śrd: godziny 11-19
Czw-Sob: godziny 11-21
tel. 575 111 943
Manufaktura Czekolady Chocolate Story w Warszawie
ul.Marszałkowska 9/15
00-626 Warszawa
Pn-Nd: godziny 11-19
tel. 531 006 756
Czekoladowy Warsztat w Warszawie
ul.Tamka 49 (wejście od ul. Ordynackiej)
00-355 Warszawa
Pn-Sb: godziny 11-19
Nd: godziny 11-16

Share the post "Zrobiłam sobie czekoladę!"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Lifestyle, Restauracje i warsztaty Tagged With: czekolada, lifestyle, warsztaty

« Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon
Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon »

Trackbacks

  1. Zrobiłam sobie czekoladę! | FlyB Kulinaria pisze:
    6 października 2017 o 11:47

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zakręcone muffiny drożdżowe z jabłkami i cynamonem / Apple cinnamon roll muffins

Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion

Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion

Lubisz rodzinne grillowanie? Możesz to robić zdrowo i bez dymu!

Coeurs a la Creme Delii Smith

Kornwalijski placek z kurczakiem Gordona Ramsaya

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress